چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه در ورزش


تغذیه در ورزش

تغذیه نامناسب و نداشتن فعالیت بدنی , درایجاد ۳ ۱ ازکل سرطانها نقش دارد این درحالی است که ۳ ۱ سرطانها را به کشیدن سیگار و۳ ۲ باقیمانده رابه عوامل دیگری مانند ویژگیهای ژنی نسبت می دهند

تغذیه نامناسب و نداشتن فعالیت بدنی ، درایجاد ۳/۱ ازکل سرطانها نقش دارد . این درحالی است که ۳/۱ سرطانها را به کشیدن سیگار و۳/۲ باقیمانده رابه عوامل دیگری مانند ویژگیهای ژنی نسبت می دهند . اتحادیه علوم وموادغذایی آمریکا برای پیشگیری از بروز انواع سرطانها که سالانه باعث مرگ بیش از ۵۰۰۰۰۰ تن دراین کشور می شود ، برای اصلاح عادتهای غذایی افراد مواردی راپیشنهاد کرده است کارشناسان این اتحادیه توصیه می کنند افراد با تغییر عادتهای غذایی وانجام فعالیتهای ورزشی از چاق شدن خود جلوگیری کنند . هم چنین براساس توصیه این کارشناسان افراد باید کاهش مصرف چربیها رژیم غذایی خودرابرمصرف انواع میوه ها ، سبزیجات ، غلات کامل وحبوبت متمرکز می کنند .

● مواردی که نقش آنها درسرطان به اثبات رسیده است .

▪ کاهش دهنده خطر : فعالیت بدنی

▪ افزایش دهنده خطر :

الف) اضافه وزن وچاقی (سرطان مری ، پستان ، کلیه ، آندومتر )

ب) الکل (سرطان حفرهای دهان ، حلق ، حنجره ، مری ، کبد )

ج) افلاتوکسین : نوعی کپک است که گاهی اوقات دربرخی ازموارد غذایی مانند حبوبات ، بادام زمینی یافت می شود . (سرطان کبد )

● مواردی که نقش آنها درسرطان محتمل است

▪ کاهش دهنده خطر :

الف) میوه جات وسبزیجات

ب) فعالیت بدنی

▪ افزایش دهنده خطر :

الف) گوشت های کنسرودودی شده

ب) نمک

ج) غذاونوشیدنی های خیلی داغ

● مواردی که نقش آن درسرطان قطعی نیست

▪ کاهش دهنده خطر :

سویا ، ماهی ، اسیدهای چرب امگا۳ ، ویتامین B۲ ، B۶ ، B، D ، E ، کلسیم وروی

▪ افزایش دهنده خطر :

چربیهای حیوانی

● تغذیه و اساس عملکرد انسان در ورزش

تغذیه مناسب ، پایه و اساس عملکرد جسمانی را تشکیل می دهد زیرا علاوه بر فراهم کردن سوخت برای اعمال زیستی ، مواد شیمیایی مورد نیاز برای استخراج و استفاده از انرژی بالقوه موجود در این سوخت را نیز مهیا می کند . غذا همچنین تامین کننده عناصر ضروری برای تشکیل بافت جدید و ترمیم یاخته های موجود است . شاید بعضی چنین پندارند که چون تغذیه مناسب برای تمرین های ورزشی را می توان به آسانی از طریق رعایت رژیم غذایی کاملا متعادل بدست آورد در مطالعه عملکردهای ورزشی تغذیه مناسب چندان اهمیتی ندارد . با این حال ، این موضوع مورد تاکید است که وقتی مطالعه تمرین های ورزشی از بعد ظرفیت های انرژی مورد توجه قرار می گیرد ، باید از منابع انرژی غذایی و نقش مواد غذایی در مراحل آزاد سازی انرژی آگاه بود . با این دیدگاه برای علاقمندان به ورزش این امکان وجود دارد که اهمیت تغذیه مناسب را درک نمایند و اعتبار ادعاهای مربوط به مکمل های غذایی و اصطلاحات تغذیه ای ویژه برای کمک به عملکرد های جسمانی را به شکل نقادانه ای ارزیابی کنند . چون مواد غذایی مختلف عامل ایجاد انرژی تنظیم مراحل فیزولوژیک مربوط به تمرین های ورزشی هستند بنابراین می توان اصطلاحات رژیم غذایی را با بهبود عملکرد ورزشی مرتبط دانست . اغلب افراد وقت و انرژی چشمگیری را صرف دستیابی به عملکرد ورزشی بهینه می کنند و تنها به دلیل پیروی از یک برنامه تغذیه ای ناکافی ، مغایر و گاه مضر با شکست روبرو می شوند . سرانجام اینکه اکنون مشخص شده است که روش های گوناگون تغذیه صحیح می تواند با امراض مختلف مقابله کند و تمرین های ورزشی منظم در این امر سهم مهم و مثبتی دارد .

● ورزش و تغذیه سالم استرس را کاهش می دهند

▪ تغذیه

هر انسانی در شرایطی خاص و یا بجرانی با استرس روبرو شده است. استرس و فشار روحی به غیر از اتکه با شرایط روحی و اعتماد به نفس شخص در ارتباط باشد، با تغذیه و شرایط بدنی نیز مرتبط است.

ورزش صحیح و تغذیه سالم به بدن کمک می کنند تا در کنترل سیستم عصبی، بدست آوردن اعتماد به نفس و کار کردن و فرمان گرفتن صحیح در شرایط بحرانی موفقتر عمل کند.

تحقیقات نشان داده است که اشخاصی که تغذیه سالم دارند و مرتب ورزش می کنند بسیار کمتر از اشخاص دیگر در شرایط بحرانی عصبی می شوند.

برخی از مواد غذایی با کمبود ویتامین B Complex و داشتن قند بالا، باعث می شوند تا یدن به سوی اضطراب، عصبانیت و استرس تمایل پیدا کند. بهترین شکل تغذیه برای جلوگیری از چنین مسیله ای، مصرف میوه، سبزیجات و دانه ها و غلات کامل است.

ویتامینهای B برای برای کاهش استرس و عصبانیت پیشنهاد می شود. دانه ها و غلات کامل، سبزیجات، تخم مرغ و ماهی از مواد عذایی هستند که حاوی ویتامین های B می باشند.

گردوی تازه میوه ای است که به درمانگر بیماریهای عصبی شهرت دارد. عسل نیز همین خاصیت را دارد. جو و نان جو نیز برای سیستم عصبی مفید هستند. از میوه های دیگر می توان به موز، زرد آلو و میوه های خشک شده اشاره کرد.

اما قهوه، شکلات، مشروبات الکلی، ادویه جات زاید، شکر، گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل ها می بایست کمتر شوند و یا اصلا".

● ورزش

ورزش و تمرینات ورزشی نیز در کاهش و رفع استرس، و فشارهای عصبی بسیار موثرند. کارشناسان می گویند کسانی که مرتبا" ورزش می کنند، در فشارهای عصبی راحتتر خود را کنترل می کنند و تصمیمات بهتری می گیرند.

انجام تمرینات ورزشی باعث می شود تا بدن فشار خون خود را تنظیم کند و سیستمهای عصبی استقامت بیشتری کسب کنند. پس بدین صورت بدن می تواند کنترب بهتری در شرایط بحرانی و فشارهای روحی داشته باشد.

از سویی، قدرتمند شدن عضلات و بطور کلی آناتومی بدن باعث می شود تا شخص از لحاظ روحی اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد.

انجام هر نوع ورزش و تمرینی اما بطور مستمر و از روی برنامه، قابلیت غلبه بر استرس را ارایه می کند. هر چه ورزش دارای استقامت بیشتری باشد، می توان گفت که استرس را بیشتر کاهش می دهد. ورزشهایی نظیر یوگا، که ورزشی روجی-جسمی است، با موضوع اعتماد به نفس و اعتقاد بیشتر سر و کار دارند. ورزشهایی دیگر نظیر ورزشهای Extreme نیز چون جادثه جویانه هستند، می توانند قابلیت غلبه بر فشارهای روحی را در مدت زمان کوتاهی افزایش دهند.