سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

ظرف ها را باید شست


ظرف ها را باید شست

راهنمایی ظرف شویی به شیوه بهداشتی

شستن ظرف‎ها یکی از کارهای تکراری خانه است که با سلامت همه افراد خانه ارتباط دارد. لابد می‌دانید که بهتر است ظرف‏ها‏ در اولین فرصت شسته شوند؛ چون ظروف‏ کثیف، محل مناسبی برای رشد قارچ‏ها‏ و میکروب‎ها هستند و پای حشرات را هم به آشپزخانه باز می‎کنند. برای شستن ظرف‎ها به روش متداول، ابتدا باید باقی‌مانده غذاها را از روی ظرف‎ها پاک کرد و بعد، آنها را در سینک ظرف‎شویی که درپوش چاه آن را گذاشته‌ایم و مقداری آب گرم و چند قطره مایع ظرف‎شویی در آن ریخته‏ایم، قرار دهیم. بعد از چند دقیقه باید اسفنج ظرف‎شویی را مرطوب کرده و مقداری مایع ظرف‎شویی روی آن ریخته و تمام سطح ظروف را به دقت بشوییم. در نهایت هم باید همه ظروف را با آب گرم به دقت آبکشی کنیم و در آب‌چکان قرار دهیم. اما علاوه بر اینها نکات دیگری هم هست که باید رعایت شود. شما آن نکات را بلدید؟...

● ابر و اسفنج

بررسی‏ها نشان داده است ابرها و اسفنج‏های ظرف‎شویی و همچنین سینک ظرف‎شویی از آلوده‎ترین نقاط خانه هستند و باکتری سالمونلا که همان باکتری ایجادکننده مسمومیت‏های غذایی است، در این محل‏ها زیاد مشاهده می‌شود. خیلی‏ها به این موضوع که اسفنج‏ها با حفره‏های ریز و مرطوب‌شان محل مورد علاقه‏های باکتری‏ها و میکروب‏ها هستند، توجه نمی‏کنند. بررسی‏ها نشان می‏دهد ۱۲درصد مردم فقط ماهی یک بار اسفنج ظرف‎شویی‎شان را تعویض یا ضدعفونی می‏کنند و ۶ درصد هم دیرتر از یک ماه این کار را انجام می‏دهند. اسفنج‏های آلوده می‏توانند سبب انتشار و انتقال آلودگی به ظروف و مواد غذایی شوند و افراد خانواده را دچار مسمومیت غذایی کنند.

‏ بنابراین باید با دقت بیشتری آنها را تمیز کرد. معمولا ما بعد از شستن ظروف، اسفنج را به دقت نمی‏شوییم و همین سبب باقی ماندن آلودگی در اسفنج می‎شود. بهتر است بعد از هر بار ظرف شستن در آخر، خود اسفنج را هم با دقت با آب گرم و مایع شوینده بشویید و خوب آن را بچلانید تا آب داخل آن خارج شود، بعد هم آن را جایی قرار دهید تا خشک شود.‏ قرار دادن اسفنج کف سینک سبب می‏شود با هر بار باز کردن شیر آب، اسفنج مرطوب شود. بهتر است بعد از شستن ظروفی که مرغ،‏ گوشت یا ماهی خام در آنها قرار داشته، اسفنج را با دقت بیشتری بشویید.‏ هنگام شستن مرغ،‏ ماهی و گوشت مراقب باشید خونابه آنها داخل اسفنج نرود. هرچند وقت یک بار اسفنج را ضدعفونی کنید.

برای تمیز کردن و از بین بردن میکروب‏ها‏ی درون اسفنج بهترین راه این است که آن را مرطوب کرده و به مدت دو تا سه دقیقه در ماکروویو قرار دهید. فراموش نکنید سیم ظرف‎شویی و یا سایر اسفنج‌های ظرف‎شویی را که درون‌شان فلز به کار رفته، نباید داخل مایکروویو قرار دهید. بعد از مایکروویو کردن اسفنج ظرف‎شویی، آن را بدون دستکش از مایکروفر بیرون نیاورید چون اسفنج داغ است و دست شما را می‌سوزاند. از اسفنج‏هایی با اندازه‏های کوچک‎تر استفاده کنید و اسفنج‏های کهنه و فرسوده را هر دو هفته یک بار دور بیاندازید.‏

● سینک

سینک ظرف‌شویی یکی از آلوده‎ترین نقاط خانه است. توصیه می‎شود بعد از هر بار شستن ظروف، شستن میوه و سبزی و بعد از شستن و تمیز کردن گوشت،‏ مرغ و ماهی سینک را با آب گرم و مایع ظرف‎شویی بشویید و با حوله یا دستمال تمیز آن را خشک کنید. خشک و تمیز نگه‌داشتن سینک در حفظ سلامت خانواده و کاهش مسمومیت‏های غذایی موثر است. بهتر است سینک ظرف‎شویی کنار پنجره آشپزخانه باشد تا با تابش نور خورشید ضدعفونی شود.‏ برای استفاده بیشتر از نور خورشید هر روز پرده را کنار بزنید و گاهی هم پنجره را باز بگذارید تا هوا جریان پیدا کند و رطوبت کمتر شود. سینک ظرف‎شویی هم برای شستن ظروف کثیف و هم برای شستشو و تمیز کردن میوه و سبزی و گوشت استفاده می‏شود و باقی ماندن آلودگی روی سطح آن می‏تواند سبب انتقال آلودگی و ایجاد مسمومیت‏های غذایی شود. لازم است هر چند وقت یک بار سینک را با محلول سفید کننده کلره و آب ضد عفونی کنید.‏

● ارگونومی

هنگام شستن ظرف‎ها به وضعیت بدن خود توجه داشته باشید و با پشت صاف و شانه‎های رو به عقب و آرنج‎های نزدیک به بدن کار کنید. هنگام شستن ظرف‎ها به سمت سینک ظرف‌شویی خم نشوید‎. کمرتان را صاف و مستقیم نگه دارید. اگر یک زانو را خم کنید، فشار کمتری به پشت وارد می‎شود. در این حالت، خم شدن به سمت جلو برای‌تان سخت‎تر است و می‎توانید به راحتی با پشت صاف، ظروف را بشویید‎. برای این‌کار می‎توانید در کابینت زیر سینک ظرف‌شویی را باز کرده و پای‌تان را روی کف آن قرار دهید یا از یک چهار پایه کوچک استفاده کنید. به جای اینکه خودتان را به سمت سینک ظرف‌شویی خم کنید، ظرف‎ها را به سمت خودتان بیاورید و سپس آنها را بشویید. آب‌چکان را در ارتفاع مناسبی نصب کنید و به طور متناوب، جهتی که ظروف را در آب‌چکان می‎گذارید، تغییر دهید.

● دستکش

برای پیشگیری از آسیب‎های پوستی حتما با دستکش ظرف بشویید. افرادی که پوست حساس دارند یا ممکن است پوست دست‌شان به لایه داخلی دستکش حساسیت نشان دهد، بهتر است زیر دستکش پلاستیکی ظرف‎شویی از دستکش نخی استفاده کنند.