چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

جاده ای به سمت بهار


جاده ای به سمت بهار

سفر به زیبایی های مهاباد

سفر به مهاباد سفر به سرزمین رنگ‌هاست. فصل بهار را بی‌شک باید به این سو کشاند. پا به پای جاده‌هایی شد که از دل باغ‌ها می‌گذرند و رنگ به رنگ ما نو می‌کند. دگرگون می‌شویم. نفس می‌کشیم زندگی را. استراحتی می‌دهیم به سینه‌های سوخته از دود و سرب.

چگونه به مهاباد برویم

مثل همه شهرهای ایران با اتوبوس و وسایل شخصی هم می‌توان به مهاباد رفت. این انتخاب برای کسانی که یا وقت زیادی دارند و به احتمال قوی می‌خواهند شهرهای سرراه را هم ببینند. یا به مهاباد نزدیک هستند. اما دو انتخاب دیگر هم هست. با هواپیما رفتن خرید وقت است که البته اگر مبدا را مثل همیشه تهران بگیریم باید در ارومیه به زمین بنشینم و باقی مسیر را با اتوبوس، مینی‌بوس یا سواری تا مهاباد برویم. اما انتخاب دیگری هم هست. قطار تهران ـ ارومیه را مهمان شویم. اما باز هم باید مسیر ارومیه تا مهاباد را با مینی‌بوس، اتوبوس یا تاکسی برویم. آن سفر رنگ‌رنگ را برایتان به تصویر کشیده‌ایم از همین‌جا شروع می‌شود. اصلا اگر یکسره به مهاباد می‌رفتید خیلی چیزها را از دست می‌دادید.

از ارومیه تا مهاباد راه زیادی نیست، جاده‌ای به طول ??? کیلومتر که از میان باغات سیب، انگور و سواحل زیبای دریاچه ارومیه به شهر تاریخی و خاطره‌انگیز مهاباد قصه می‌کشاند. این جاده از زیباترین جاده‌های کشور محسوب می‌شود که در فصل بهار زیبایی‌های آن به اوج می‌رسد. مسافران حین سفر می‌توانند مزارع سرسبز، تالاب‌های پر از گل و گیاه و پرندگان در حال پرواز یا شکار و دریاچه نیلگون پشت سد حسنلو و دشت‌های پر از لاله و شقایق‌های وحشی را تماشا کنند. بنابراین مقدمه سفر به مهاباد پر از رنگ و راز و چشم‌اندازهای زیبا. پیش از رسیدن به مهاباد، پارک ملی دریاچه ارومیه، تالاب‌های یادگارلو، قم قلعه و یوسف کند، با مناظر بدیع و دل‌انگیز در چشم‌انداز مسافران قرار می‌گیرد.

«تالاب یوسف‌کند» با نیزارهای بلند و انواع پرندگان بومی و مهاجر که در حال شنا و استراحت دیده می‌شوند، چسبیده به شهر مهاباد است. زیبایی‌های این تالاب به اندازه‌ای است که هر مسافر تازه واردی را برای تماشای جاذبه‌های خود متوقف می‌کند. یک خیابان عریض که هم‌اکنون در حال بازسازی و نوسازی است، ارتباط تالاب یوسف‌کند با اولین میدان مهاباد را برقرار می‌کند. این میدان به نام «هه ژار» دانشمند، شاعر، نویسنده کرد نامگذاری شده و پیکر وی نیز در این میدان قرار داده شده که رو به شرق دارد.

● بازارچه

هرچند هنوز ابتدای سفر است اما سفر برای ایرانیان همیشه با خرید همراه بوده است. از سوی دیگر ادامه همین خیابان هه ژار به بازارچه‌ای می‌رسد که روزانه هزاران نفر از اقصی نقاط کشور برای خرید از این بازارچه راه سفر به مهاباد را در پیش می‌گیرند. در این بازارچه از هر نوع کالایی می‌توان یافت، لوازم خانگی، شیشه کریستال‌های گرانقیمت، انواع لباس، لوازم آرایش، مواد غذایی، کالاهای صنعتی، لوازم الکترونیکی، قیمت‌ها هم مناسب است. در این بازارچه می‌توانید اقلامی که می‌خواهید را با قیمت‌های بسیار مناسب دریافت کنید. به هر حال با توجه به نزدیکی شهر مهاباد به شهر‌های مرزی و ورود اجناس خارجی بازارچه‌های این سامان شهرت زیادی یافته‌اند.

هرچند هنوز ما به نقطه‌ای که می‌خواهیم نرسیده‌ایم اما شهر مهاباد را حیف است سریع ترک کنیم. خیابان جمهوری در مرکز شهر مهاباد از دیدنی‌ترین نقاط شهر مهاباد است. این خیابان با حدود ???متر طول از قدیمی‌ترین خیابان‌هایی است که در استان آذربایجان غربی وجود دارد و بافت سنتی خود را حفظ کرده است. قدم زدن در شهرهای کوچک بدون ترافیک از آن لحظه‌هایی است که تمام کسانی که در شهرهای شلوغ زندگی می‌کنند آرزوی آن را دارند. دو سوی خیابان جمهوری را درختان بسیار قطور و بلند چنار فراگرفته و مغازه‌ها و فروشگاه‌های بزرگ در دو سوی خیابان میعادگاه مشتریان مشکل پسندی است که در نهایت با رضایت از مغازه‌ها بیرون می‌آیند.

● سد مهاباد

سد‌ها این روزها یکی از مقاصد گردشگری، توریست‌های داخلی وخارجی است. سد مهاباد هم با توجه به آب و هوا بسیار فرح‌بخش خود توانسته است بسیاری از مسافران این سامان را به سوی خود بکشاند. سواحل سرسبز و آب‌های زلال که مشخصه این بخش از کشورند و همچنین ورزش‌های آبی و ماهیگیری جاذبه‌هایی است که همه روزه هزاران نفر از مردم بومی و گردشگران را به سوی خود جلب می‌کند.

● غار سهولان

بی‌شک یکی از زیبایی‌هایی که بسیاری از گردشگران را به این سمت می‌کشاند غار آبی سهولان است که نام دومین غار آبی بعد از غار علیصدر همدان را دارد. غار آبی و تاریخی «سهولان» در ۴۳ کیلومتری جنوب شرق مهاباد و در مسیر جاده میانبر مهاباد به بوکان (جاده برهان) قرار دارد. سهولان همچنین از یک سو پس از ۳۵ کیلومتر قصه را به شهر بوکان می‌رساند. برای رسیدن به این غار پس از گذر از زیبایی‌های مهاباد باید از تپه ماهورهای جاده برهان گذشت و داستان را به روستای «عیسی کند» رساند. در این روستا جاده به دو مسیر تقسیم می‌شود یکی به بوکان می‌رسد و مسیر دست راست ما را به سهولان می‌برد. سهولان نام روستایی که است که عنوان خود را به این غار داده ‌است. هرچند مردمان این دیار غار را «لونه کوتر» یعنی لانه کبوتر می‌گویند. از محل پارکینگ تا دهانه غار یکصد متر فاصله است که پیاده‌روی در فضای فرحبخش و روح نواز را به ما ارزانی می‌دارد.

در مقابل دهانه غار فضایی وجود دارد که برای استراحت گردشگران سامان یافته است. غار یک بخش خشکی دارد و یک بخش آبی. اگر از سمت آبی وارد شوید از سمت خشکی خارج می‌شوید و اگر از سمت خشکی وارد شوید باید سوار بر قایق‌های موجود در غار شوید و از سمت آبی به بیرون هدایت شوید. اسکله‌ای که گردشگران را به داخل تونل‌ها، دالان‌ها ودریاچه‌های غار می‌برد ۴۵کیلومتر پایین‌تر از دهانه اصلی قرار داد که با ۱۰۶ پله بتونی پیچ در پیچ به کف دریاچه درون غار می‌رسد. بازی نور هم از آن جلوه‌هایی است که می‌تواند گردشگر را به سوی خود جلب کند هرچند به اعتراض حامیان محیط زیست منجر شده ‌است.

یادتان باشد که حتما پیش از سوار شدن به قایق جلیقه‌های نجات خود را بپوشید تا عمق آب سفر زیبای شما را خراب نکند. قایق که به حرکت درمی‌آید، انواع استلاگتیت‌ها، استلاگمیت و نگاره‌های شگفت طبیعی یکی پس از دیگری در مقابل دیدگان ما قرار می‌گیرد. اینجا راهنمایان محلی وجود دارد که با گذر قایق از دل حوضچه پدیده‌های طبیعی چون عروس دریایی، مارماهی‌، لاک‌پشت، توت‌فرنگی، دلفین و اشکال بسیار دیگری را برای شما ترسیم می‌کند. قصه غار و زیبایی‌اش با صدای آب و صدای کبوتران که به پایان می‌رسد در شبه‌جزیره سمت غربی این دریاچه تعدادی صندلی وجود دارد که می‌تواند برای استراحت شما مکان مناسبی باشد. این غار روزگاری محل پناهنده شدن مردم در زمان جنگ جهانی دوم بوده است. اگر دقت کنید هنوز یادگارهای آن روز در غار وجود دارند.

● خستگی را کجا پایان دهیم

با این‌که بیشتر سفر را آمده‌ایم و شما خرید هم کرده‌اید، اما هنوز خبری از مکان اقامت نیست. اصلا نگران نباشید. در همین نزدیکی غار، کمپ‌هایی ساخته شده که دارای اتاق‌های دو نفره با تجهیزاتی چون حمام، آشپزخانه و... است. اینجا امکان پخت غذا توسط شما مهیاست، اما اگر می‌خواهید فقط در خوردن غذا شریک باشید باید به رستوران روبه‌روی غار مراجعه کنید.

قیمت هر اتاق این کمپ هم شبی ۲۵ هزار تومان است. همچنین مهاباد هم یک هتل مناسب دارد که می‌توانید استفاده کنید، اما به نظر نمی‌رسد کسانی که در شهرهای بزرگ زندگی کردند بتوانند از مسافرخانه‌های این شهر استفاده کنند. ابتدا باید مسوولان، مالکان را مجبور کنند دستی به سر و روی مسافرخانه‌ها بکشند، اما هنوز هم گزینه‌های دیگر برای انتخاب هست.

● از قلم نیندازیم

مهاباد تالاب‌های زیادی دارد. همچنان که جاهای دیدنی دیگری هم دارد که اگر این صفحه مجال می‌داد درباره آن توضیح خواهیم داد. مسجد جامع، مقبره بداق سلطان، حوضخانه‌های شاه درویش، عباس آقا مربوط به دوره صفویه، حمام‌های «لج»، «میرزا رسول» مربوط به دوره قاجاریه محوطه باستانی و معبد سنگی «برده کنته»، نقاره‌های سنگی «خره حنجیران» مربوط به هزاره اول و دوم پیش از میلاد از آثاری است که گردشگران با اشتیاق سراغ آنها را می‌گیرند. مقبره سنگی «فقرقا» مربوط به دوره مادی نیز ازجمله مهم‌ترین آثار باستانی شهر مهاباد محسوب می‌شود این اثر در میان باغات سیب و منطقه «کوک تپه» قرار دارد. تالاب کانی برازان هم که یکی از سایت‌های پرنده‌نگری کشور هم در این شهر قرار دارد که خود قصه مفصلی دارد و می‌ماند برای شماره‌های بعد.

● سوغات مهاباد

مسافرانی که از مهاباد خارج می‌شوند علاوه بر خاطرات خوش، «گیوه» (کفش دستباف سنتی)، صنایع چوبی، لباس «بوزو» بافته شده از پشم بز و شلوارهای کردی و انواع دیگر لباس‌های کردی را با خود به ارمغان می‌برند.

زهرا کشوری