پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

چرخ کشور با پیل سوختی خواهد چرخید


چرخ کشور با پیل سوختی خواهد چرخید

نمی توان انکار کرد که منابع محدود انرژی های فسیلی جوابگوی نیازهای نامحدود بشر امروز نیست و استفاده بی رویه از این نوع انرژی به دلیل آلودگی های زیست محیطی, تولید گازهای گلخانه ای, اتلاف انرژی و بازده پایین دنیای امروز را با چالش بحران انرژی و ناامنی آن مواجه کرده است

نمی‌توان انکار کرد که منابع محدود انرژی‌های فسیلی جوابگوی نیازهای نامحدود بشر امروز نیست و استفاده بی‌رویه از این نوع انرژی به دلیل آلودگی‌های زیست‌محیطی، تولید گازهای گلخانه‌ای، اتلاف انرژی و بازده پایین دنیای امروز را با چالش بحران انرژی و ناامنی‌ آن مواجه کرده است.

این موضوع توجه جدی پژوهشگران حوزه علم شیمی و پلیمر را به خود معطوف کرده تا جهت دستیابی به فناوری تولید و به کارگیری انرژی های پاک و تجدیدپذیر که سازگاری بهتر و مناسب تری با محیط زیست داشته باشند، راهکارهای نوینی را اتخاذ کنند.

به این منظور پژوهشگران، فناوری پیل های سوختی را که در آن انرژی شیمیایی سوخت بدون کمترین آلودگی به انرژی الکتریکی تبدیل می شود یکی از بهترین راهکارهای علمی می دانند که می تواند جایگزین مناسبی برای انرژی های فسیلی باشد.

به همین دلیل پژوهشگران دانشگاه تبریز تحقیقاتی جدی در زمینه تولید پیل های سوختی ارزان تر و و کاراتر را آغاز کردند که به دستاوردی با ارزش منجر شده است.

دکتر سیدجمال الدین پیغمبردوست، استادیار و عضو هیات علمی گروه مهندسی شیمی دانشکده شیمی دانشگاه تبریز در گفت وگو با جام جم فرآیند بهینه سازی های انجام شده روی پیل های سوختی و دستاورد گروه همکارانشان را تشریح کرده است که توجه شما را به آن جلب می کنم.

اگر این پیل ها هم مواد سوختی مصرف می کنند، چگونه قرار است، آلودگی هوا را کاهش دهند؟

پیل سوختی مانند یک موتور احتراقی از سوخت های شیمیایی به عنوان منبع انرژی خود استفاده کرده و همانند یک باتری، انرژی شیمیایی این سوخت ها را به طور مستقیم به انرژی الکتریکی تبدیل می کند، اما تفاوت آنها با موتورهای مثلا بنزین در این است که مرحله احتراق حذف شده است. پس پیل سوختی دستگاهی الکتروشیمیایی است که انرژی شیمیایی یک سوخت را بدون عمل احتراق به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. سوخت های متعارف به کار رفته در پیل های سوختی عبارتند از: گاز هیدروژن، متانول، اتانول و... که با هوا (ترجیحا اکسیژن) به عنوان اکسیدکننده الکتروشیمیایی وارد فعل و انفعال شده و تا زمانی که سوخت و اکسیدکننده وجود دارد، انرژی الکتریکی به صورت جریان مستقیم با ولتاژ پایین تولید می شود. در یک پیل سوختی، انرژی شیمیایی مربوط به واکنش الکتروشیمیایی یک سوخت با اکسیدکننده به طور مستقیم به آب، الکتریسیته و حرارت تبدیل می شود. این عمل شبیه پیل های الکتریکی است با این تفاوت که در پیل های سوختی هیدروژن مصرف شده و نیازی به شارژ الکتریکی مجدد آنها نیست.

این اتفاق یعنی تبدیل سوخت به انرژی بدون مرحله سوختن چگونه رخ می دهد؟

به طور خلاصه می توان واکنش های انجام شده در یک پیل سوختی را به صورت زیر توضیح داد: هیدروژن در آند به یون هیدروژن تبدیل شده و الکترون آزاد می شود. این الکترون ها از طریق مدار خارجی به سمت کاتد حرکت کرده و تولید جریان می کنند. یون های موجود از طریق الکترولیت (غشاء مبادله یونی) به سمت کاتد حرکت کرده و در آنجا با اکسیژن و الکترون های آزاد تولید آب و الکتریسیته می کند. اجزای اولیه یک پیل سوختی شامل الکترولیت هادی یون و الکترودها که آند و کاتد هستند.

پیل های سوختی را به شکل های مختلفی دسته بندی می کنند. این تقسیم بندی ها بر اساس نوع الکترولیت، دمای فعالیت پیل، سوخت، نوع اکسیدکننده، مبدل سوخت انجام شده است. در رایج ترین طبقه بندی انواع پیل های سوختی بر مبنای نوع الکترولیت عبارتند از: پیل سوختی غشای پلیمری، قلیایی، اسیدفسفریک، پیل کربنات مذاب و پیل سوختی اکسیدجامد.

آیا هر کدام از انواع پیل سوختی که نام بردید، کاربرد خاصی دارد؟

بله، انواع مختلف پیل های سوختی مانند پیل سوختی قلیایی در کاربردهای فضایی، پیل های سوختی اسید فسفریک و کربنات مذاب در زمینه نیروگاهی، پیل های سوختی غشای پلیمری و الکل مستقیم (نظیر متانول مستقیم و اتانول مستقیم) و در آینده نزدیک پیل سوختی اکسید جامد در خودروهای سواری مورد توجه جدی قرار گرفته و سرمایه گذاری های کلانی در این زمینه برای دستیابی به فناوری های پیشرفته آنها صورت گرفته است.

چالش اساسی تولید و کار با پیل های سوختی چه بوده که شما را مجاب به تحقیقات در این زمینه کرد؟

همان طور که قبلا هم ذکر شد، اجزای اولیه یک پیل سوختی شامل الکترولیت هادی یون و الکترودها شامل آند و کاتد است. با توجه به نوع پیل سوختی مورد استفاده، الکترولیت هادی یون آن نیز تعیین می شود. مثلا در پیل های سوختی پلیمری نوع PEM، از غشاهای پلیمری تبادل پروتون استفاده می شود؛ پس در این نوع از پیل های سوختی مسأله اصلی در هزینه پیل، قیمت تمام شده غشای مورد استفاده است. همچنین الکتروکاتالیست هایی که در الکترودهای آند و کاتد پیل های سوختی مورد استفاده قرار می گیرند، به طور عمده از جنس فلزات گرانبهایی نظیر پلاتین و روبیدیوم هستند که باز هم هزینه بالایی را ایجاد می کنند؛ ولی تفاوت قیمت تمام شده الکتروکاتالیست ها با غشاهای مورد استفاده در این است که در الکتروکاتالیست ها مقدار فلز گرانبهای مورد استفاده بسیار کم بوده و در حد میلی گرم است؛ بنابراین خیلی روی هزینه تمام شده پیل سوختی نمی تواند تأثیر داشته باشد، در حالی که هزینه غشای تبادل پروتون مورد استفاده تقریبا ۶۰ ،۷۰ درصد کل قیمت تمام شده پیل سوختی را تشکیل می دهد. بنابراین یکی از اصلی ترین پیش شرط های تجاری سازی پیل های سوختی هزینه تمام شده غشای تبادل پروتون آن است. همین موضوع یعنی تولید غشای تبادل پروتونی که ارزان تر، کاراتر و تحت لیسانس چند شرکت خاص قرار نداشته باشد، ما را ترغیب کرد در این زمینه تحقیقات کنیم.

برای تولید چنین غشایی چه کار کردید؟

در سال های اخیر، تلاش های تحقیقاتی زیادی برای توسعه غشاهای هادی پروتون جدیدی برای پیل های سوختی غشای تبادل پروتون در دماهای بالا انجام شده است. غشاهای فلوئورینه بر پایه اسید سولفونیک مانند نفیان انتخاب مطلوبی برای کاربردهای پیل سوختی نوع PEM است؛ اما تهیه آنها مشکل بوده و هزینه کلی استفاده از آنها هنوز هم بالاست، همچنین غشای نفیان از لحاظ مکانیکی در دماهای بالای صد درجه سانتی گراد ناپایدار می شود و از طرفی برای داشتن عملکرد مطلوب، غشاهای تبادل پروتون در پیل های سوختی نوع PEM باید کاملا رطوبت باشد، ولی میزان این رطوبت در دماهای بالای صد درجه سانتی گراد کاهش یافته و باعث پایین آمدن عملکرد پیل سوختی می شود.

هنوز متوجه نشده ام که شما چه دستاوردی در این زمینه به دست آوردید؟

همان طور که گفتم رطوبت غشای در این نوع از پیل های سوختی خیلی مهم است، اما می خواستیم این پیل ها را در خودرو، جایی که اندازه و وزن اهمیت دارد به کار ببریم. به همین دلیل باید به روشی سیستم مرطوب سازی را حذف می کردیم تا کوچک تر و سبک تر شود. برای رسیدن به این هدف، غشاهای تبادل پروتون خود مرطوب شونده ای در طرح تحقیقاتی اخیر که به عنوان رساله دکتری مهندسی شیمی (گرایش پلیمر) اینجانب بود، طراحی و تهیه شد.

برای پیل های سوختی نوع PEM در دماهای بالا، استفاده از ساختارهای آروماتیکی در غشا و ذرات پرکننده خود مرطوب شونده باعث بهبود عملکرد پیل سوختی آزمایشگاهی با گازهای واکنشگر خشک می شود که در این طرح تحقیقاتی به این مهم دست پیدا کردیم.

چرا اینقدر روی پیل های سوختی نوع PEM تاکید دارید. چه مزیتی دارند؟

پیل سوختی نوع غشای پلیمری یا PEM به دلیل مزایای فراوانی چون سبکی، ارزان تر بودن و محدوده دمای عملکرد پایین که نسبت به دیگر پیل های سوختی دارد، به عنوان جایگزین موتورهای احتراق داخلی از سوی خودروسازان بزرگ جهان مانند فورد، دایملر کرایسلر، تویوتا و شرکت های بزرگ دیگر برگزیده شده است.

همچنین استفاده از پیل های سوختی نوع پلیمری در سیستم های ترکیب کننده نیرو و گرما در اندازه های کوچک و بزرگ میسر است و می توان از آن در وسایل نقلیه، تهیه شارژ رایانه های قابل حمل و حتی گوشی های تلفن همراه استفاده کرد.

سرانجام نتایج تحقیقات شما به کجا انجامید؟

در این طرح تحقیقاتی به ساخت و بررسی خواص غشای های نانوکامپوزیتی خود مرطوب شونده خاصی برای غشاهای تبادل پروتون که در پیل های سوختی نوع PEM مورد استفاده قرار می گیرند، پرداخته شده است. خواص این نوع غشای های نانوکامپوزیتی مرطوب شونده شامل میزان جذب آب غشا، میزان ظرفیت تبادل یون غشا، پایداری حرارتی غشا، هدایت پروتونی آن و عملکرد پیل سوختی حاوی این نوع از غشاها با تهیه مجموعه های الکترود ـ غشا از سوی روش فیلم نازک به طور کامل مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

مجموعه های الکترود ـ غشا تهیه شده با استفاده از غشاهای نانوکامپوزیتی خود مرطوب شونده در دستگاه پیل سوختی آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت و مشخص شد که پیل سوختی حاوی غشای نانوکامپوزیتی خود مرطوب شونده با گازهای واکنشگر خشک، دارای عملکرد بسیار بهتری نسبت به غشای اولیه تحت شرایط عملیاتی کاملا مرطوب دارد. این غشای جدید می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای غشاهای فلوئورینه تجاری گران قیمت موجود مانند نفیان در سیستم های پیل سوختی نوع PEM باشد. تولید این غشای ایرانی، راه کشورمان را برای عملیاتی کردن و بهره برداری جدی از فناوری پیل سوختی در صنایع مختلف باز خواهد کرد.

با این موفقیت علمی، سرمایه گذاری روی این طرح چه سهمی از سبد انرژی های تجدیدپذیر آینده را می تواند تامین کند؟

با توجه به این که هزینه کلی غشاهای فلوئورینه تجاری موجود مانند نفیان به دلیل تحت لیسانس بودن آنها از سوی شرکت هایی آمریکایی، بسیار بالاست و با توجه به این که غشای نانوکامپوزیتی خود مرطوب شونده تهیه شده در این طرح تحقیقاتی هزینه بسیار پایینی در مقایسه با غشاءهای مشابه فلوئورینه تجاری دارد، بنابراین در صورت سرمایه گذاری روی این طرح تحقیقاتی می توان به هزینه کلی پایین پیل های سوختی نوع PEM دست یافت. هزینه غشای تبادل پروتون مورد استفاده در این نوع از پیل های سوختی تقریبا ۶۰ ، ۷۰ درصد کل قیمت تمام شده پیل سوختی را تشکیل می دهد. برای کشور ما که تا چند دهه دیگر با بحران کاهش سریع منابع انرژی های فسیلی روبه رو خواهد شد، ایده استفاده از انرژی های پاک و سبز یک راه نجات به نظر می رسد.

استفاده از پیل های سوختی در مصارف خانگی

سیستم های انرژی همزمان برق و حرارت (CHP) راه حل بسیار خوبی برای تولید انرژی مستقل از شبکه برق سراسری برای خانه به شمار می رود. سیستم CHP، یک پیل سوختی نوع هیدروژنی است که برق تولید کرده و از حرارت اتلافی آن برای گرمایش خانه و تأمین آب گرم خانگی استفاده می شود.

با استفاده از حرارت اتلافی، بازدهی کلی سیستم به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.

اکنون در کشورهایی مانند ژاپن و آمریکا عرضه سیستم های پیل سوختی خانگی با بازدهی تقریبی ۳۵ درصد بوده؛ ولی زمانی که حرارت اتلافی گرفته و برای ایجاد گرمایش و تولید آب گرم استفاده شود، بازدهی کلی سیستم به ۸۵ درصد می رسد؛ بنابراین یک سیستم پیل سوختی CHP می تواند به میزان قابل توجهی بازدهی برق مصارف خانگی را افزایش دهد.

معصومه درخشان