پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
۴ اکتبر سال ۱۸۳۰ میلادی ـ استقلال بلژیک از هلند
۱۸۱ سال پیش در روز ۴ اکتبر سال ۱۸۳۰ میلادی ، یک دولت موقت در کشور بلژیک استقلال این کشور از هلند را اعلام کرد.چند سال پیش از این تاریخ در جریان کنگره وین ۱۸۱۵-۱۸۱۴ میلادی، انگلستان وحدت بلژیک به هلند را تحمیل کرده بود.
پس از سرنگونی امپراتور فرانسه ناپلئون اول ، لندن می خواست با ایجاد این کشور حایل مانع فرانسه برای از سرگیری تلاش برای فتح اروپا شود.
اما در این کشور جدید سلطنتی ، بلژیکی ها همواره شکایت داشتند که با آنها به عنوان شهروندان درجه دوم رفتار می شود ، در حالی که جمعیت بلژیکی ها ۳.۵ میلیون نفر و جمعیت هلندی ها ۳ میلیون نفر بود.
علاوه بر این بلژیکی ها کاتولیک مذهب بوده و هلندی ها پیرو مذهب پروتستان کالوینیست بودند.از طرف دیگر طبقه بورژوا بلژیک فرانسه زبان بوده ونگاهشان به سوی پاریس بود.
اما هلندی ها به زبان مادری خودسخن می گفتند و به دلیل تاجرپیشه بودند دیدگانشان به پهنه دریاها برای تجارت ادویه دوخته شده بود.
پس از برکناری شارل دهم پادشاه فرانسه و به قدرت رسیدن لویی فیلیپ اول ، امید استقلال در قلب های بلژیکی های طرفدار خودمختاری و استقلال از هلند زنده شد.
در ۲۵ اوت سال ۱۸۳۰ میلادی ، نمایندگان بورژوازی بلژیک در شهرداری شهر بروکسل دور هم گرد می آیند و تصمیم می گیرند بدون فوت وقت یک گارد ملی تشکیل دهند و یک پرچم ملی سه رنگ با رنگهای سیاه ، زرد و قرمز را به عنوان پرچم بلژیک برمی گزینند.
علاوه بر این ، آنها از گیوم اول پادشاه هلند خواستار جدایی اداری بلژیک و هلند می شوند که تنها نقطه اتصال دو نیمه جدا شده سلطنت سلسله اورانژ هلند باشد اما گیوم اول به پیشنهادهای آنها اعتنایی نمی کند.
به این ترتیب ، در ایالت والونی فرانسه زبان شورش در می گیرد. مردم شهر لیژ و بسیاری از شهرهای کارگری قیام می کنند.
گیوم اول از شاهزاده فردریک می خواهد با سپاه آنتورپ به سوی بروکسل حرکت کند.
در روز ۲۰ سپتامبر ، شورشیان بلژیک مسلح شده و نخستین سنگربندی ها در خیابان های بروکسل برپا می شوند.
ارتش و شورشیان در پارک بروکسل با یکدیگر برخورد می کنند ، اما در ۲۶ سپتامبر دستور عقب نشینی ارتش صادر می شود.
در روز ۲۷ سپتامبر ، مجلس لاهه جدایی اداری بلژیک را تصویب می کند اما دیگر برای این کار دیر شده بود و دولت موقتی که در جریان این مدت در بلژیک تشکیل شده بود ، مصوبه مجلس لاهه را نمی پذیرد.
دولت موقت در روز ۴ اکتبر سال ۱۸۳۰ میلادی استقلال بلژیک را اعلام میکند و یک هفته بعد ، یک کنگره ملی را برای تدوین یک قانون اساسی برای این کشور جدید تشکیل می دهد.
گیوم اول پادشاه هلند با توسل به مفاد پیمان های کنگره وین خواستار یک کنفرانس بین المللی می شود.
در روز ۴ نوامبر سال ۱۸۳۰ میلادی انگلستان ، اتریش ، پروس ، فرانسه و روسیه قدرت های آن روزگار جهان در لندن تشکیل جلسه می دهند و چون در مقابل عمل انجام شده قرار گرفته بودند ، استقلال بلژیک را به رسمیت می شناسند.
به این ترتیب ، در روز ۴ اکتبر سال ۱۸۳۰ میلادی دولت موقتی که به دلیل استقلال طلبی مردم بلژیک به طور خودجوش شکل گرفته بود ، استقلال بلژیک را اعلام می کند و به وحدت با هلند که از سوی انگلستان تحمیل شده بود ، خاتمه می دهد.
بهرام افتخاری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست