جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

چند پیشنهاد ساده


چند پیشنهاد ساده

بحران رکود جهانی که به معنای انقباض در تولید و فعالیتهای اقتصادی در کلیه جامعه از جنبه های مختلف است بر زندگی همه شهروندان جامعه به اشکال مختلف اثر گزار است. بحران فعلی کشورهای …

بحران رکود جهانی که به معنای انقباض در تولید و فعالیتهای اقتصادی در کلیه جامعه از جنبه های مختلف است بر زندگی همه شهروندان جامعه به اشکال مختلف اثر گزار است. بحران فعلی کشورهای پیشرفته در درجه اول بحران مالی بود که به معنای عدم توانایی وام گرفتگان در باز پرداخت اصل وام یا بهره پول. اکنون بحران مالی دامنه خود را به بخشهای اقتصادی کشانده و اثرات خود را بر زندگی مردم ساطح کرده است.

بیکاری اولین اثر اقتصادی بحران مالی بوده است و آغاز کاهش قیمتها خبر بد دیگری بود برای بحران مالی که اکنون تبدیل به یک بحران اقتصادی فراگیر شده است. سقوط قیمتها موجب کاهش انگیزه برای مصرف و کاهش تمایل برای اخذ وام میشود و این به رکود دامن خواهد زد و اقتصاد را در یک دور باطل خواهد انداخت. به همین جهت است که در اکثر کشورهای پیشرفته نرخ بهره را تا حد صفر پایین آوردند تا هزینه های استقراض کاهش یافته و مصرف کننده تمایل بیشتری جهت اخذ وام و مصرف پیدا نماید که این خود باعث رونق اقتصادی میشود.

در چنین شرایطی صحبت کردن از عدم تاثیر گزاری بحران رکود جهانی در کشور ما یک اظهار نظر خام و نپخته است. چگونه انتظار داریم سرمایه گزار خصوصی تمایلی به تولید و یا سرمایه گزاری در بورس سهام داشته باشد در حالی که سیاستهایی در سطح اقتصاد کلان تدوین نمیشود تا تولید کننده علاوه بر عدم تعطیلی کارگاه خود و تعدیل نیروهای خود تشویق به سرمایه گزاری بیشتر و تولید بیشتر شود . چرا نرخ مالیات عملکرد اشخاص حقوقی را در این شرایط سخت کاهش نمیدهیم تا هم فشار کمتری بر بخش خصوصی وارد آید و هم بنگاه های دولتی که قصد واگزاری آنها را به بخش خصوصی داریم تقویت شوند. چرا بجای اخذ مالیات بر عملکرد اشخاص حقوقی نرخ آن را کاهش نداده و در ازای کمتری از آن تاکید بر پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نکنیم. چرا به بنگاه های اقتصادی و علی الخصوص تولیدی کشور جهت حل مشکلات مالی ایشان وام های با بهره نزدیک به صفر پرداخت نمیکنیم. چرا سیاستهای مالی جذاب اقتصادی جهت تحریک انگیزه سرمایه داران جهت تولید اتخاذ نمیشود. چرا بجای پرداخن وامهای بی شماری که به بنگاه های زود بازده پرداخت شده است که کنترل و بازرسی نحوه مصرف آنها مشکلات بسیاری بهمراه دارد و میدانیم که اغلب فاقد نتایج مورد انتظار بوده اند وام های تشویقی و کنترلی جهت خرید سهام در بورس به سرمایه گزاران پرداخت نمیشود.

منابع

مسعود میراب زاده ـ روزنامه سرمایه

امیر غلامی ـ عضو هیات علمی دانشگاه