چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
هدف این بازی چیست
تعیین سن رای نوجوانان در انتخابات مجلس شورای اسلامی که درواقع ورود آنها به صحنه فعالیتهای سیاسی و تصمیمگیریهای جمعی میباشد، این روزها سوالات بسیاری مطرح کرده است.
آیا هدف از این کار بالا بردن منزلت و جایگاه آنان است؟آیا منظور مشارکت دادن و مسوولیتپذیر نمودن اعضای جوان جامعه است؟آیا افزودن بر تعداد آرا یا محاسبه برد و باخت به کمک آرای آنها است و یا اهداف پنهان دیگر... .
معمولا سنین ۱۸-۱۲ را که همزمان با دوران دانشآموزی است در علوم تربیتی و روانشناسی دوره تغییرات پیاپی در مسیر رشد جسمانی و روانی فرد دانستهاند که هنوز در زمینه رفتاری و قوام شخصیتی ثبات و استحکام لازم پیدا نکرده است. به همین لحاظ بسیاری از امور حقوقی- اجتماعی و زیستی او در مجموعه وظایف و مسوولیت اولیا و خانوادهها دیده شده است. البته زمان مشخص وابستگی یا استقلال در فرهنگها و شرایط جغرافیایی و بومی فرق میکند، شاید تعجبآور باشد. رسیدن به استقلال و خودکفایی فرد در جوامع ابتدایی که با جشن بلوغ همراه است و طی آن نوجوان جهت ورود به جامعه و جمع بزرگسالان، آزمونهای سختی مثل کندن قسمتی از پوست سر و یا شکستن دنده و دندان و رها شدن تنها در بیابان و جنگل صورت میگیرد تا فرد به کمک فکر و تجربههای آموخته توانایی خود را در سختی و سرگردانی نشان دهد و به شخصیتی مستقل در تصمیمگیریها و برنامهریزیهای جمعی به حساب آید ولی در جوامع سنتی و در حال گذر (مثل جامعه ما) علیرغم وجود وسایل نوین آموزشی و رسانههای ارتباطی با ملاحظات مختلف به تاخیر افتاده است کافی خواهد بود که به حال و روز فرزندان در حال تحصیل نگاه شود. پس اصرار دولت جهت ارائه چندباره لایحه کاهش سن رای به ۱۵ سال چه پیامدهایی دارد؟
اولا: در چنین سنی نوجوان هنوز به تکامل رفتاری، احساسی، فکری و حتی جسمی نرسیده است که آنها را به این میدان فراخوانیم.
ثانیا: محیطهای آموزشی را از شائبه انواع تبلیغات و القائات که احتمالا مدرسان و مسوولان محیط آموزشی به هنگام انتخابات دارند یا بیتفاوتی سیاسی دور نگه داشت.
ثالثا: وقت مجلس را با دقت و برگشت لوایح کنار گذاشته چندباره نبایستی تلف کرد.
رابعا: چند کشور این سن پایه را مبنا قرار دادهاند؟ و خرد جهانی چگونه عمل میکند؟
خامسا: بهتر نیست به جای شور سیاسی، شعور سیاسی را بالا برد؟
سن پایه جهانی رای دادن در انتخابات سرنوشتساز مثل مجالس قانونگذاری و ریاستجمهوری یا رفراندوم از ۱۸ سال به بالا قرار دارد. حتی کشور پیشرفتهای چون ژاپن که در تکنولوژی اطلاعرسانی و نانوتکنولوژی جزو برترینهای جهان است و نوجوانان و جوانانش امکان دسترسی به همه دادههای علمی و اطلاعاتی روز دنیا را دارند، کف سن رای را ۲۰ سالگی قرار دادهاند. نگاهی به ارقام سنی پذیرفته شده در سراسر گیتی پیروی از آن قبول عقلانیت و خرد جهانی است.
اگر به این طیف سنی فرصت داده شود تا آرام آرام با نظارت بر رفتارهای اجتماعی، تبلیغاتی به پختگی و بلوغ فکری در تصمیمگیریهای جمعی برسند، نهتنها عین مصلحت است بلکه دولت هم به خاطر اینکه رفتارهای انتخاباتی حاوی بدآموزی نباشد، میدان مشاهده را تحت نظارت و دقت بیشتری قرار خواهد داد تا به صورت سالم و قانونمند انتخابات انجام گیرد. اکنون نوجوانان در مقابل این رفت و برگشت لایحه بین دولت و مجلس، اگر به فرض مجلس نظرش عوض شد خود را وجهالمصالحه پیروزی جناحهای سیاسی نخواهند یافت؟ و بر ناپایداری مصوبات کمیسیونهای تخصصی و تصمیمهای چند صدنفره صاحبان فکر و رای (مجلس) که عصاره ملت نامیده میشوند، نخواهند خندید؟!
چه خوب است تا زمان فرا رسیدن سن کفایت علمی و فکری فرزندانمان ورود آنها به عرصه سیاسی- انتخاباتی را به تاخیر اندازیم و ضمن هماهنگی با دنیا، اگر به آنها کمتر فرصت جوانی کردن داده میشود از چالشهای سیاسی هم دور کنیم و در این تنگنای زمانی و مسائل عدیده و تهدیدآمیزی که فراروی ملت قرار دارد به مجلسیان فرصت داد تا به امور ضروریتر بپردازند.
آزادی آزادمنش
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست