پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
کوفتهتان را با ماست بخورید
تنوع غذایی، اصلی است که در کنار اصل اعتدال، دو پایه تغذیه سالم را شکل میدهد. اعتدال یعنی در حد نیاز غذا بخوریم و پرخوری یا کم خوری نکنیم اما تنوع رکن دیگر تغذیه سالم است. فراموش نکنید این اصل تفننی و یا ظاهری نیست و نمیتوانیم در مورد مصرف برخی غذاها بگوییم همه چیز یکنواخت شده و حالا باید ذایقه را تغییر دهیم...
ما باید از انواع مواد غذایی که هر کدام نقش خاصی را در بدن بازی میکنند، بخوریم تا سالم بمانیم. گروههای مختلف غذایی که هر یک نیاز خاصی از بدن را تأمین میکنند به چهار گروه اصلی تقسیم شدهاند:
۱) گروه نان و غلات، گروه شیر و لبنیات، گروه میوه و سبزیها و گروه گوشتها. گروههای غیراصلی و فرعی دیگری هم هستند که به انواع روغنها و شیرینیها اطلاق میشوند و هر کدام نقش خاصی را در بدن ایفا میکنند. اما اگر بخواهیم به طور خلاصه از ارزش غذایی هر یک از گروهها با شما بگوییم باید اول از گروه غلات آغاز کنیم زیرا در طول روز بیش از هر گروه دیگری مصرف میشوند. این گروه به دلیل کربوهیدرات فراوانی که دارند، منبع انرژی بوده اما تأمینکننده مواد مغذی مانند ویتامینهای گروه B و تا حدودی پروتئینهای گیاهی نیز هستند.
۲) گروه شیر و لبنیات که منبع پروتئین محسوب شده و به نظر میرسد هیچ منبع کلسیمی بهتر از شیر قدرت جذب کلسیم در بدن را ندارد و مهمتر اینکه یکی از ویتامینهای گروه B به نام ویتامین B۲ در لبنیات یافت میشود که در دیگر گروههای غذایی به آن اندازه وجود ندارد.
۳) گروه میوه و سبزیها تأمین کننده ویتامینهای C، A ، آهن، فیبر و مقداری قند هستند. به علاوه دارای گروههایی به نام فنولها، کاروتنوییدها و آنتوسیانینها نیز هستند که رنگ بنفش، قرمز و صورتی میوههای ممتاز مربوط به آنهاست. در ضمن، این گروه غذایی به خاطر رساندن آب نیز برای حفظ سلامت بدن مفید شناخته شدهاند. رعایت تنوع رنگی در این گروه تأمین کننده نیازهای مختلفی خواهد بود.
۴) گروه چهارم، گوشتها هستند که تخممرغ نیز در میانشان جای میگیرد. این گروه غذایی شأن خاصی در تغذیه دارد؛ نه به خاطر پروتئین فراوانش، بلکه به دلیل آهن، روی و ویتامین ۱۲B قابل ملاحظهای که در مواد غذایی گیاهی یافت نمیشود.
به طور کلی، در تنوع غذایی باید گروههای مختلف را جایگزین یکدیگر کرد و این به آن دلیل است که هر کدام از مواد غذایی مواد مغذی ویژهای دارند بنابراین تغذیهای مناسب و خوب اطلاق میشود که چهار گروه غذایی در آن به چشم بخورد. کوفته تبریزی نیز یکی از آن غذاهایی است که در تهیهاش تنوع لازم رعایت شده است زیرا هم سبزی دارد و هم غله، در ضمن از حبوبات نیز در کنار گوشتها و میوهها استفاده شده است. حتماً میپرسید میوههای به کار رفته در این غذا کداماند؟
فراموش نکنید که زرشک و آلوی مصرفی در آن جزو میوهها به حساب میآید. به علاوه، برای تکمیل هر چه بیشتر این غذا چه بهتر که آن را با ماست میل کنید تا لبنیات نیز در این وعده غذایی دریافت شود.
دکتر مسعود کیمیاگر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست