شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

مثل لبنانی ها افطار و سحر نخورید!


مثل لبنانی ها افطار و سحر نخورید!

بیشتر لبنانی‌ها در ماه رمضان عادت به خوردن افطاری‌های سنگین و سحری‌های سبک دارند؛ در حالی که بهتر است افطار، وعده‌ای مغذی ولی سبک و زودهضم باشد زیرا بعد از گرسنگی طولانی، …

بیشتر لبنانی‌ها در ماه رمضان عادت به خوردن افطاری‌های سنگین و سحری‌های سبک دارند؛ در حالی که بهتر است افطار، وعده‌ای مغذی ولی سبک و زودهضم باشد زیرا بعد از گرسنگی طولانی، روزه‌دار به یک ماده‌غذایی زودهضم نیاز دارد بنابراین، بهتر است وعده افطار شبیه صبحانه و در عین کامل بودن سبک باشد...

باید یادآور شد که غذاهای پخته، سرخ‌کرده، دیرهضم و پرچرب مناسب افطار نیستند بلکه باید آنها را در وعده سحر خورد تا در طول روز به‌تدریج هضم شوند. بنابراین عکس آنچه لبنانی‌ها عادت دارند، توصیه می‌شود. بسیاری از لبنانی ها در وعده افطار شیرینی هم می‌خورند. در این باره باید اضافه کنم که خوردن یک نوع شیرینی در وعده افطار لازم است زیرا به دنبال گرسنگی طولانی‌مدت، قندخون کاهش می‌یابد و باید به‌سرعت تامین شود. بنابراین، یک شیرینی طبیعی مثل خرما بسیار مناسب است اما اگر در دسترس نبود یک نوع شیرینی در حد یک عدد همراه با شیر یا آب ولرم در شروع افطار مناسب است اما بعد از آن به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.

یکی از عادت‌های غذایی مردم لبنان، مصرف گوشت بره است. با اینکه گوشت بره بر گوشت گوساله و گوسفند ارجحیت دارد ولی نباید تمام گوشت مصرفی از گوشت قرمز تامین شود. بهتر است در برنامه‌های هفتگی غذایی، ترکیبی از گوشت سفید و قرمز داشته باشیم. به این ترتیب، مصرف بیشتر گوشت ماهی تاکید می‌شود به‌خصوص که از نظر چربی‌های امگا۳ غنی هستند و خوردن این گوشت از بروز بیماری‌های مزمن جلوگیری می‌کند. بنابراین، افراد سالم در هفته حداقل ۲-۱ بار و افرادی که در معرض ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی هستند، باید حداقل ۳-۲ مرتبه در هفته گوشت ماهی مصرف کنند. مصرف پیش‌غذا از دیگر عادت‌های لبنانی‌هاست. اگر پیش‌غذا ترکیب سبکی نظیر سوپ باشد، خوب است اما گاهی پیش‌غذا از انواع غذاهایی است که ما به عنوان وعده‌غذایی مصرف می‌کنیم و می‌توانند باعث افزایش دریافت کالری شوند. آنچه در تغذیه مهم است کل کالری‌ای است که فرد در هر وعده دریافت می‌کند. اگر یک‌سوم کالری باید در وعده ناهار دریافت شود، می‌توان بخشی از آن را از پیش‌غذا و دسر گرفت اما اگر مجموع پیش‌غذا و غذا بیشتر از این یک‌سوم باشد، ممکن است باعث افزایش وزن و چاقی شوند. از عادت‌های دیگر مردم لبنان، مصرف روغن زیتون است. روغن زیتون، روغن مفیدی است که در رژیم غذایی مدیترانه‌ای وجود دارد اما ما نمی‌توانیم فقط از روغن زیتون استفاده کنیم زیرا روغن‌ها به ۳ دسته تقسیم‌ می‌شوند، روغن‌های اشباع مثل چربی‌های منابع حیوانی، چربی‌های سیرنشده با یک پیوند دوگانه مثل روغن زیتون و چربی‌های سیرنشده با چند پیوند دوگانه مثل روغن آفتابگردان، ذرت و سایر روغن‌های مایع که باید کل چربی‌های مورداستفاده در روز ۳۰ درصد باشد. البته قسمت بیشتر روغن مصرفی باید از روغن زیتون باشد.

دکتر خدیجه رحمانی

متخصص تغذیه و رژیم درمانی، عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی