پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا

سبک زندگی تان را تغییر دهید


سبک زندگی تان را تغییر دهید

چاقی در دوره نوجوانی همواره یکی از پر دردسرترین معضلات برای والدین و خود نوجوان بوده است

چاقی در دوره نوجوانی همواره یکی از پر دردسرترین معضلات برای والدین و خود نوجوان بوده است. چاقی در این دوران ممکن است منجربه وقوع بیماری های خطرناک و تهدید کننده شود و پیامدهای روانی منفی داشته باشد.

علت چاقی در نوجوانان معمولاً شامل مصرف غذاهای ناسالم، کمبود فعالیت های فیزیکی و پرتحرک و الگوهای غذایی نامناسب خانواده است. افزایش تعداد بچه های چاق می تواند منجر به وقوع مشکلات اجتماعی شود چراکه آنها از سوی همسالانشان مورد تمسخر قرار می گیرند. زمانی که بچه ها چاق می شوند، باید تلاش زیادی صورت گیرد تا بتوان آنها را به وزن عادی برگرداند.

از آنجایی که بدن، انرژی مصرف نشده را به عنوان چربی ذخیره می کند و برای انجام فعالیت ها و زنده بودن همواره باید غذا و کالری دریافت شود حال اگر مواد دریافت شده بدن بیش از نیاز افراد باشد بدن این مواد اضافه را به صورت چربی در خود ذخیره خواهدکرد. مصرف غذاهای نامناسب مثل غذاهای با چربی و قند بالا به جای مصرف غذاها و موادسالم، کمبود فعالیت های فیزیکی و نداشتن تحرک بچه های امروزی از علل چاقی در نوجوانی است.

بسیاری از نوجوانان به طور میانگین حدود ۲ساعت و ۳۰دقیقه در روز تلویزیون تماشا می کنند، همچنین زمان زیادی را پشت میز کامپیوتر و سایر بازی های الکترونیکی صرف می کنند. این جایگزینی فعالیت های پرتحرک با فعالیت های کم تحرک و ساکن موجب افزایش چاقی در میان آنها شده است.

همچنین الگوهای مصرفی خانواده می تواند تأثیر زیادی بر وزن بچه ها داشته باشد.

بررسی ها نشان می دهد والدین چاق نسبت به سایر والدین توجه و نگرانی کمتری راجع به وزن فرزندانشان دارند. این بی توجهی موجب می شود تا والدین نسبت به نحوه خوردن فرزندانشان اهمیت زیادی نشان ندهند و در نتیجه کودکانشان چاق تر می شوند. از سوی دیگر اختلالات ژنی هم موجب چاقی بچه ها می شود. اگر به لحاظ ژنتیکی بچه ها مستعد چاقی باشند والدین باید در انتخاب غذاها و الگوهای مصرفی خود دقت بیشتری به خرج دهند.

بعضی از تغییرات در سبک زندگی و الگوهای مصرفی افراد به چاقی آنها کمک می کند. پائین رفتن هزینه های عمومی مواد خوراکی، استفاده بسیار از غذای بیرون از منزل، فراوانی غذاها و نوشیدنی های با انرژی و کالری بالا، افزایش حجم غذاهای مصرفی در رستوران ها و فست فودها، افزایش استفاده از حمل ونقل شخصی و کاهش انجام فعالیت در مدارس از جمله این الگوها هستند.

برای کاهش وزن نوجوانتان سعی کنید حتماً مسئولیت کاهش وزن را برعهده خودش بگذارید. اگر فرزند شما توجه کافی به مسئولیت هایی که به او واگذار می شود، ندارد سعی کنید به جای انتقاد و تنبیه، روحیه مسئولیت پذیری را در او پرورش دهید. برای این کار ابتدا سعی کنید رفتاری داشته باشید که از فرزندتان انتظار دارید.

درباره روحیه مسئولیت پذیری و تلاش برای انجام درست وظایف با او صحبت کنید. این نکته را به یاد داشته باشید که تعلیم بردباری و مسئولیت پذیری به مرور زمان صورت می گیرد و شما نمی توانید در یک لحظه از فرزندتان فردی مسئول و سختکوش بسازید. وقتی ناتوانی یا حتی کوتاهی کودک را در مقابل انجام وظایفی که به او سپرده شده می بینید، به جای سرزنش درمورد نوع رفتارش با او صحبت کنید.

از او بخواهید دامنه توجه اش را گسترش دهد. به او بیاموزید برای انجام مسئولیتی که به او سپرده اید تمرکز و از توانایی هایش استفاده کند. به او بگویید که از نظر شما فرد توانایی است و مطمئن هستید می تواند کاری که به او سپرده شده را انجام دهد. از او حمایت کنید و به او احترام بگذارید.

فرزند خود را تشویق کنید در اجتماع حضور بیشتری داشته باشد و به دیگران کمک کند. به او بیاموزید در کارهای گروهی شرکت کند. به او کمک کنید تا درک درستی از فعالیت های گروهی با همسالان خود بیابد.

اگر او به این درک درست برسد می آموزد که باید سایر مسئولیت های خود را به درستی انجام دهد. هیچ گاه به او نگویید ما همه مانند یکدیگر هستیم چون ما واقعاً با هم تفاوت داریم. به او بگویید ممکن است بتواند کاری را بهتر از همسالان دیگرش انجام دهد همان گونه که گاهی آنها بهتر از فرزند شما کاری را انجام می دهند.

زمانی که فرزندتان توانست از عهده مسئولیت خود برآید، می توانید جایزه ای برای او در نظر بگیرید اما باید زمان و مکان درستی را برای جایزه دادن انتخاب کنید. به طوری که او متوجه نتیجه خوب کاری که انجام داده بشود.

بیشتر مشکلات و ناراحتی های مرتبط با چاقی بعدها در بزرگسالی خود را نشان می دهد. خطر وقوع و افزایش دیابت نوع دوم، افزایش اختلالات خوردن مثل پرخوری روانی، اختلالات استخوانی مثل ساختار و شکل نامناسب پاها، به وجود آمدن مشکلات کبدی، اختلالات تنفسی، مثل مسدود شدن و ناراحتی قفسه سینه که موجب به وجود آمدن تنگی نفس و... می شود، اختلالات خواب مثل خروپف و ناراحتی در به خواب رفتن و به وجود آمدن مشکل تنفسی در خواب، ناراحتی های قلبی که ناشی از افزایش حجم قلب و مسدود شدن رگ های قلب است از جمله مشکلات نوجوان چاق است.

چاقی در کودکی منجر به چاقی در بزرگسالی می شود. بچه های چاق و سنگین وزن به احتمال زیاد در بزرگسالی هم چاق خواهند بود.

نوجوانان چاق احتمالا عزت نفس پایین تری خواهند داشت که می تواند بر جنبه های مهم زندگی شان مثل روابط با دوستانشان و موفقیت در مدرسه تأثیر بگذارد.

چاقی بچه ها خطر به وجود آمدن بیماری ها و اختلالات را در بزرگسالی افزایش می دهد. بچه های چاق اگر در بزرگسالی هم وزن نرمالی داشته باشند بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به بیماری ها قرار می گیرند.

برای کاهش چاقی می توان به نکات زیر توجه کرد:

افزایش آگاهی عمومی درباره خطرات چاقی، با استفاده از رسانه های جمعی، توزیع بروشورها

- چاقی باید به عنوان یک بیماری پزشکی شناخته شود. در حالی که امروزه فقط پیامدهای آن مثل دیابت و... به عنوان بیماری شناخته می شود.

- کیفیت تغذیه آنها باید بهبود یابد و به جای عرضه و ارائه مواد پرکالری و حاوی قند زیاد میوه ها و مواد مغذی و سالم به بچه ها عرضه شود. از سوی دیگر باید به ورزش آنها هم توجه ویژه ای شود.

- باید برای آن ها فضاهای بازی ایجاد شود. بسیاری از مناطق دچار کمبود فضای بازی هستند و یا این که مکانهای بازی و ورزش بچه ها مناسب و استاندارد نیست.

- آموزش تغذیه سالم باید در دسترس همه افراد قرار گیرد اغلب افراد بویژه کودکان از سلامت غذاهایی که مصرف می کنند آگاهی ندارند و از سوی دیگر نمی دانند چه غذاهایی مناسب سن آنهاست.

سزاوار