سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

خطا را باید پذیرفت


خطا را باید پذیرفت

نظر حضرت امام ره و رهبر معظم انقلاب درباره ممنوعیت نظامیان از عضویت در گروهها و احزاب سیاسی و دخالت آنان در مناقشات و رقابت های سیاسی از جمله انتخابات به حمایت از یک حزب و گروه و یا مخالفت با حزب و گروه دیگر, به اندازه ای روشن و خالی از ابهام است که جای کمترین تردیدی در آن نیست و نکته درخور توجه آن که منظور حضرت امام ره از گروهها و احزاب سیاسی که دخالت نظامیان را در رقابت ها و مناقشات آنها ممنوع فرموده اند, احزاب و گروههای قانونی است

این روزها سخنان سردار جعفری فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که پنج شنبه گذشته در همایش مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاهها ایراد شده بود به یک چالش جدی در عرصه سیاسی کشور تبدیل شده و عکس العمل های موافق و مخالف فراوانی را در پی داشته است. سردار جعفری در این همایش بر ضرورت حمایت بسیج از اصولگرایان تاکید ورزیده و به عنوان فرمانده مشترک کل سپاه و نیروی مقاومت بسیج خطاب به بسیجیان گفته بود «برای تداوم راه انقلاب اسلامی حمایت از جریان اصولگرایی ضرورتی قطعی، اجتناب ناپذیر و تکلیف الهی نیروهای انقلابی و ارزشی کشور به شمار می آید» و افزوده بود «جریان اصولگرایی بعد از گذشت ۲۵سال از انقلاب دوباره زنده شده است و اکنون در حاکمیت دو قوه از سه قوه کشور قرار گرفته است.»

در پی اظهارات فرمانده کل سپاه، برخی از افراد و گروههای وابسته به جبهه اصلاحات سخنان ایشان را نقض صریح سفارش حضرت امام(ره) و رهبر معظم انقلاب دانستند که نظامیان را از عضویت در گروههای سیاسی منع فرموده و دخالت یا موضع گیری آنان به نفع یا علیه جریانات سیاسی را خلاف قانون و ممنوع اعلام کرده بودند. در سوی دیگر ماجرا، شماری از اصولگرایان با استناد به این که اصولگرایی محدود و منحصر به یک گروه و یا حزب سیاسی نیست بلکه ترجمان وفاداری به اصول انقلاب و ارزش های آن است، به مقابله با اعتراض جبهه اصلاحات برخاسته و اظهارات فرمانده سپاه را نه فقط در تعارض با نظر حضرت امام(ره) و قوانین جاری ندانسته بلکه سخنان ایشان را مستند به قانون اساسی معرفی کردند که دفاع از دستاوردهای انقلاب اسلامی را یکی از ماموریت های سپاه برشمرده است.

و اما، درباره این مناقشه، اشاره به چند نکته ضروری به نظر می رسد.

۱) نظر حضرت امام(ره) و رهبر معظم انقلاب درباره ممنوعیت نظامیان از عضویت در گروهها و احزاب سیاسی و دخالت آنان در مناقشات و رقابت های سیاسی- از جمله انتخابات- به حمایت از یک حزب و گروه و یا مخالفت با حزب و گروه دیگر، به اندازه ای روشن و خالی از ابهام است که جای کمترین تردیدی در آن نیست. و نکته درخور توجه آن که منظور حضرت امام(ره) از گروهها و احزاب سیاسی که دخالت نظامیان را در رقابت ها و مناقشات آنها ممنوع فرموده اند، احزاب و گروههای قانونی است. بنابراین مادام که یک حزب و یا گروه سیاسی از سوی مقامات رسمی و مسئولان ذیربط غیرقانونی اعلام نشده است، نیروهای نظامی حق دخالت در مناقشات و موضع گیری به نفع یا علیه هیچیک از آنها را ندارند.

۲) سردار جعفری از نیروهای کارآزموده و آگاه سپاه پاسداران است که وفاداری و پایبندی خود به نظرات حضرت امام(ره) و رهبر معظم انقلاب را بارها به اثبات رسانده است بنابراین به سختی می توان اظهارات اخیر ایشان را در تقابل با نظر حضرت امام(ره) و حمایت از یک حزب و جناح سیاسی تلقی کرد، بلکه به نظر می رسد فرمانده محترم سپاه از اصولگرایی به مفهوم و معنای واقعی آن یعنی وفاداری به ارزش های اسلامی و انقلابی حمایت کرده بی آن که یک جریان یا جبهه سیاسی با این نام ویژه را مورد نظر داشته باشد.

اگر چنین باشد- که باید چنین باشد- اظهارات سردار جعفری را نمی توان در تقابل با رهنمود امام راحل(ره) تلقی کرد. اما...

۳) و اما... متاسفانه باید پذیرفت که اظهارات فرمانده محترم سپاه- دستکم در ظاهر- با رهنمود صریح حضرت امام(ره) مغایرت داشته و در خوشبینانه ترین حالت می توان گفت که ایشان در بیان مقصود و منظور خود موفق نبوده است.

سردار جعفری در سخنان اخیر خود اگرچه روی اصولگرایی به مفهوم واقعی کلمه تاکید می کند ولی نشانی ها و مشخصاتی که از اصولگرایی ارائه می دهد نشانه ها و مشخصات یک جبهه سیاسی است و نه یک مفهوم ارزشی به معنای واقعی آن. ایشان در بخشی از اظهارات خود می گوید «جریان اصولگرایی بعد از گذشت ۲۵ سال از انقلاب دوباره زنده شده است و اکنون در حاکمیت دو قوه از سه قوه کشور قرار گرفته» و یا در بخش دیگری اظهار می دارد «امروز در قوه مجریه و مقننه جریان اصولگرایی حاکم است از این رو اگر بسیج می خواهد در این رابطه کاری کند، ابتدا باید از این جریان مراقبت کرده و سپس در حفظ، توسعه و پیشرفت آن و برطرف کردن نقاط ضعفش تلاش کند.»

همانگونه که ملاحظه می شود فرمانده محترم سپاه در سخنان خود از اصولگرایی به عنوان یک جریان مشخص سیاسی یاد می کند که امروزه در دو قوه مجریه و مقننه حضور دارد یعنی واژه اصولگرایی را به مفهوم واقعی کلمه و جدا از احزاب سیاسی به کار نبرده بلکه با صراحت از یک جریان و جبهه سیاسی سخن می گوید که اکنون در دو قوه مجریه و مقننه- دولت و مجلس- حاکمیت دارد و از بسیجیان می خواهد که حمایت از این جریان را برای خود یک «وظیفه الهی» بدانند. بدیهی است که این اظهارات با رهنمود صریح حضرت امام مبنی بر عدم دخالت نظامیان در رقابت های سیاسی در تناقض بوده و نقض صریح دستورالعمل ایشان و مفاد قوانین جاری است.

۴) ممکن است گفته شود که اصولگرایان بر ارزش های اسلامی و انقلابی تاکید دارند بنابراین حمایت از آنها به منزله حمایت از ارزش های انقلابی است. ولی باید توجه داشت حضرت امام(ره)، ضمن آن که برخورداری از بینش سیاسی را برای نظامیان ضروری دانسته اند ولی دخالت آنان در رقابت های سیاسی و حمایت از این یا آن گروه و یا مخالفت با گروهی دیگر را صرفنظر از میزان حقانیت آنها ممنوع فرموده اند و این ممنوعیت، تمامی گروهها و احزاب قانونی کشور را شامل می شود.

۵) برخی از دوستان اصولگرا بدون توجه به صراحت نظر حضرت امام(ره) از اظهارات برادر عزیزمان سردار جعفری حمایت کرده اند که باید گفت؛ اگرچه بسیاری از مدعیان اصلاحات بارها نشان داده اند که به آموزه های خط امام(ره) و ارزش های انقلابی کمترین اعتقاد و توجهی ندارند ولی در موضوع مورد اشاره، اعتراض آنها به سخنان فرمانده محترم سپاه یک اعتراض قانونی و برحق است بنابراین تاسف آور است که شماری از دوستان اصولگرا در قضاوت خویش، نظر صریح حضرت امام(ره) را نادیده گرفته و اعتراض رقبای سیاسی خود به سخنان سردار جعفری را ملاک و معیار خود برای حمایت از اظهارات ایشان تلقی کرده اند!... مگر نه این که مطابق آموزه های اسلامی باید «جانب حق را گرفت ولو علیه خودتان باشد» و یا مگر خداوند سبحان سفارش نفرموده است دشمنی با این یا آن گروه نباید شما را از حق گویی و عدالت ورزی دور کند؟ و...

۶) با شناختی که نگارنده از سردار جعفری فرمانده محترم سپاه دارد، کمترین تردیدی ندارد که برای ایشان پیروی از رهنمودهای حضرت امام(ره) و رهبر معظم انقلاب یک اصل خدشه ناپذیر است ولی همانگونه که اشاره شد، این برادر عزیز و انقلابی در اظهارات اخیر خود- بی آن که بخواهد- برخلاف نظر صریح امام راحل(ره) سخن گفته است و چاره آن پوزش از خطای لفظی- سهوالبیان- و توضیح درباره آن است.

۷) این نکته نیز گفتنی است که با توجه به مواضع اعلام شده بسیاری از مدعیان اصلاحات، اعتراض آنان به اظهارات اخیر سردار جعفری را نمی توان ناشی از ارادت آنها به حضرت امام(ره) تلقی کرد، چرا که برخی از این افراد و گروهها، نه فقط بی ارادتی خود به امام راحل(ره) را بارها به صراحت نشان داده اند بلکه در موارد فراوانی از دشمنان تابلودار امام و انقلاب نیز آشکارا حمایت کرده اند و کیهان طی ۱۰سال گذشته نمونه های فراوانی از مواضع مشمئزکننده مدعیان اصلاحات در مقابله با خط امام(ره) را به طور مستند مطرح کرده است و...

حسین شریعتمداری