سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
صدای تار دیجیتال
سالهای آغازین دهه ۱۹۹۰ میلادی را میتوان سرآغاز تولید موسیقی با رایانههای شخصی به حساب آورد. پیشتر از این، موسیقی رایانهای با دستگاههای غیرخانگی وجود داشت ولی در دسترس همگان نبود و تا حدی تخصصی مینمود. از آن پس به کمک انواع نرمافزارها، بسیاری از علاقهمندان موسیقی، این امکان را یافتند تا بدون ساز و ابزار و شمار زیادی از نوازندگان، تجربههای آهنگسازی خود را با کمترین هزینه، پشت رایانه شخصیشان صورت دهند. از نخستین نرمافزارهای آهنگسازی میتوان به Encore اشاره کرد که از سال ۱۹۹۱ میلادی وارد بازار شد و تا ۱۹۹۵ چند نسخهاش به دست علاقهمندان رسید، ولی صاحبان این نرمافزار در میانه راه، آن را وانهادند و دیگر به روز نشد. Encore اگرچه در مقایسه با محصولات امروزی چیزی شبیه به اسباببازی است، ولی در زمان خودش خیلی موفق بود. امکان اجرای چندین ملودی بهصورت همزمان؛ همچنین داشتن حدود ۱۲۸ ساز غربی به صورت MIDI فرصت ارزشمندی بود تا آهنگسازان پیش از هر هزینهای، کار خود را به صورت شنیداری محک بزنند.
رقابت تولیدکنندگان نرمافزار منجر به پیدایش دهها نمونه مختلف شد که از آن میان فقط تعداد محدودی در بازار ایران به شهرت رسیدند. برای نمونه میتوان به Cakewalk Pro Audio، Studio ۴، Finale و Sibelius اشاره کرد. وجه مشترک همه اینها نداشتن امکانی برای تولید صداهای کمتر از نیمپرده بود. یعنی ما نمیتوانستیم بیاتترک، افشاری، سهگاه و مخالف سهگاه را در این نرمافزارها تجربه کنیم.
ورود نرمافزار Harmony Assistant به بازار موسیقی این نوید را به علاقهمندان موسیقی شرقی داد تا با کمک آن بتوانند فواصل کمتر از نیمپرده را نیز تولید کنند. این محصول که بر اساس ساختار فواصل موسیقی کلاسیک عثمانی (ترکیه) و عربی طراحی شده بود، در عمل اگرچه نسبت به سایر محصولات مشابه برای تولید موسیقی ایرانی مفید بود، ولی از آنجا که نوع فواصل با نسبتهای ایرانی فاصله محسوسی داشت، به نوعی با گوش ما بیگانگی میکرد و نکته مهم اینکه از نظر سونوریته ساز، همچنان همان صدای سازهای غربی را در خود داشت و فقط یک ماندولین به آن اضافه شده بود.
خیلی ازعلاقهمندان و موسیقدانانحرفهای همواره این پرسش را از یکدیگر میپرسیدند که آیا نرمافزاری، ویژه موسیقی ایرانی تولید شده است؟ و هر بار این پرسش بیپاسخ میماند. اینک پس از سالها انتظار و در عین آنکه تقریبا کسی از اهل موسیقی ایرانی انتظار نداشت، شرکت تحقیقاتی صوتآذین با سالها پیشینه تولید محصولات موسیقایی توانست نخستین نرمافزار آهنگسازی موسیقی ایرانی را با دو منوی (Menu) فارسی و انگلیسی به بازار موسیقی ایران و جهان عرضه کند.
محصول جدید صوتآذین با نام اختصاصی آهنگساز فارابی (Farabi Composer) در حال حاضر این قابلیت را دارد که صدای تار و کمانچه شبیهسازی شده را باکیفیتی نزدیک به صدای واقعی این دو ساز به گوش مخاطب مشکلپسند ایرانی برساند. همه مضرابها و آرشههای ممکن در این دو ساز نمونهبرداری شدهاند و آهنگساز باتجربه میتواند در جملهبندیهای خود از آرتیکولاسیونهای مختلف بهره بگیرد. برای مثال ۱۰ آرتیکولاسیون تار به این ترتیباند: مضراب راست، چپ، ریز، ویبره، انگشتگذاری بیمضراب، استاکاتوی راست، استاکاتوی چپ، دراب، سیم کندن و مضراب شلال. همچنین برای کمانچه ۱۲ آرتیکولاسیون آرشه ساده راست، آرشه ساده چپ، آرشه اکسپرشن (expression) راست، آرشه اکسپرشن چپ، آرشه مارکاتوی راست، آرشه مارکاتوی چپ، استاکاتوی راست، استاکاتوی چپ، ترمولو، پیتزیکاتو، آرشه پد و آرشه دراب وجود دارد.
نقش نوازنده چه میشود؟ همواره این بحث میان سنتگرایان و تکنیکمداران وجود داشته است که آیا ماشین جای نوازنده را خواهد گرفت یا نه و بسیار صحبتهای موافق و مخالف در پی آن گفتهاند و شنیدهاند. شاید از این نظر، نرمافزار آهنگسازی فارابی نیز گرفتار همین گفتمانها باشد، ولی واقعیت همانند خورشید، روشنتر از هر صحبتی است. کاری که یک نوازنده میکند به هیچ شکلی در ماشین تکرار نخواهد شد و کاری که ماشین میکند نیز ارزش خود را دارد و اساسا قابل مقایسه با کار آدمیزاد نیست. بر این اساس، نرمافزار آهنگساز فارابی نه رقیب نوازنده ایرانی که در واقع عصای دست آهنگساز ایرانی است تا فارغ از هزینهها و فرصتهای کم زندگی ماشینی، در خلوت خویش به جرح و تعدیل آثارش بپردازد. این نرمافزار اگرچه قابلیت اجرای تکنوازی سازهای ایرانی را دارد، ولی هدف اولیه در آن، تولید موسیقی ارکستری با طعم و رنگ سازهای ایرانی و غربی بوده است.
هوشنگ سامانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست