دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

معنای آینده پژوهی


معنای آینده پژوهی

آینده پژوهی یکی از علوم استراتژیک می باشد که در حوزه فناوری های نرم قرار می گیرد. متاسفانه این رشته تاکنون در کشور ما آنچنان مورد توجه قرار نگرفته است و شاید بتوان گفت این علم …

آینده پژوهی یکی از علوم استراتژیک می باشد که در حوزه فناوری های نرم قرار می گیرد. متاسفانه این رشته تاکنون در کشور ما آنچنان مورد توجه قرار نگرفته است و شاید بتوان گفت این علم برای اکثر اساتید و پژوهشگران داخلی ناشناخته است. آینده پژوهی دانش و معرفتی است که چشم مردم را نسبت به رویدادها, فرصتها و مخاطرات احتمالی آینده باز نگه می دارد; ابهام ها , تردیدها, و دغدغه های فرساینده مردم را می کاهد; توانایی انتخابهای هوشمندانه جامعه و مردم را افزایش می دهد; و به همگان اجازه می دهد تا بدانند که به کجاها می توانند بروند ( آینده های اکتشافی ;) به کجا باید بروند ( آینده های هنجاری) و از چه مسیرهایی می توانند با سهولت بیشتری به آیندههای مطلوب خود برسند ( راهبردهای معطوف به آینده سازی.) آینده پژوهی در حقیقت دانش و معرفت شکل بخشیدن به آینده به گونه ای آگاهانه ، فعالانه، و پیشدستانه است ؛ همان دانش و معرفت سترگی که می تواند بذر رویاها آرزوها و آرمانهای نجیب و اصیل یک فرد, یک سازمان و یک ملت را بارور کند.

آینده‌پژوهی (مطالعات آینده.) آینده‌پژوهی به عنوان دانشی مستقل، در توصیفی عمومی می‌تواند روشی علمی و تجربی برای درک و فهم آینده و معماری آن باشد. دشواریابی نامی کامل و همه‌پسند برای این حوزه‌ دانشی، برخاسته از این واقعیت بوده است که آینده‌پژوهی همچنان مسیر دانشگاهی متمایزی برای مطالعه و پژوهش بوده است. بخشی از فرایند دستیابی به هویت یک رشته‌ دانشگاهی، در کشاکش تلاش‌ها برای یافتن نامی همه‌پسند و بی‌چون و چرا تجلی یافته است و شاید این آشفتگی موجب برخی کج‌فهمی‌ها و استفاده‌های نادرست شده است. با چشم‌پوشی از نام و عنوان، آینده‌پژوهی در قالب رشته‌ای حرفه‌ای و دانشگاهی تکامل یافت و جنبه‌های گوناگونی مانند نظریه‌پردازی‌های علمی، روش‌های پژوهش و گستره‌ای چشمگیر از برنامه‌های آموزشی را در بر گرفت. اینک دوره‌های دانشگاهی پر شمار و سرفصل‌های آموزشی گوناگونی در حوزه‌ی آموزش و کاربرد آینده‌پژوهی در سراسر جهان وجود دارد.

آینده‌پژوهی می‌کوشد با استفاده از روش‌های علمی، شهودی، تجربی و آرمان‌گرایانه رویدادهای آینده را در قالب گزینه‌های بدیل یا آینده‌ها شناسایی و کشف کند و سپس با استفاده از روش‌های هنجاری در آفرینش آینده‌ ای مطلوب بکوشد.

دانش آینده‌پژوهی پیوندهایی استوار و ناگسستنی با علوم اجتماعی، علوم سیاسی، جامعه‌شناسی، ریاضی، تحقیق در عملیات، رایانه و شبیه‌سازی، آمار و احتمالات و بسیاری از حوزه‌های دیگر دارد.

منبع:www.irtt.ir

تهیه و بازنویسی: حمید حسین زاده