جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

کشتی ایران نباید بازنده تغییرات مدیریتی باشد


کشتی ایران نباید بازنده تغییرات مدیریتی باشد

کشتی ایران در فاصله ۹ ماه تا بازی های المپیک لندن در شرایطی وارد تغییرات مدیریتی شده است که به نظر می رسد هر چه زودتر باید تکلیف رئیس فدراسیون مشخص شود

کشتی ایران در فاصله ۹ ماه تا بازی‌های المپیک لندن در شرایطی وارد تغییرات مدیریتی شده است که به نظر می‌رسد هر چه زودتر باید تکلیف رئیس فدراسیون مشخص شود.

هر چند وزارت ورزش و جوانان با وجود اتمام مهلت ثبت نام از کاندیداهای ریاست فدراسیون کشتی، با تعیین سرپرست برای فدراسیون، معادلات جدیدی بر کشتی ایران حاکم ساخته است اما بی‌تردید و در جهت ضربه نخوردن این رشته مدال آور باید ترتیبی اتخاذ کرد تا انتخابات فدراسیون در سریع‌ترین زمان ممکن برگزار شود. این را از این حیث می‌گوییم چون طبق عرف معمول، وزیر ورزش و جوانان با صدور حکم سرپرستی هر فدراسیونی به نام فردی خاص، به وی این فرصت را می‌دهد تا ظرف مدت ۶ ماه، زمینه برگزاری انتخابات را به منظور شناخت رئیس فدراسیون فراهم آورد. هر چند در حکم محمد عباسی برای حجت‌الله خطیب، سرپرست فدراسیون کشتی، به این مساله اشاره نشده بود، اما اگر قرار باشد به روال گذشته عمل شود، باید گفت که خطیب از این فرصت قانونی برخوردار است که انتخابات فدراسیون را در اردیبهشت سال ۹۱ برگزار کند؛ موردی که البته بعید به نظر می‌رسد چون با ثبت نام کاندیداهای ریاست فدراسیون و ارسال پرونده آنان به منظور تایید نهایی به وزارت ورزش، فدراسیون کشتی در مسیر انتخابات قرار گرفته، مگر آن‌که اصولا از سوی وزارت ورزش و جوانان خواسته شود قاعده بازی عوض شود و خطیب از مهلت ۶ ماهه‌اش نهایت استفاده را به عمل آورد.

● حکم وزیر به کارمند ورزش

هر چند معمولا عرف نبوده که بعد از ثبت نام کاندیداها، حکم سرپرستی یک فدراسیون برای یکی از کاندیداهای ثبت‌نام کرده در عرصه انتخابات صادر شود، اما اگر در نظر بگیریم که حجت‌الله خطیب، کارمند وزارت ورزش و جوانان است و این وزارتخانه به یکی از کارمندان خود ماموریت داده است که زمینه برگزاری انتخابات کشتی را فراهم کند، فعل و انفعالات صورت گرفته بهتر تجزیه و تحلیل خواهد شد. اما اصولا چرا با وجود محمدرضا یزدانی‌خرم، وزارت ورزش باید حکم سرپرستی را برای خطیب صادر می‌کرد؟ به‌طور طبیعی وقتی یزدانی خرم به مدت یک سال فدراسیون کشتی را به صورت سرپرستی اداره کرده بود، می‌توانست برای یکی دو ماه دیگر نیز به حضورش در کشتی ادامه دهد تا انتخابات به خیر و خوشی برگزار شود و فدراسیون رئیس ۴ سال آینده خود را بشناسد. اما رویارویی سرپرست وقت و وزارت ورزش زمانی اتفاق افتاد که یزدانی خرم نخواست راحت زیر بار تصمیمات مقام بالادستی ورزش برود.

وزارت ورزش که می‌خواهد انرژی تازه‌ای به کشتی ایران وارد کند، با اعلام این‌که یزدانی‌خرم مشمول قانون ممنوعیت حضور مدیران دوشغله و بازنشسته در عرصه انتخابات فدراسیون‌هاست، عملا به سینه این مدیر با سابقه دست رد زد. موردی که البته یزدانی خرم نمی‌خواهد به هیچ‌وجه زیر بار آن برود و به انحای مختلف در تلاش است تا زمینه حضورش در انتخابات فدراسیون کشتی را فراهم آورد. شاید اگر قضیه به همین جا ختم می‌شد، وزارت ورزش نیز به فکر مقابله نمی‌افتاد، اما وقتی یزدانی خرم تصمیمات وزارت ورزش را غیرقانونی خواند، طبق روال مرسوم برکناری‌اش وارد مرحله اجرایی شد تا عملا بر نام وی به عنوان یکی از کاندیداها قلم قرمز کشیده شود.

● یزدانی خرم: تا آخر هستم

هر چند معتقدیم که وزارت ورزش و جوانان می‌تواند در زمینه اعمال تغییراتی از این دست، راه‌ها و روش‌های بهتری را مورد توجه قرار دهد تا مدیری که ۲۲ سال از دوره خدمتی‌اش را در عرصه ورزش گذرانده، با آرامش و طیب خاطر، تصمیمات مسوولان ورزش را پذیرا باشد، اما محمدرضا یزدانی‌خرم تصریح دارد که تا آخر، پای موضوع حضور در انتخابات فدراسیون کشتی خواهد ایستاد و نمی‌خواهد بسادگی میدان را خالی کند. او که ارتباطات خاص خود را داراست در این زمینه به خواست نمایندگان مجلس و بویژه اعضای کمیسیون فرهنگی به حضورش در عرصه انتخابات اشاره می‌کند و می‌گوید نمی‌خواهد براحتی کنار بکشد و از میدان رقابت خارج شود. او همچنان بر مواضعش تاکید کرده و می‌گوید اگر انتخابات قانونی برگزار شود، هیچ‌کس جز او نمی‌تواند رای اعتماد اعضای مجمع فدراسیون را به خود اختصاص دهد.

نکته: در شرایطی که کشتی ایران حضور در بازی‌های مهم المپیک لندن را پیش رو دارد باید شرایطی را برای این رشته فراهم آورد تا قهرمانان آن بدون کمترین حاشیه و دغدغه‌ای برای حضوری موفق و شایسته در این بازی‌ها آماده شوند

یزدانی‌خرم در شرایطی این حرف را می‌زند که قریب به اتفاق اعضای مجمع فدراسیون، تابع نظر وزارت ورزش و جوانان هستند و کم پیش آمده است که کاندیدایی مستقل و خارج از حمایت و نظر مثبت دستگاه ورزش، رای مجامع فدراسیون‌ها را به خود اختصاص داشته باشد. اصل موضوع نیز برمی‌گردد به دولتی بودن ساختار ورزش ایران که به‌طور طبیعی اگر رئیس فدراسیونی نتواند نظر مثبت و همراهی مسوولان عالی رتبه ورزش را با خود داشته باشد، نباید چندان به حضور خود در راس فدراسیون امید داشته باشد. شاید طی این سال‌ها، کمتر پیش آمده که فردی خارج از نظر دستگاه ورزش در انتخابات فدراسیون‌ها پیروز شده باشد، دست به نقدترین گزینه در این مورد نیز به فدراسیون کاراته برمی‌گشت که احمد پناهی در شرایطی پیروز انتخابات شد که نظر سازمان تربیت بدنی وقت به کاندیدای دیگری بود. موردی که البته فرجامی نیک نیافت تا رئیس کاراته نیز بعد از نزدیک به ۲ سال، از مقام خویش برکنار شده و جای خود را به سرپرستی جدید دهد.

به هر حال یزدانی‌خرم که طی مدت ۲۲ سال حضورش در عرصه مدیریتی ورزش، به تار و پود و زیر و بم‌های مدیریتی فضای ورزش آشناست، خوب می‌داند که اگر وزیر ورزش و جوانان موافق نباشد، حتی بر فرض اصرار نمایندگان نیز، زمینه‌ای برای حضور در انتخابات فدراسیون کشتی نخواهد یافت.

● لزوم توجه به منافع ملی کشتی

جدا از این دعواهای مدیریتی که به‌طور طبیعی بعد از مدتی به حاشیه خواهد رفت، نکته اساسی و مهم توجه به منافع ملی است که نباید به هیچ‌وجه نادیده گرفته شود. آن هم در شرایطی که کشتی ایران حضور در بازی‌های مهم المپیک لندن را پیش رو دارد و باید شرایطی را برای این رشته فراهم آورد تا قهرمانان آن بدون کمترین حاشیه و دغدغه‌ای برای حضوری موفق و شایسته در این بازی‌ها آماده شوند و دورخیز کنند. شاید عده‌ای بخواهند نایب قهرمانی کشتی آزاد در جهانی ۲۰۱۱ استانبول و مقام سومی کشتی فرنگی در این مسابقات را مبنا قرار دهند و بر اساس آن، کسب مدال و موفقیت در این بازی‌ها را ساده و راحت فرض کنند، اما یقینا المپیک شوخی بردار نیست و نباید حضور در آن را ساده انگاشت. نگاهی به عملکرد کشتی ایران در طول ادوار بازی‌های المپیک ما را به این نتیجه می‌رساند که اگر به دنبال کسب نتیجه لازم در لندن ۲۰۱۲ هستیم باید حساب شده پیش برویم و حساب تمام احتمالات را نیز داشته باشیم. یک لحظه غفلت و عبور راحت از کنار فرصت‌های موجود می‌تواند کشتی ما را از آمال خود در المپیک لندن دور کند.

بدیهی است کشتی اگر درست هدایت شود و هر چیز در جای خود قرار بگیرد و اشتباهات مدیریتی محلی از اعراب نیابد، این رشته مدال‌آور توان کسب حداقل ۳ مدال طلا را از بازی‌های المپیک ۲۰۱۲ خواهد داشت و این مسوولیت متوجه مسوولان ارشد ورزش است که هر چه زودتر با فراهم کردن زمینه برگزاری انتخابات فدراسیون کشتی شرایطی را ایجاد کنند تا بهترین و شایسته‌ترین گزینه از میان کاندیداهای موجود با گرفتن رای اعتماد از جامعه کشتی و ورزش، برنامه‌های کشتی را برای حضور در المپیک با جدیت دنبال کند و به اجرا بگذارد. خوشبختانه برای حضور در انتخابات این رشته، مدیران و قهرمانان شناخته شده و امتحان پس داده‌ای حضور دارند که می‌توانند بسرعت کشتی را در مسیر حقیقی خود قرار دهند.

حجت‌اله اکبرآبادی



همچنین مشاهده کنید