چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

سومالی چالش جدید اتحادیه آفریقا


سومالی چالش جدید اتحادیه آفریقا

به رغم افزایش اعتراض های بین المللی در خصوص تهاجم نظامی آمریكابرعلیه سومالی كه به بهانه مبارزه با تروریسم جهانی انجام گرفته است, نیروی هوایی آمریكا چندین بار نسبت به بمباران روستاهای سومالی و كشتار مردم بی دفاع این كشور اقدام كرد

به رغم افزایش اعتراض های بین المللی در خصوص تهاجم نظامی آمریكابرعلیه سومالی كه به بهانه مبارزه با تروریسم جهانی انجام گرفته است، نیروی هوایی آمریكا چندین بار نسبت به بمباران روستاهای سومالی و كشتار مردم بی دفاع این كشور اقدام كرد. در غیاب یك دولت مركزی مقتدر در سومالی و در حالیكه طبق شواهد موجود نیروهای طرفدار محاكم اسلامی در حال سازماندهی مجدد برای مقابله با تجاوزات نظامی خارجی هستند، دورنمای آرامش در این كشور فقیر آفریقا تیره به نظر می رسد.

ارتش اتیوپی كه با حمایت آمریكا و برای بازگرداندن دولت دست نشانده عبدالكریم حسن دست به تهاجم نظامی گسترده برعلیه این كشور زده است، اكنون نگران بسیج شدن نیروهای مردمی برای دفاع از تمامیت ارضی و استقلال كشورشان می باشد و به نظر می رسد تصمیم گرفته است خاك سومالی را به سرعت ترك كند.

شورای امنیت سازمان ملل ماه گذشته به اتحادیه آفریقا ماموریت داد نیروهای حافظ صلح خود را برای پر كردن خلاء امنیتی در سومالی به این كشور اعزام كند، ولی كشورهای آفریقایی به دلیل نگرانیهایی كه درخصوص ادامه درگیریها وجود دارد، سیاست احتیاط را در پاسخ به درخواست این اتحادیه در پیش گرفته اند.

اتحادیه آفریقا از نیجریه، آفریقای جنوبی، بنین و دیگر كشورهای آفریقایی خواسته است، در برنامه اعزام نیروهای حافظ صلح به منطقه مشاركت كنند،ولی تاكنون فقط اوگاندا به این دعوت پاسخ مثبت داده است، هر چند تصمیم دولت این كشور نیز باید قبل از اجراء به تصویب پارلمان اوگاندا برسد.وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی بدنبال دیدار با دبیركل سازمان ملل در نیویورك، در پاسخ به احتمال دخالت این كشور برای برقراری آرامش در سومالی گفت: پرتوریا پس از بررسی شرایط موجود، درباره اعزام نیروهای حافظ صلح به سومالی تصمیم خواهد گرفت.

روزنامه «بیزینس دی» چاپ ژوهانسبورگ فاش كرد: مقامات آفریقای جنوبی اعزام نیروهای این كشور را به سومالی منوط به دستیابی طوایف سومالی به یك توافقنامه مشترك دانسته اند. طوایف سومالی به طور سنتی از عرف قبیله ای برای دستیابی به هرگونه توافق میان خود برخوردار هستند، ولی چنین عرفی نتوانسته است آنان را در ایجاد یك دولت مقتدر مركزی طی ۱۵سال گذشته یاری كند. گذشته از آن، بعید بنظر می رسد حتی در صورت ایجاد چنین توافقی بتوان در نبود یك نیروی مقتدر میانجی نسبت به ایجاد آرامش در سومالی، در آینده نزدیك، امیدوار بود.

اتحادیه آفریقا از دولت انتقالی عبدالله یوسف حمایت كرده است و با سكوت معنادار خود، تجاوز نظامی اتیوپی و آمریكا را بر علیه این كشور تایید كرده است.در چنین شرایطی بعید به نظر می رسد نیروهای داخلی سومالی از اعتماد لازم برای استقبال از نیروهای حافظ صلح آفریقا برخوردار باشند، به ویژه اگر چنین اقدامی با هدف تثبیت دولت انتقالی و نادیده گرفتن دیگر نیروهای سیاسی، از جمله محاكم اسلامی سومالی، انجام شود.

شورای امنیت سازمان ملل هفته گذشته خواستار مشاركت دادن همه گروههای سیاسی سومالی در روند گفت وگوهای صلح در این كشور شد و از جامعهبین المللی خواست كمكهای انسانی بیشتری را برای جلوگیری از بروز یك فاجعه انسانی در سومالی روانه این كشور كنند.«ویتالی چوركین» نماینده روسیه در شورای امنیت كه كشورش ریاست دوره ای شورا را برعهده دارد، به خبرنگاران در نیویورك گفت اعضای شورای امنیت درخصوص مشاركت كلیه نیروهای سیاسی سومالی در فرایند گفت وگوهای صلح اشتراك نظر دارند.

رهبران محاكم اسلامی سومالی هشدار داده اند كه نیروهای این گروه به حملات چریكی خود برعلیه نیروهای متخاصم، به شیوه گروههای عراقی، متوسل خواهند شد.