جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

حلال مشکلات


حلال مشکلات

بانک ها هنوز هم خبرساز هستند, منتها نوع خبرها و سوژه ها عوض شده است دیگر خبری از رانت خواران بزرگ, اختلاس های میلیاردی, و حواله های بانکی کلان به گوش نمی رسد, بلکه خبر از انحلال شورای پول و اعتبار, جابه جائی مدیران عامل و تشکیل شورای بازنگری در قوانین نظام بانکی کشور و یا تشکیل بانک قرض الحسنه است که هر کدام خبرهای جالب توجهی برای اقتصاددانان حوزه بانکی محسوب می شوند

بانک‌ها هنوز هم خبرساز هستند، منتها نوع خبرها و سوژه‌ها عوض شده است. دیگر خبری از رانت‌خواران بزرگ، اختلاس‌های میلیاردی، و حواله‌های بانکی کلان به‌گوش نمی‌رسد، بلکه خبر از انحلال شورای پول و اعتبار، جابه‌جائی مدیران عامل و تشکیل شورای بازنگری در قوانین نظام بانکی کشور و یا تشکیل بانک قرض‌الحسنه است که هر کدام خبرهای جالب‌توجهی برای اقتصاددانان حوزه بانکی محسوب می‌شوند.

رئیس‌جمهور محترم که قصد عمده‌اش ایجاد تحولی عظیم در نظام بانکی کشور است، در دومین فرمان خود برای ایجاد تحول اساسی در کارکردها و مأموریت‌های نظام بانکی کشور، دستور تشکیل شورای بازنگری در قوانین نظام بانکی کشور را صادر نمود.

پیش از آن هم معاون اول خود را مأمور تشکیل کار گروه ”تحول رفتاری نظام بانکی کشور“ کرده بود تا تغییرات جدی کوتاه‌مدت را در کارکرد بانک‌های دولتی و خصوصی کشور ساماندهی کند و حداکثر تا دو ماه آینده نتایج طراحی‌ها و اصلاحات را به اطلاع مردم برساند.

جهت‌گیری‌های راهبردی شورای بازنگری دارای شش بند کامل و جامع است و در بند ششم آن از بانک‌ها به‌عنوان حلال مشکلات نام برده می‌شود. آیا واقعاً بانک‌های ما حلال مشکلات هستند یا مشکلات به‌ظاهر جزئی مردم را دوچندان می‌کنند؟ از مدیران بانک‌ها که بپرسید، از هیچ چیز خبر ندارند، شاید راست بگویند.

به شعبه مرکزی بانکی رفتم در خیابان طالقانی. چون قرار بود که چند ساعت وقت بی‌ارزشم در بانک تلف شود، به سراغ مجلات رفتم، جدید مجله داخلی خود آن بانک مربوط به خرداد ۸۶ بود. تأخیر حضور دیگر مجلات بانکی از ماه گذشته بود و مربوط به سال قبل بودند! جالب اینکه مجله بانک و اقتصاد شمارهٔ اردیبهشت ۸۵ هم در میان آنها به‌چشم می‌خورد. می‌دانید چه چیزی توجهم را جلب کرد: گزارشی در خصوص ”موج جدید تورم“. اما بانک‌های ما بیدی نیستند که به این بادها (اخبار) بلرزند.

متوجه شدم که بانک‌ها واقعاً از اخبار هشداردهنده یک‌سال عقب هستند و می‌شود حدس زد که مثلاً خبر انحلال سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و یا تشکیل شوراهای جدید بانکی و یا انحلال شورای پول و اعتبار و یا تشکیل بزرگ‌ترین بانک قرض‌الحسنه در سال آینده به گوش بانکیان خواهد رسید، و برای برنامه‌ریزی آنان هم باید یک‌سال دیگر صبر کرد!

البته باید بدانیم که برخی از اخبار هم گفتنی نیستند، مثل این خبر که از معاون وزیر اقتصاد و دارائی پرسیده شد: چرا بعد از گذشت ماه‌ها از مصوبه شورای پول و اعتبار مبنی بر فعال‌شدن بانک‌های خارجی در کشور یا خرید سهام بانک‌های ایرانی توسط بانک‌های خارجی، همچنان اقدامی صورت نگرفته است؟ ایشان توضیح می‌دهند که در این زمینه ملاحظاتی وجود دارد که نمی‌توان راجع به آن صحبت کرد!

اما توصیه می‌کنم که دست‌اندرکاران بانکی به درخواست‌ها و سخنان مردم بیشتر توجه کنند، تا اگر چه حلال مشکلات مردم نیستند، حداقل خودشان در گرداب حوادث حل نشوند. برای مثال، قبل از اینکه همین مطلب آقای معاون وزیر اقتصاد بیان شود، مردم کوچه و بازار اعلام می‌کردند که محال است در حال حاضر بانک‌های خارجی در ایران فعال شوند. چون اگر حتی یک بانک غیروطنی در وطن کار کند، بانک‌های وطنی خصوصی و دولتی باید مغازه خودشان را تعطیل کنند. چرای آن را می‌توانید از مردم عادی که در صف‌های بانکی ایستاده‌اند، بپرسید.

ژیلا علیزاده