یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
زخم پای دیابتی
اپیدمی جهانی دیابت مشکل اجتماعی است که در کشورهای در حال توسعه نیز یکی از عمدهترین و هزینهسازترین بیماریهای مزمن از نظر مخارج درمانی به شمار میرود که به نظر میرسد عدم توجه به آموزش بیماران و صرف هزینه کمتر جهت پیشگیری و کنترل بیماری دیابت، هزینههای سنگین درمانی و گاه عوارض وخیم آن چون قطع عضو، نابینایی، بیماری کلیوی شدید و قلبی عروقی را در پی دارد و زخم پای دیابتی یکی از جدیترین و پرهزینهترین عوارض مزمن دیابت است. روشهای ساده پیشگیری و آموزش بیماران، پایه و اساس جلوگیری، درمان و کنترل عوارض آن میباشد.
بیماران دیابتی باید توجه داشته باشند که به علت بالا بودن قند خون و تخریب عروق خونی، آسیب و زخمهای پا خیلی سریع به مرحله خطر میرسند، لذا هرگونه آسیب و زخم جزیی در پا را جدی تلقی کرده به نکات و عواملی که باعث بروز یا تشدید زخمهای پا میشوند توجه کنند.
درد، قرمزی، التهاب، گرمای موضعی، تب و لرز و خروج ترشحات چرکی از زخم نشانه عفونت است. عدم رشد موهای پا و نازک شدن و براقی پوست پا از علائم کاهش جریان خون میباشد و با ضعیف شدن جریان خون آنتیبیوتیکها نیز براحتی به محل زخم و عفونت نمیرسند در نتیجه ممکن است عفونت بسادگی برطرف نشود و حتی منجر به انتشار عفونت به تمام نقاط بدن گردد که در این صورت تنها راه درمان قطع عضو میباشد. در صورت صدمه دیدن سیستم عصبی پاها، حس درد و فشار مختل میشود لذا بیماران قادر به تشخیص درد و آسیبهای جزیی وارد شده به پا نیستند و فرو رفتن اجسام خارجی مانند سوزن و شیشه یا تماس با وسایل گرمکننده را حس نمیکنند. تغییر شکل پاها، لنگش متناوب، اشکال در راه رفتن به علت اختلالات مفصلی، عفونت یا کفش نامناسب، تاول و پینه باید مورد توجه قرار گیرد و از کشیدن سیگار و مصرف مواد مخدر ومشروبات الکلی که موجب آسیب و تخریب عروق خونی کوچک میشود، باید اجتناب کنند.
اصول کلی در پیشگیری و کنترل عوارض پای دیابتی:
اصل کلی، کنترل قند خون و انتخاب پوشش مناسب و معاینه و پیشگیری از ورود صدمات به پاست. بدین منظور بیماران باید هر روز پاها را از نظر تاول، زخم و خراش معاینه کرده و با آب ولرم شسته و لای انگشتان پا را خشک کنند و برای رفع خشکی پوست از کرم مرطوبکننده استفاده کنند، اما نباید کرم بین انگشتان پا وارد شود. برای درمان پینه و میخچه از مواد شیمیایی استفاده نشود. بدون کفش و جوراب روی زمین راه نروند و بدون جوراب، کفش نپوشند و جوراب دوخته و تاخورده به پا نکنند و کفشی بپوشند که شکل پا را به خود بگیرد و در صورت آسیب دیدن پا از وارد آوردن وزن بدن روی پا خودداری کنند و در صورت وجود هرگونه مشکل و اختلال در پا از کفشهای طبی مناسب با مشورت پزشک استفاده نمایند. از داروی جدید آنژیپارس که حاصل تلاش پژوهشگران ایرانی است و نتایج خوبی نیز دربرداشته میتوان با مشورت پزشک استفاده کرد.
دکتر مهرانگیز توتونچی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست