چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

معرفی فینالیست های فیلم فجر


معرفی فینالیست های فیلم فجر

هیات انتخاب مسابقه سینمای ایران سودای سیمرغ و بخش مسابقه فیلم های اول نگاه نو سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر اسامی فیلم های راه یافته به این بخش ها را اعلام کرد که بر اساس آن ۲۱ فیلم در بخش سودای سیمرغ و ۱۵ فیلم در بخش نگاه نو با هم به رقابت خواهند پرداخت

هیات انتخاب مسابقه سینمای ایران (سودای سیمرغ) و بخش مسابقه فیلم‌های اول (نگاه نو) سی و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر اسامی فیلم‌های راه یافته به این بخش‌ها را اعلام کرد که بر اساس آن ۲۱ فیلم در بخش سودای سیمرغ و ۱۵ فیلم در بخش نگاه نو با هم به رقابت خواهند پرداخت.

به گزارش جام جم، روز گذشته در حالی هیات انتخاب سی و دومین جشنواره فیلم فجر شامل ابراهیم داروغه زاده، مجید رضابالا، حسین کرمی، داریوش فرهنگ، محمدحسین لطیفی، علی معلم و مازیار میری اسامی آثار نهایی راه یافته به بخش های مسابقه سینمای ایران و بخش فیلم های اول را اعلام کرد که نام چهره هایی چون داریوش مهرجویی، کیانوش عیاری، رضا عطاران، مسعود ده نمکی، علی عطشانی، محسن امیریوسفی، احسان عبدی پور و روح الله حجازی در میان کارگردانان بخش های مسابقه به چشم نمی خورد و از قرار معلوم و براساس این رای و گزینش هیات انتخاب آنها باید رقابت همکارانشان را از بیرون گود جشنواره نظاره کنند.

داریوش مهرجویی که علاقه مندانش امیدوار بودند او با نمایش فیلم «اشباح» در جشنواره بازگشت باشکوهی به دوران اوجش داشته باشد حالا باید برای رسیدن به این موقعیت صبوری بیشتری به خرج دهند. این فیلمساز کهنه کار سینمای ایران که تازه ترین ساخته اش را نسبتا دیر کلید زد، در میانه کار هم به دلیل فوت خواهرش ژیلا مهرجویی (طراح صحنه و لباس) پروژه را برای مدتی کوتاه متوقف کرد تا از شانس رساندن نسخه نهایی فیلم به جشنواره کاسته شود. درواقع علت اصلی پذیرفته نشدن احتمالا باید ضعف نسخه اولیه و آماده نشدن کامل آن باشد.

مسعود ده نمکی هم که در سال های اخیر با مجموعه فیلم های «اخراجی ها» و «رسوایی» حضور تقریبا ثابتی در جشنواره فیلم فجر داشته، در این دوره دیگر راهی به بخش مسابقه سینمای ایران پیدا نکرد و به نظر می رسد این کارگردان بیشترین تمرکزش را برای اکران عمومی فیلم «معراجی ها» در سینماها و آماده کردن سریال آن برای پخش در تلویزیون خواهد کرد. باید دید ده نمکی که از زمان آغاز دوران فیلمسازی اش خبرساز و جنجالی بوده چه واکنشی نسبت به حذف فیلمش از جشنواره نشان خواهد داد. در این مورد پیگیری های خبرنگار ما نتیجه ای در بر نداشت.

رضا عطاران یکی دیگر از چهره هایی است که از جشنواره سی و دوم فیلم فجر جاماند. او پس از نمایش تقریبا موفق فیلم اولش «خوابم می آد» و یکی دو سالی وقفه در کارگردانی به دلیل بازی در فیلم های سینمایی سراغ ساخت اثر دومش به نام «رد کارپت/ فرش قرمز» رفت و بخش های زیادی از آن را هم در شلوغی جشنواره معتبر کن فرانسه فیلمبرداری کرد، اما هیات انتخاب روی خوشی به فیلم او نشان نداد.

به نظر می رسد وضع فعلی بابک زنجانی سرمایه دار معروف گریبان فیلم «نقش نگار» را که با حمایت مالی او ساخته شد، هم گرفت و این جدیدترین ساخته علی عطشانی راهی به بخش مسابقه سینمای ایران پیدا نکرد. از سوی دیگر خیلی منتظر بودند که بازگشت ناصر ملک مطیعی به سینما پس از حدود سه دهه را در این جشنواره ببینند که با اعلام اسامی فیلم های راه یافته به بخش مسابقه توسط هیات انتخاب این انتظار فعلا به تاخیر می افتد.

روح الله حجازی، کارگردان فیلم هایی چون «در میان ابرها» و «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» که امسال با فیلم «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» قصد حضور در بخش سودای سیمرغ را داشت، با رای منفی هیات انتخاب از بزرگ ترین رقابت سینمایی سال جا ماند.

احسان عبدی پور، نویسنده و کارگردان جوان سینما نیز که فیلم قبلی او «تنهای تنهای تنها» تحسین فراوانی را نصیب خود کرد در کمال تعجب نتوانست با فیلم تازه اش «پاپ» جواز حضور در بخش مسابقه فیلم های اول (نگاه نو) را به دست آورد. محسن امیریوسفی هم که در دوره گذشته مسئولان سینمایی به فیلم او فرصت حضور ندادند با تغییر فضای سینمایی کشور امید زیادی داشت که با فیلم پرستاره «آشغال های دوست داشتنی» جایی در میان رقابت جشنواره فجر داشته باشد، اما با اعلام اسامی نهایی هیات انتخاب ظاهرا دوره جدید نیز برای او خوش یمن نیست. البته بنا به گفته علیرضا رضاداد، دبیر سی و دومین جشنواره فیلم فجر این فیلم چند روزی می شود که به دبیرخانه جشنواره رسیده، اما بنا به ملاحظاتی و به دلیل مشکلاتی که این فیلم برای نمایش دارد، هنوز به هیات انتخاب ارائه نشده است.گویا قرار است پس از جمع بندی نظرات و تعیین تکلیف مسئولان سینمایی، این فیلم برای هیات انتخاب به نمایش درآید.

مشکلات فیلم «خانه پدری» نیز کماکان به قوت خود باقی است و باعث شده برای مدتی نامعلوم بلاتکلیفی آخرین ساخته سینمایی کیانوش عیاری ادامه داشته باشد. طبق گفته خود کارگردان تا زمانی که پروانه نمایش این فیلم صادر نشود، هیات انتخاب جشنواره از پذیرش و بازبینی آن خودداری خواهد کرد.

به جز این نام های آشنا و برجسته به نظر می رسد حضور چند چهره معتبر و شناخته شده دیگر نیز در جشنواره سی و دوم فیلم فجر به دلایل مختلف فنی و شخصی منتفی باشد. به پایان نرسیدن مراحل فنی پروژه عظیم «محمد (ص)» باعث شده است که مجید مجیدی هم یکی از بزرگ ترین غایبان جشنواره فجر امسال لقب بگیرد.

فرزاد موتمن، کارگردان فیلم هایی چون «شب های روشن» و «باج خور» هم که پس از مدت ها دوری از فیلمسازی فیلم «سایه روشن» را ساخت و روانه دبیرخانه جشنواره کرد، نتوانست به بخش مسابقه سینمای ایران راه یابد. نخستین ساخته جهانگیر الماسی با نام «رنج و سرمستی» که با موضوع دفاع مقدس و اسارت ساخته شد نیز راهی به بخش فیلم های اول پیدا نکرد.

«بلوک ۹ خروجی ۲» به کارگردانی علیرضا امینی هم از آثاری بود که هیات انتخاب آن را برای حضور در جشنواره امسال فجر گزینش نکرد.

شهاب حسینی هم که چند روز قبل و پیش از اظهارنظر جدید هیات انتخاب به صورت داوطلبانه از حضور در جشنواره انصراف داده بود و به این ترتیب تماشاگران برای دیدن نخستین تجربه کارگردانی این بازیگر خوب سینمای ایران باید زمان بیشتری منتظر بمانند.

اما اگر از غیبت محسوس این نام ها بگذریم، باز هم جشنواره فیلم فجر امسال در مقایسه با چند سال گذشته پررونق ترین دوره این رویداد بزرگ است و قطعا حضور فیلمسازان صاحبنام و برجسته ای چون بهروز افخمی، سیدرضا میرکریمی، کیومرث پوراحمد، ابراهیم حاتمی کیا، احمدرضا درویش، کمال تبریزی، رخشان بنی اعتماد، مسعود کیمیایی و محمدمهدی عسگرپور جشنواره سی و دوم فیلم فجر را به رقابتی نفسگیر و تماشایی بدل خواهد کرد که حظ و لذتش را قطع به یقین تماشاگران سینما خواهند برد.

البته براساس اعلام نظر جلیل اکبری صحت، مدیر روابط عمومی و ارتباطات سی و دومین جشنواره فیلم فجر ممکن است باتوجه به آخرین وضع فنی فیلم ها و آماده شدن آنها، در جلسه نهایی هیات انتخاب آثاری به عنوان فیلم های بخش مسابقه، خارج از مسابقه یا رزرو به این اسامی اضافه شود.

گفتنی است در بخش سودای سیمرغ سی و دومین جشنواره فیلم فجر علاوه بر سیمرغ زرین بهترین فیلم با نگاه ملی، همانند سال های پیش، ۱۷ سیمرغ بلورین بهترین فیلم، کارگردان، فیلمنامه، بازیگر نقش اول مرد و زن، فیلمبرداری، تدوین، موسیقی، نقش مکمل مرد و زن، صدابرداری، صداگذاری، طراحی صحنه و لباس، چهره پردازی، جلوه های ویژه میدانی و جلوه های بصری و جایزه ویژه هیأت داوران به برگزیدگان اهدا خواهد شد.

اسامی فیلم های بخش مسابقه سودای سیمرغ و نگاه نو

سودای سیمرغ:

۱ ـ آذر، شهدخت، پرویز و دیگران (بهروز افخمی)

۲ ـ امروز(سید رضا میرکریمی)

۳ ـ برف (مهدی رحمانی)

۴ ـ بیگانه (بهرام توکلی)

۵ ـ پنجاه قدم آخر (کیومرث پوراحمد)

۶ ـ تمشک(سامان سالور)

۷ ـ چ (ابراهیم حاتمی کیا)

۸ ـ خط ویژه (مصطفی کیایی)

۹ ـ رستاخیز (احمدرضا درویش)

۱۰ ـ زندگی جای دیگری است (منوچهر هادی)

۱۱ ـ شهابی از جنس نور (محمدرضا اسلاملو)

۱۲ ـ طبقه حساس (کمال تبریزی)

۱۳ ـ عصبانی نیستم! (رضا درمیشیان)

۱۴ ـ قصه ها (رخشان بنی اعتماد)

۱۵ ـ کلاشینکف (سعید سهیلی)

۱۶ ـ گنجشکک اشی مشی (وحید نیکخواه، غلامرضا رمضانی، مسعود کرامتی)

۱۷ ـ متروپل (مسعود کیمیایی)

۱۸ ـ میهمان داریم (محمد مهدی عسگرپور)

۱۹ ـ همه چیز برای فروش (امیرحسین ثقفی)

۲۰ ـ انارهای نارس (مجیدرضا مصطفوی)

۲۱ ـ چند متر مکعب عشق (جمشید محمودی)

نگاه نو :

۱ ـ ارسال یک آگهی تسلیت برای روزنامه (ابراهیم ابراهیمیان)

۲ ـ انارهای نارس (مجیدرضا مصطفوی)

۳ ـ با دیگران (ناصر ضمیری)

۴ ـ پایان خدمت (حمید زرگرنژاد)

۵ ـ پنج ستاره (مهشید افشارزاده)

۶ ـ چند متر مکعب عشق (جمشید محمودی)

۷ ـ روزگاری عشق و خیانت( داوود بیدل)

۸ ـ سیزده (هومن سیدی)

۹ ـ فردا (ایمان افشاریان و مهدی پاکدل)

۱۰ ـ لامپ ۱۰۰(سعید آقاخانی)

۱۱ ـ ملبورن(نیما جاویدی)

۱۲ ـ ناخواسته(برزو نیک نژاد)

۱۳ ـ عاشق ها ایستاده می میرند(شهرام مسلخی)

۱۴ ـ خانوم(تینا پاکروان)

۱۵ ـ فرشته ها با هم می آیند(حامد محمدی)

علی رستگار