دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تضاد احساسات پدرانه بعد از تولد فرزند


تضاد احساسات پدرانه بعد از تولد فرزند

بعد از تولد، نقش پدر نیز کمتر از مادر نیست. با وجود اینکه پدر نوزاد را به مدت ۹ ماه حمل نکرده، اما در تدارک ورود نوزاد جدید نقش دارد...
وقتی نوزاد متولد می‌شود، ممکن است در ضمن اینکه …

بعد از تولد، نقش پدر نیز کمتر از مادر نیست. با وجود اینکه پدر نوزاد را به مدت ۹ ماه حمل نکرده، اما در تدارک ورود نوزاد جدید نقش دارد...

وقتی نوزاد متولد می‌شود، ممکن است در ضمن اینکه پدر هیجان‌زده است تا حدی احساس آرامش نیز بکند. با تولد نوزاد ممکن است علاقه پدر به همسر خود بیشتر شود.

اما به راستی راه مقابله با هیجانات مختلفی که با ورود نوزاد جدید در پدران ایجاد می‌شود، چیست؟

بهترین راه این است که تا آنجا که می‌توانید در نقش خود به عنوان پدر فعال باشید. وقتی نوزاد از بیمارستان مرخص شده و به خانه آورده می‌شود، شما باید به عنوان پدر در تعویض پوشک، حمام دادن و آرام‌کردن نوزاد شرکت کنید. برخلاف تصورات گذشته این کار فقط مختص زنان نیست بلکه فرصت جالبی است تا همه افراد خانواده اعم از پدر، مادر یا فرزندان بزرگ‌تر، نوزاد تازه‌وارد را بشناسند و به او عشق بورزند.

تولد یک نوزاد می‌تواند وضعیتی بسیار بحرانی برای هر زوج ایجاد کند. نیازهای مداوم نوزاد، درخواست‌های سایر فرزندان، کارهای روزمره خانه و برنامه‌ کاری پدر خانواده، مجموعه عواملی هستند که باعث می‌شوند یک زوج وقت و انرژی کمتری را برای یکدیگر صرف کنند. بی‌خوابی‌های شبانه برای شیر دادن کودک، تعویض پوشک وی و راه بردن نوزادی که مدام گریه می‌کند، همگی باعث خستگی شدید پدر و مادر می‌شود. اگر زن و شوهر در این موارد یکدیگر را حمایت نکنند و به نوبت کارها را تقبل نکنند تا دیگری قدری استراحت کند، باعث تحلیل انرژی هر دو و در نتیجه بروز اختلاف خواهد شد. گاهی اوقات پدرها احساس می‌کنند که فرزندشان محور توجه همسرشان شده، به خصوص زمانی که مادر نوزاد را در آغوش می‌گیرد و شیر می‌دهد.

ضمنا چون در اکثر موارد پزشک روابط زناشویی را تا چند هفته پس از زایمان ممنوع می‌کند، این مساله نیز باعث تشدید احساس فوق می‌شود. حتی اگر چنین ممنوعیتی نیز از طرف پزشک اعمال نشود، به دلیل خستگی جسمانی و بحران‌های روحی ممکن است زن و شوهر تا مدتی میل چندانی به تماس جنسی با هم نداشته باشند که همین امر نیز ممکن است به عنوان بی‌توجهی از طرف شوهر تلقی شود. این تضادها و حسادت‌ها معمولا موقتی است و شما خیلی زود به وضعیت عادی زندگی‌تان برخواهید گشت. سعی کنید ساعاتی از روز را با همسرتان به تنهایی بگذرانید و از این اوقات لذت ببرید.

تا جایی که ممکن است از فرزند جدیدتان مراقبت کنید و با وی بازی کنید، چون وقتی زمان بیشتری را با کودک‌تان می‌گذرانید احساسات پدرانه بیشتری به وی پیدا خواهید کرد و از احساس حسادت شما کاسته خواهد شد.

دکتر سیدحسین فخرایی

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی