چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

واقعیت هایی در باره نمك


واقعیت هایی در باره نمك

حداقل ۵۰۰۰ سال است كه نمك در زندگی بشر وجود دارد . نمك زدن و خشك كردن از اولین روشهای نگهداری غذاهای فاسد شدنی مانند ماهی و گوشت بوده است . در روزگار باستان نمك آنقدر با ارزش بوده …

حداقل ۵۰۰۰ سال است كه نمك در زندگی بشر وجود دارد . نمك زدن و خشك كردن از اولین روشهای نگهداری غذاهای فاسد شدنی مانند ماهی و گوشت بوده است . در روزگار باستان نمك آنقدر با ارزش بوده است كه حتی در یونان باستان یك برده به اندازه هموزن خودش نمك ارزش داشته است . از سوی دیگر چون سدیم موجود در نمك منجر به عوارض زیادی در بیمارانی كه افزایش فشار خون دارند می شود بعضی از پزشكان از نمك به عنوان ماده مرگ آور نیز یاد كرده اند .

افزایش فشار خون اختلالی است كه در حدود ۱۲ درصد مردم ایران به آن مبتلا هستند . فشار خون بالا اغلب بدون علامت است ولی بطور ناگهانی صدمات غیر قابل اجرایی همچون نارسایی قلبی یا كلیوی را موجب می شود . امروزه عده ای معتقدند كه انسان امروز در مقایسه با نسل های گذشته بیش از حد مورد نیاز بدن از نمك استفاده می كند بطوریكه میلیونها سال قبل بشر هیچ سدیمی غیر از آنچه بطور طبیعی در غذا بوده مصرف نمی كرده است . حتی گوشخواران در آن زمان یك چهارم مقدار متوسط سدیم مصرفی در حال حاضر را مصرف می كردند . در تمام دنیا مشخص شده است كه گروههایی كه از رژیم غذایی كم نمك پیروی كرده اند بندرت به فشار خون بالا مبتلا شده اند در واقع میزان فشار خون این افراد با افزایش سن بالا نمی رود بلكه كاهش هم می یابد .

بعضی از زنان قبل از دوره های ماهانه سردرد ، تحریك پذیری ، دل درد و حتی خشم و عصبانیت غیر قابل كنترل دچار می شوند امروزه محققان می گویند بهترین درمان برای اینگونه خانمها پیروی از برنامه غذایی كم نمك است . یكی از متخصصان سردرد اعلام كرده است كه محدودیت نمك تعداد و شدت میگرن را كاهش می دهد . همینطور برای ورزشكاران و كسانی كه فعالیتهای بدنی شدید دارند مقادیر زیاد نمك برای جانشین كردن نمك از دست رفته از طریق تعریق حین فعالیت مضر و حتی كشنده است . در واقع ورزشكاران نشان داده اند كه در هوای گرم در صورتی كه مصرف نمك را كاهش دهند موفق ترند .

پیشنهاد شده است كه برای تامین نمك مورد نیاز بدن افراد حداكثر باید تا ۵ گرم نمك مصرف شود . گروهی از پژوهشگران نیز مصرف روزانه كمتر از ۲ گرم نمك را پیشنهاد می كنند تا از ایجاد پرفشاری خون در افراد مستعد پیشگیری كنند . بیشتر مردم از نمك دار بودن بعضی غذاها نظیر ماهی ها ، سس های مختلف زیتون و امثال اینها آگاهی دارند اما بیشتر نمك و سدیمی كه خورده می شود در موادی نظیر نان ، رب ، پنیر و سبزی كنسرو شده است كه هیچ كس تصور نمی كند در واقع بعضی از این غذاها سدیم بیشتری نسبت به غذاهای ظاهرا شور دارند . تولید كنندگان مواد غذایی اظهار می كنند كه اگر مجبور به حذف یا كاهش نمك در تولیدات غذایی بشوند به ورشكستگی اقتصادی دچار خواهند شد چون مصرف كنندگان به طعم نمك عادت كرده اند و خوراكی بی نمك در واقع برای آنان بی مزه است . بهرحال توجه داشته باشید كه كلوچه ، بیسكویت ، پنیر ، شیر غلیظ ، ترشی ، رب ، شور ، سوپهای آماده ، چیپس ، سیب زمینی ، باقلا ، زیتون ، كشمش ، خاویار ، غذاهای آماده و سبزیجات كنسرو شده از مواد غذایی سرشار از نمك بشمار می آیند .