پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

توصیه‌های دندانپزشکان به روزه‌داران


توصیه‌های دندانپزشکان به روزه‌داران

بوی بد دهان مشکل شایعی در ماه رمضان است. مسواک زدن، به خصوص وقتی با تمیز کردن زبان به وسیله مسواک همراه می‌شود (به این صورت که مسواک را از عقب به جلو روی سطح پشتی زبان بکشیم) یا از …

بوی بد دهان مشکل شایعی در ماه رمضان است. مسواک زدن، به خصوص وقتی با تمیز کردن زبان به وسیله مسواک همراه می‌شود (به این صورت که مسواک را از عقب به جلو روی سطح پشتی زبان بکشیم) یا از وسایل مخصوص تمیزکردن زبان استفاده می‌شود، نقش مهمی‌ در پیشگیری از ایجاد بوی بد دهان دارد...

البته باید توجه کنیم که گاهی بوی بد دهان علت‌های دیگری مثل وجود یک دندان عفونی در دهان یا حتی مشکلات گوارشی و کبدی نیز دارد که در این صورت باید به علت اصلی رسیدگی کرد.

مصرف میوه‌هایی مثل سیب و انبه و همین طور غذاهای فیبردار مثل کرفس و کدو می‌تواند به رفع مشکل بوی بد دهان کمک کند. بدیهی است پرهیز از مصرف زیاد مواد غذایی بودار مثل سیر و پیاز در سحر هم مهم است.

در خصوص درمان‌های دندان‌پزشکی در این ماه باید بگویم که مداخله‌های دندان‌پزشکی باعث ابطال روزه نمی‌شود.

تزریق بی‌حسی موضعی از آنجا که تزریق تغذیه‌ای و تقویتی محسوب نمی‌شود، بنا به نظر بسیاری از علما مبطل روزه نیست (البته در این مورد باید هر فردی نظر مرجع تقلید خود را جویا شود).

تنها نکته‌ای که باید توجه کنیم این است که بهتر است درمان‌های سنگینی مثل جراحی دهان را از آنجا که ممکن است باعث افت قندخون شود، به بعد از افطار موکول کنیم.

من بر این باورم که از ماه رمضان می‌توانیم به عنوان فرصتی برای تثبیت رفتارهای بهداشت دهان استفاده کنیم. بسیاری از کسانی که در مواقع عادی به بهانه‌های مختلف مسواک نمی‌زنند، در این ماه و به دلیل شرایط خاص روزه‌داری، ۱ یا ۲ بار در شبانه‌روز مسواک می‌زنند. اما وقتی می‌توانیم رفتاری را برای یک ماه داشته باشیم، چه دلیلی دارد که در بقیه مواقع سال، آن را ترک کنیم؟

۲ بار در روز مسواک زدن با خمیردندان حاوی فلوراید نقش اساسی در پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان دارد. در ماه رمضان یک بار قبل از خواب و یک بار هم بعد از خوردن سحری، زمان مناسبی برای مسواک زدن است.

نکته مهم دیگر در این روزها، پرهیز از مصرف موادغذایی داغ و سرد با فاصله کم است. این کار به ساختار دندان‌ها آسیب می‌زند و همچنین به دلیل تفاوت ضریب انبساط حرارتی بافت دندان و مواد پرکردگی، این کار ممکن است باعث ایجاد فاصله بین پرکردگی و دندان شود که این خود نقطه آغاز پوسیدگی ثانویه است.

دکتر محمدرضا خامی

متخصص سلامت دهان و دندان‌پزشکی اجتماعی

عضو هیات علمی‌دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه تهران