سه شنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴ / 29 April, 2025
مجله ویستا

لطفا چانه نزنید


لطفا چانه نزنید

قوانین خرید کردن در حراجی های آخر سال

متر به متر خیابان‌ها پر است از حراجی‌هایی که گاه داغ و پر حرارت هستند و گاه بی این‌که چنگی به دل بزنند فقط نگاه را به سوی خود می‌کشانند. به حراجی یکی از بوتیک‌ها وارد می‌شوم، در هیاهو می‌بینم که زنی که بلوز بژی رنگ را برداشته کنار می‌گذارد، زن دیگری آن را بر می‌دارد و نگاه خریداری به آن می‌اندازد.

در طرف دیگر خیابان هم داستان بر همین منوال است بنابراین مجبورید از یک سوی خیابان شروع کنید و وقتی قدم به قدم مغازه‌ها را زیر و رو کردید به سمت دیگر بشتابید. در نهایت شب می‌رسد و بوتیک‌ها یک به یک شروع به تعطیلی می‌کنند اما وقتی نگاه به سبد خرید می‌اندازید می‌بینید جز یک جفت دمپایی و یک کلاه پشمی ‌چیز دیگری از حراجی‌های پرزرق و برق‌دار عایدتان نشده است. نگاهی متعجب به دور و اطراف خود می‌اندازید و می‌بینید همه خوشحال با ساک دستی‌های رنگ و وارنگ به سمت خانه می‌روند اما شما مانده‌اید با یک ساک دستی ناقابل و سر جمع ولخرجی‌اش آن هم در این حراجی‌ها، دو سه هزار تومانی با روزهای معمولی توفیر ندارد.

در طول این سالها بارها به سراغ حراجی‌ها رفته‌ایم اما شاید هنوز نمی‌دانیم که اینطور بی‌گدار خرید کردن هم برای خودش قانونی دارد قانونی نانوشته که دهان به دهان می‌چرخد و هر تجربه خرید یک بند از این قانون است.

● هول نشوید، زود گول نخورید

در یک چشم به هم زدن مغازه شلوغ می‌شود یکی دامن بر می‌دارد آن دیگری جین سبز رنگی را اندازه می‌گیرد، یکی از اتاق پرو فریاد می‌زند «لطفا یه سایز بزرگتر» و مادر دخترک به سمت پیشخوان فروشگاه می‌دود. در این میان شما مستاصل هستید که چه کار باید بکنید تا از این بلبشوی خرید عقب نیفیتد. اولین پیشنهاد این است که هول نشوید و فکر کنید که چه می‌خواهید آن هم دقیق دقیق، شلوار از نوع جین می‌خواهید یا کتان، کیف دستی بزرگ می‌خواهید یا مجلسی و شیک و جمع و جور، پالتو می‌خواهید یا مانتو، پیراهن مجلسی می‌خواهید یا لباسی که به درد میهمانی‌های خانوادگی می‌خورد. در این جور مواقع قیمت اجناس ارزان شما را هول می‌کند اما برای همیشه این عادت را از سرتان بیاندازید که هر چیز ارزانی را بخرید. یک ضرب‌المثل انگلیسی وجود دارد که می‌گوید: «اگر خیلی ثروتمند هستید اجناس ارزان بخرید.»این یعنی این‌که کمیت قربانی کیفیت می‌شود و شما مجبور می‌شوید سر ماه به دنبال جنس جدید باشید و عملا چند برابر یک جنس گران متحمل هزینه می‌شوید.

مهرداد صاحب مغازه‌ای در یکی از پاساژهای خیابان ونک معتقد است: «لزوما شما در حراج به طورهم زمان به جنس خوب و ارزان بر نمی‌خورید چراکه بیشتر اجناسی که در حراج‌ها به فروش می‌روند کالاهای خاک خورده در انبارها هستند که در طول سال خریدار نداشته و حالا فروشنده قصد دارد آن‌ها را یک جا با کمی ‌تغییر در قیمت به مشتری بفروشد. در این جا شما باید تشخیص بدهید که جنس خوب که با قیمتش هم جور باشد کدام است.»

● کمی‌تحمل کنید ارزانتر می‌شود

همیشه حراج‌ها با درصد حراجی پایین آغاز می‌شوند. مثل همه حراجی‌های کوچک و بزرگ دنیا. اما کم کم تخفیف‌ها که مسلما برای رفاه حال مشتریان است بیشتر و بیشتر می‌شود، ۳۰، ۴۰، ۶۰، ۷۰ و گاهی حتی تا ۹۰ درصد هم می‌رسد. اما اینجا یک نکته وجود دارد اگر شما از آن دست افرادی هستید که سایزتان مشتری زیاد دارد در روزهای اول اگر جنس مورد دلخواهتان را پیدا کرده‌اید، غفلت نکنید چراکه یک ساعت بعد دیگر آن را پیدا نمی‌کنید این نکته برای کسانی که در برندهای خارجی کالاهای دلخواهشان را پیدا می‌کنند شدیدا توصیه می‌شود چراکه تمام شدن سایز در روزهای حراج مخصوصا دراین دست از فروشگاه‌ها امری معمول است. پس زود پرو کنید و سریع تصمیم بگیرید و بخرید چراکه بعدها پشیمان می‌شوید.

شهریار، یک فروشنده برند معروف پوشاک درباره این موضوع می‌گوید: «معمولا ما اجناسی را برای حراج انتخاب می‌کنیم که سایزهای باقی مانده از آن اندک است و در روزهای اول همین سایزها خریدار بسیار دارند. اگر شما لاغر هستید شانس پیدا کردن مثلا شلوار سایز خودتان را بیشتر دارید تا کسی که سایز معمولی و کمی‌هم چاق دارد.» او توصیه می‌کند: «حتما تصمیم بگیرید و بعد خرید کنید. در فروشگاه‌هایی مثل برندهای معروف افراد در همان روزهای ابتدایی حتی دو یا چند سایز از یک نوع لباس را می‌برند بنابراین شما فرصت اندکی برای انتخاب خواهید داشت.»

اما قانون دیگر در فصول حراج این است که صبر داشته باشید تا فروشگاه مورد نظرتان تا حد ممکن تخفیف را برای کالاها در نظر بگیرد. سپس می‌توانید با فراغ بال درون مغازه بروید و شروع کنید به انتخاب.

● برندها همیشه برنده

نمی‌توان محبوبیت و طرفداران پرشمار برندهای معروف را نادیده گرفت.

گرایش برندهای معروف خارجی برای اعمال تخفیف در ایران سابقه چندان طولانی ندارد.

تاسیس شعبه‌های مختلف پوشاک و البسه مشهور و شناخته شده جهانی در ایران از زمانی آغاز شد که گستره فعالیت‌های اقتصادی در کشور آزادی بیشتری به خود دید و اگرچه هنوز در خیابان‌های بالای شهر و در دسترس طبقه خاصی از مردم هستند اما تا حدودی توانسته‌اند بازار خود را در میان خریداران پیدا کنند. توصیه دیگر این است که اگر شما هم یکی از علاقه‌مندان به خرید از برندهای معروف هستید سعی کنید حراج‌های بزرگ و آخر سال این فروشگاه‌ها را از دست ندهید چراکه آنها حداکثر سالی یک الی دو بار دست به حراج می‌زنند.

● چانه نزنید

لیستی از پاساژهایی که می‌شناسید تهیه کنید این کار را هربار که به بازار می‌روید و بازهارهای جدیدی پیدا می‌کنید انجام دهید. سعی کنید در ۱۰ الی ۱۵ روز اوج حراج فصل حتما به بوتیک‌ها و بازارهایی که از قبل از آنها خرید کرده‌اید سر بزنید. اینکار باعث می‌شود قدرت انتخاب و خرید بهتری داشته باشد. یک توصیه دیگر، در حراج‌ها هیچ وقت سعی نکنید بر سر قیمت چانه بزنید این کار باعث می‌شود فروشنده جنس شما را به خریداری که پشت سر شما ایستاده و منتظر است تا شما خریدتان را زمین بگذارید، بدهد، فروشنده عصبانی در انجام اینکار هیچ شوخی ندارد. البته به ندرت هم دیده شده که به دلیل اینکه مثلا شلواری سایز خاصی دارد و مشتری به راحتی برای آن پیدا نمی‌شود از چانه زدن با شما خسته شود و قیمت را کمی ‌پایین‌تر بیاورد ولی هیچ وقت توصیه چانه نزدن در حراج‌ها به خصوص در فروشگاه‌های برند را فراموش نکنید چرا که آن‌ها این کار شما را حتما مسخره خواهند کرد.