پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

نگاهی به بیست و شش دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران


نگاهی به بیست و شش دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران

توسعه و ترویج فرهنگ غنی قرآن در سطح جهان اسلام و مسلمانان سایر کشورها ومعرفی اهتمام نظام جمهوری اسلامی ایران به برنامه های قرآنی و نیز افزایش تبادل مسائل فرهنگی در سایه قرآن در بین مسلمانان جهان و به وجود آوردن زمینه وحدت امت اسلامی حول محور قرآن از اصلی ترین اهداف و محورهای برگزاری مسابقات بین المللی قرآن کریم است

توسعه وترویج فرهنگ غنی قرآن در سطح جهان اسلام و مسلمانان سایر کشورها ومعرفی اهتمام نظام جمهوری اسلامی ایران به برنامه های قرآنی و نیز افزایش تبادل مسائل فرهنگی در سایه قرآن در بین مسلمانان جهان و به وجود آوردن زمینه وحدت امت اسلامی حول محور قرآن از اصلی ترین اهداف و محورهای برگزاری مسابقات بین المللی قرآن کریم است. همچنین آشنا شدن مسلمانان با جمهوری اسلامی ایران و کسب تجربه از فعالیتهای قرآنی سایر کشورها ، سازمان اوقاف و امور خیریه را واداشته است از سال ۶۰ مبادرت به برگزاری مسابقات بین المللی قرآن کریم در ایران نماید. البته در سال های ۱۳۶۱ و ۱۳۶۴ به علت شرایط خاص جنگ در کشور، بمباران و موشک باران شهرها و ناامن بودن حریم هوایی کشور این مسابقات برگزار نشد.

نگاهی گذرا به برنامه های اجرا شده در این ۲۵ دوره نشان می دهد که در حد امکان به موضوع تنوع برنامه ها، استفاده مناسب از ظرفیت های موجود و بهره برداری لازم از این فرصت ارزشمند برای ایجاد انس و ارتباط بیشتر آحاد جامعه با زیبایی و آموزه ها و هنرهای قرآنی توجه شده است.اگر چه وجود برخی کاستی ها اجتناب ناپذیر بوده است.

حضور اقشار مختلف در این برنامه ها ، برگزاری مراسم افتتاحیه با حضور رئیس جمهور محترم و سخنرانی ایشان، حضور بالاترین مقام های کشور در تمامی ایام مسابقات، مراسم اختتامیه در محضر مقام معظم رهبری و رهنمودهای ارزشمند معظم له، انتخاب مکانهایی چون حسینیه ارشاد و سالن همایش های بین المللی به عنوان محل برگزاری،همزمانی مسابقات با ایام عید مبعث و آغاز نزول قرآن، حضور مستمر میهمانان خارجی، اجرای برنامه های جذاب توسط نونهالان،ایجاد فرصتی مناسب برای معرفی حافظان و قاریان جهان اسلام به ویژه قاریان ممتاز کشور مصر و بهره مندی جامعه از قرائت های زیبا و جذاب آنان از جمله ویژگی هایی است که می توان برای مسابقات بین المللی قرآن کریم در ایران برشمرد.وجود رشته های متنوع در این مسابقات نیز آن را از سایر مسابقات بین المللی متمایز ساخته استدر آستانه برگزاری مسابقات دوره بیست و هفتم، مروری بر دوره های گذشته خالی از لطف نیست.

● دوره اول : نمو و شکوفایی

در این دوره که از ۱۶ تا ۲۰ بهمن ماه ۱۳۶۰ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد،۲۴ نفر قاری و حافظ از ۱۲ کشور جهان شرکت داشتند که ۵ داور خارجی به همراه ۴ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند کشورهای شرکت کننده عبارت بودند از:بنگلادش، جمهوری عربی صحرا، الجزایر، سوریه، مالزی، هندوستان، لیبی، پاکستان،افغانستان، ایران،گینه، عراق.

● دومین دوره مسابقات

دومین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم از ۱۲ تا ۱۷ فروردین ماه ۱۳۶۲ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد.در این دوره ۳۰ نفر از ۱۳ کشور جهان شرکت داشتند که ۴ داور خارجی به همراه ۵ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● سومین دوره میزبان ۱۱ کشور

سومین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم از ۱۲ تا ۱۷ فروردین ماه ۱۳۶۳ برای سومین بار در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد. در این دوره ۳۵ نفر از ۱۱ کشور جهان شرکت داشتند که ۵ داور خارجی به همراه ۴ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را برعهده داشتند .

● ۱۹ کشور در دوره چهارم

چهارمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۱۲ تا ۱۷ فروردین ماه ۱۳۶۵ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد.در این دوره ۵۶ نفر از ۱۹ کشور جهان شرکت داشتند که ۴ داور خارجی به همراه ۵ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● دوره پنجم میزبان ۱۷ کشور

پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۱۲ تا ۱۷ بهمن ماه ۱۳۶۶ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد . در این دوره ۴۵ نفر از ۱۷ کشور جهان شرکت داشتند که ۲ داور خارجی به همراه ۷ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● شرکت ۲۵ کشور جهان در دوره ششم

ششمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم از ۱۲ تا ۱۷ فروردین ماه ۱۳۶۸ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد. در این دوره ۶۸ نفر از ۲۵ کشور جهان شرکت داشتند که ۳ داور خارجی به همراه ۵ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● دوره هفتم ; میزبان ۲۰ کشور

هفتمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم در اسفند ماه ۱۳۶۸ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد.در این دوره ۴۹ نفر از ۲۰ کشور جهان شرکت داشتند که ۵ داور خارجی به همراه ۵ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● ۲۹ کشور در مسابقات بین المللی سال ۷۰

هشتمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم از ۱۳ تا ۱۷ بهمن ماه ۱۳۷۰ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد . در این دوره ۴۹ نفر از ۲۹ کشور جهان شرکت داشتند که ۶ داور خارجی به همراه ۸ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را برعهده داشتند.

● برگزاری دوره نهم با حضور ۳۲ قاری و حافظ قرآن

نهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۱ تا ۵ بهمن ماه ۱۳۷۱ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد . در این دوره ۳۲ نفر از ۲۱ کشور جهان شرکت داشتند که ۴ داور خارجی به همراه ۵ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● دوره دهم با حضور ۵۵ نفر از ۳۷ کشور جهان

دهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۲۰ تا ۲۲ دی ماه ۱۳۷۲ در حسینیه ارشاد تهران برگزار گردید . در این دوره ۵۵ نفر از ۳۷ کشور جهان شرکت داشتند که ۲ داور خارجی به همراه ۶ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● قاریان و حافظان ۳۱ کشور به تهران آمدند

یازدهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۱۰ تا ۱۴ دی ماه ۱۳۷۳ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد.در این دوره ۴۶ نفر از ۳۱ کشور جهان شرکت داشتند که ۷ داور خارجی به همراه ۱۲ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● حسینیه ارشاد، میزبان دوازدهمین دوره مسابقات

دوازدهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۲۸ آذر تا ۴ دی ماه ۱۳۷۴ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد.در این دوره ۴۶ نفر از ۳۵ کشور جهان شرکت داشتند که ۵ داور خارجی به همراه ۱۲ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● رقابت ۷۵ قاری و حافظ در مسابقات دوره سیزدهم

سیزدهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۱۸ تا ۲۴ آذرماه ۱۳۷۵ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد.در این دوره ۷۵ نفر از ۳۱ کشور جهان شرکت داشتند که ۶ داور خارجی به همراه ۸ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

سوریه، پاکستان، تانزانیا، فیلیپین، بلغارستان، پرتغال، ترکیه، آفریقای جنوبی، چین، بوسنی و هرزگوین و لبنان از جمله کشورهای شرکت کننده بودند.

● رشد کمی و کیفی مسابقات در دوره چهاردهم

چهاردهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۶ تا ۱۲ آذرماه ۱۳۷۶ در حسینیه ارشاد تهران برگزار شد.در این دوره ۸۶ نفر از ۴۱ کشور جهان شرکت داشتند که ۸ داور خارجی به همراه ۱۱ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● رقابت ۴۵ قاری و حافظ در پانزدهیمن دوره مسابقات قرآن

پانزدهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۲۵ تا ۳۰ آبان ماه ۱۳۷۷ در محل سالن همایش های بین المللی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. در این دوره از مسابقات ۴۵ نفر از ۲۲ کشور جهان شرکت داشتند که ۶ داور خارجی به همراه ۱۰ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● سالن بین المللی صدا و سیما، میزبان مسابقات شانزدهم

شانزدهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۱۴ تا ۲۰ آبان ماه ۱۳۷۸ در محل سالن همایش های بین المللی جمهوری اسلامی ایران در تهران برگزار شد.

در این دوره از رقابت ها ۵۴ نفر از ۲۵ کشور جهان شرکت داشتند که ۸ داور خارجی به همراه ۹ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● سالن همایش ها، میزبان هفدهمین دوره مسابقات قرآنی

هفدهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۳ تا ۸ آبان ماه ۱۳۷۹ در سالن همایش های بین المللی جمهوری اسلامی ایران در تهران برگزار شد.در این دوره ۷۳ نفر از ۳۵ کشور جهان شرکت داشتند که ۸ داور خارجی به همراه ۹ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

ایران برتر رشته قرائت در هجدهمین دوره مسابقات

هجدهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۲۲ تا ۲۷ مهرماه ۱۳۸۰ در سالن همایش های بین المللی جمهوری اسلامی ایران در تهران برگزار شد . در این دوره از مسابقات ۶۷ نفر از ۲۹ کشور جهان شرکت داشتند که ۱۰ داور خارجی به همراه ۱۱ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● قاریان و حافظان ایرانی در صدر برگزیدگان دوره نوزدهم

نوزدهمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم از ۱۲ تا ۱۶ مهرماه ۱۳۸۱ در سالن همایش های بین المللی جمهوری اسلامی ایران در تهران برگزار شد. در این دوره ۷۶ نفر از ۳۹ کشور جهان شرکت داشتند که ۸ داور خارجی به همراه ۱۲ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را برعهده داشتند.

● ۱۰۱ قاری و حافظ ۴۱ کشور جهان در مسابقات دوره بیستم

بیستمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۱ تا ۶ مهرماه ۱۳۸۲ در محل سالن همایش های بین المللی جمهوری اسلامی ایران در تهران برگزار شد . در این دوره ۱۰۱ نفر از ۴۱ کشور جهان شرکت داشتند که ۸ داور خارجی به همراه ۸ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند و ۴ نفر از اساتید به عنوان هیات نظارت حضور داشتند.

● رقابت ۴۴ کشور جهان در مسابقات بیست و یکم

بیست و یکمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۲۲ تا ۲۷ شهریور ماه سال ۱۳۸۳ در محل سالن اجتماعات سران کشورهای اسلامی برگزار شد .

در این دوره از مسابقات ۸۲ نفر از ۴۴ کشور جهان در مسابقه شرکت کردند که ۸ داور خارجی به همراه ۷ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● حضور ۴۳ کشور جهان در بیست و دومین دوره مسابقات بین المللی قرآن

بیست و دومین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۱۴ تا ۲۰ مهرماه ۱۳۸۴ در محل سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی در تهران برگزار شد . در این دوره از رقابت ها ۶۷ نفر از ۴۳ کشور جهان در مسابقه شرکت کردند که ۹ داور خارجی به همراه ۸ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● ایران صدرنشین مسابقات بین المللی قرآن سال ۸۵

بیست و سومین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۳۱ شهریور تا ۵ مهر ماه ۱۳۸۵ در محل سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی در تهران برگزار شد . در این دوره ۵۳ نفر از ۴۰ کشور جهان شرکت داشتند که ۱۰ داور خارجی به همراه ۹ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را برعهده داشتند.

● شرکت ۸۰ قاری و حافظ از ۵۳ کشور جهان در مسابقات بیست و چهارم

بیست و چهارمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۱۹ تا ۲۴ مرداد ماه ۱۳۸۶ در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد.در این دوره ۸۰ نفر از ۵۳ کشور جهان در مسابقه شرکت کردند که ۸ داور خارجی به همراه ۸ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● دوره بیست و پنجم، پایان ربع قرن مسابقات قرآن

بیست و پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم ۸ تا ۱۵ مرداد ماه ۱۳۸۷ در سالن همایش های صدا و سیما در مشهد برگزار شد . در این دوره ۱۰۶ نفر از قرا» و حفاظ ۶۰ کشور جهان در مسابقات شرکت داشتند.در بخش مقالات نیز ۱۸۷ مقاله از ۱۱ کشور واصل شد . ۵ داور خارجی به همراه ۵ داور ایرانی قضاوت این مسابقات را بر عهده داشتند.

● بیست و ششمین دوره مسابقات، توجه به کیفیت

یکی از مهمترین مواردی که در بیست و ششمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم به آن توجه جدی صورت گرفت; لزوم توجه به کیفیت برگزاری مسابقات بود و در نهایت سازمان اوقاف و امور خیریه در تعامل نزدیک با رایزنی های جمهوری اسلامی ایران در اقصی نقاط جهان و همچنین پیگیری نتایج دیگر مسابقات بین المللی قرآن کریم این دوره از مسابقات را با حضور ۸۴ نفر از متسابقین ۵۵ کشور جهان برگزار کرد . همچنین رویکرد ویژه این دوره از مسابقات ، اطلاع رسانی حرفه ای و مطلوب از برنامه های مسابقات بود که تولید صدها خبر و پوشش گسترده مسابقات در سطح مطبوعات و صدا و سیما یکی از نتایج این رویکرد مطلوب است.

افتتاحیه این دوره از مسابقات که در آن ۴۷ قاری و ۳۷ حافظ کل حضور داشتند روز یکشنبه ۸۸/۴/۲۸ در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی با حضور آیت الله شاهرودی رئیس قوه قضائیه، آیت الله جنتی دبیر شورای نگهبان و آیت الله محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری و برخی دیگر از مسئولین برگزار شد.این دوره از مسابقات در تاریخ ۸۸/۵/۲ با برتری جمهوری اسلامی ایران به پایان رسید.در پایان بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار شرکت کنندگان مسابقات بین المللی قرآن را با هم می خوانیم:

سعی بکنیم که بهره ما ( از قرآن ) فقط بهره فی المجلس و بهره گوش و چشم نباشد; دل ما بهره ببرد. قرآن برا ی عمل کردن است.قرآن برای فهمیدن و اندیشیدن است.چرا امت اسلامی عزتی که شایسته اوست امروز در دنیا ندارد؟ چرا؟ چرا ما در علم عقبیم؟ در جایگاه سیاست و تدبیر مسائل جهانی چرا امت اسلامی عقب است؟علت این است که به قرآن عمل نمی کنند ; علت این است که قرآن بر خلاف ادعاهای ما معیار و محور معرفت و عمل ما نیست.هرمقداری که به قرآن عمل کنیم همان قدر اثرش را خواهیم دید.ما در جمهوری اسلامی سعی کردیم به تعالیم قرآن عمل کنیم; قدری موفق شدیم.به همان اندازه خدای متعال بالمعاینه به ما اثر این عمل کردن را نشان داد.