شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

دوم ژانویه سال ۱۹۰۵ میلادی ـ ارتش ژاپن وارد پورت آرتور شد


دوم ژانویه سال ۱۹۰۵ میلادی ـ ارتش ژاپن وارد پورت آرتور شد

۱۰۷ سال پیش در روز دوم ژانویه سال ۱۹۰۵ میلادی پادگان نظامی دریایی روسیه تزاری پورت آرتور در خاک چین پس از ۱۰ ماه و ۲۰ روز مقاومت تسلیم نیروهای ژاپنی می شود.
جنگ روسیه تزاری و امپراتوری …

۱۰۷ سال پیش در روز دوم ژانویه سال ۱۹۰۵ میلادی پادگان نظامی دریایی روسیه تزاری پورت آرتور در خاک چین پس از ۱۰ ماه و ۲۰ روز مقاومت تسلیم نیروهای ژاپنی می شود.

جنگ روسیه تزاری و امپراتوری ژاپن در نتیجه رقابت های استعماری میان نیکلا دوم تزار روسیه و موتسوهیتو امپراتور ژاپن آغاز شد.

هر دو نفر می خواستند مانند کشورهای غربی برای خود یک امپراتوری استعماری ایجاد کنند و هدف مشترک آنها کشور پهناور و ثروتمند چین بود که در آن دوره در اوج زوال و فتور قرار داشت.

روسیه با بهره گیری از قیام بوکسرها در چین از موقعیت استفاده کرده و استان پهناور منچوری و شبه جزیره لیائوتونگ را تصرف می کند و یک پادگان قدرتمند دریایی در پورت آرتور در منتهی الیه شبه جزیره لیائوتونگ ایجاد می نماید.

ظاهرا روسیه در این رقابت از ژاپن پیش افتاده بود.ژاپن به تحریک ادوارد هفتم پادشاه انگلستان و این وعده که که در صورت حمله ژاپن به روسیه کشورش دخالتی نخواهد کرد تصمیم به حمله به متصرفات روسیه در خاک چین می گیرد.

ژاپن بدون اعلان جنگ در شب هفتم و بامداد هشتم فوریه سال ۱۹۰۴ میلادی به پادگان پورت آرتور حمله می کند.

در این حمله ۷ ناو جنگی روسیه غرق می شوند و ارتش ژاپن پادگان پورت آرتور را محاصره می کند.

در عین حال نیروهای ژاپنی وارد خاک کره شده و دست به پیشروی به سوی سئول می زنند.

نیروهای ژاپنی ارتش تزاری را در نبرد موکدن در منچوری به سختی شکست می دهند و نیروهای روسی ناگزیر به تخلیه منچوری می شوند اما پادگان پورت آرتور هنوز مقاومت می کرد.

در آخرین نبرد محاصره پورت آرتور نزدیک به ۸۰۰۰ سرباز روس کشته می شوند. ژنرال آناتولی استوسل فرمانده پادگان که ارتباطش به کلی با روسیه قطع شده بود ، چاره ای جز تسلیم نداشت.

به این ترتیب ، در روز دوم ژانویه سال ۱۹۰۵ میلادی پادگان نظامی دریایی روسیه پورت آرتور پس از ۱۰ ماه و ۲۰ روز محاصره تسلیم ارتش ژاپن می شود.

این پادگان که راه اصلی ورود به خاک منچوری بود تحت تسلط ژاپنی ها درمی آید.

چند ماه بعد ، در روز ۲۷ مه سال ۱۹۰۵ میلادی پس از این که ناوگان ژاپن موفق به درهم شکستن ناوگان دریایی روسیه در تسوشیما می شود ، نیکلا دوم تزار روسیه ناگزیر به پذیرش میانجی‌گری تئودور روزولت رییس جمهور ایالات متحده شده تا پس از شکست خفت بار از ژاپن یک پیمان صلح تحقیرآمیز را با ژاپن امضا کند.

بهرام افتخاری