شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
مجله ویستا

تغییر هم بخشی از زندگی است


تغییر هم بخشی از زندگی است

● راهکارهایی برای کاهش وزن در سالمندی
به تازگی متوجه جمع شدن چند کیلو چربی اضافه به دور کمرتان شده اید؟ تغییرات ظاهری بلای جان خانم های ۳۵ تا ۵۵ساله است. در طول این مدت یا به وزن …

راهکارهایی برای کاهش وزن در سالمندی

به تازگی متوجه جمع شدن چند کیلو چربی اضافه به دور کمرتان شده اید؟ تغییرات ظاهری بلای جان خانم های ۳۵ تا ۵۵ساله است. در طول این مدت یا به وزن آنها افزوده می شود یا حفظ وزن کنونی دشوارتر می شود. همچنین به نظر می رسد چاقی بیشتر در دور شکم روی می دهد، نه مثل سابق در ران ها و کپل ها.

علل افزایش وزن در میانسالی

افزایش وزن بیشتر خانم ها از همان دوران قبل از یائسگی (چندین سال پیش از آن) شروع می شود ولی تغییرات سطح استروژن تنها دلیل و منبع افزایش وزن نیست. بالا رفتن سن نیز در تغییر ظاهرمان نقش دارد. سایر علل احتمالی اضافه شدن وزن در میانسالی از این قرارند؛

- کاهش فعالیت بدنی؛ خانم های یائسه کمتر ورزش می کنند که خود منجر به افزایش وزن می شود.

- بیشتر خوردن؛ خوردن غذای بیشتر به معنای آن است که کالری بیشتری مصرف می کنیم. این کالری اضافی، اگر به مصرف سوخت نرسد به چربی تبدیل خواهد شد.

- کندتر شدن سوخت و ساز؛ شمار کالری های مورد نیاز برای تبدیل به انرژی مصرفی بدن با کندتر شدن سوخت و ساز کمتر شده و علاوه بر این از حجم عضلات نیز کاسته می شود. از آنجا که عضلات، کالری بیشتری نسبت به چربی ها می سوزانند، هر چه مقدار عضلات تان کمتر باشد، کالری کمتری را می سوزانید.

- ژنتیک؛ عوامل ژنتیکی نیز احتمالاً در افزایش وزن نقش دارند. ممکن است با بالاتر رفتن سن، مستعد افزایش تجمع چربی در دور کمر باشید. این به این معناست که حفظ اندام پیشین دشوارتر خواهد بود. به طور متوسط خانم ها در حول و حوش سال های یائسگی سالانه نیم کیلوگرم وزن اضافه می کنند.

عوارض افزایش وزن در میانسالی

افزایش وزن می تواند خطرات جدی برای سلامتی به دنبال داشته باشد. وزن زیاد می تواند خطر کلسترول بالا، فشار خون بالا و مقاومت سلول ها به انسولین را (که می تواند منجر به بیماری دیابت نوع ۲ شود) به دنبال داشته باشد. برای جلوگیری از افزایش وزن یا بازگشت به وزن گذشته چه می توان کرد؟ اگر متوجه شده اید وزن اضافه کرده اید، سعی کنید رژیم غذایی تان را تغییر داده، بیشتر ورزش کنید. اگر هنوز به مرحله افزایش وزن در میانسالی وارد نشده اید، می توانید با چند اقدام کاری کنید که در آینده وزن تان اضافه نشود.

ورزش

ورزش های هوازی سوخت و ساز را افزایش داده و به سوختن چربی ها کمک می کنند. با انجام ورزش های مقاومتی بر توده عضلات افزوده شده و متابولیسم و قدرت استخوان ها بیشتر خواهند شد.

رژیم غذایی سالم

زیاد کالری مصرف نکنید. تا اندازه یی گرسنگی کشیدن برای سلامتی بد نیست. ولی سعی کنید رژیم غذایی متنوعی سرشار از میوه ها و سبزیجات داشته باشید. از آنجا که سوخت و ساز در این مدت آهسته تر می شود روزانه به کمتر از ۲۰۰ تا ۴۰۰ کالری نیاز خواهید داشت. اگر تنها مواقعی که گرسنه اید غذا بخورید و تنها به آن مقدار که گرسنگی برطرف شود بسنده کنید، خود به خود به این هدف نائل خواهید شد.

کنار آمدن با تغییرات در زندگی

تغییرات ظاهری بدن با بالا رفتن سن، حفظ ظاهر مربوط به سنین ۲۰ یا ۳۰ سالگی را دشوارتر می سازد، ولی این به آن معنا نیست که نمی توانید بدن سالمی داشته باشید. لازم نیست با زحمت خود را در همان لباس های قدیمی جای دهید. به جای آن، به فکر متناسب و سالم بودن باشید.