سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
آنچه به همه ما تعلق دارد
هرگاه جا به جایی پول افزایش یابد، رشد اقتصادی پیدا میشود، ولی این به معنی آن چیزی که افراد در زندگی روزمره خود شاهد آن هستند نیست، تخریبِ آرامِ بخش عمومی، روندی عودکننده در توسعه غربی است. شاید این روند برای اقتصاد مفید جلوه کند، اما برای یک جامعه قدرتمند با روابط نزدیک و صمیمی میان افراد آن، خطرناک است. در اثر تلاشهای قابل تقدیر (!) بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول، جهان سوم هم در این روند شریک شده است. «غارت» فضاها و اموال عمومی، سزاوار حرکتهایی برای ایجاد تعادل در آن است.باید تلاشهایی برای حفاظت از آنچه به همگان تعلق دارد، پدید آید: هوای سالم و تازه، آب پاک، پارکهای شهری، زبان، فرهنگ و... به راستی برای هر چیزی نمیتوان قیمتی تعیین کرد و آن را به فروش گذاشت.
همسر من در یکی از کشورهایی که متخصصین غربی آنها را کشورهای در حال توسعه مینامند، به دنیا آمده است. زندگی اجتماعی روستای همسر من، تا حد زیادی حول محور درخت میچرخیده است. مردم عصرها برای ملاقات هم زیر درختها جمع میشدهاند و با داستانگویی وقت خود را میگذراندند. برخی از بهترین خاطرات کودکی همسرم، مربوط به بازیهای کودکانهای است که تا دیروقت در میان درختان بازی میکردهاند، در حالی که والدین آنها در حال خوش و بش با یکدیگر بودهاند.
درختان در گذشته، چیزی بیش از یک مکان دیدنی و زیبا بودند. محوطه درختان، یک محوطه تولیدی و به معنای دقیق کلمه، یک بخش اقتصادی بوده است. این محوطه تولید کننده علقههای همسایگی، شبکههای خبررسانی و محیط فعالیت کودکان برای بازی و ابداع بازیهای جدید بوده است. این محیط پلی میان نسلها برقرار میکرده است. سالخوردگان از این طریق، بخشی از بخشهای فعال زندگی روزمره میشدند (نه همچون دنیای فعلی که آنها را منزوی میکند) و کودکان در این محیط چیزی را تجربه میکردند که در آمریکای امروزی نایاب است؛ محیطی غیرسازمانی و غیر رقابتی که والدین آنها کاملاً در دسترس آنها بودند. ما در ایالات متحده، صدها میلیارد دلار برای بسیاری چیزها از مراکز ارتباطی گرفته تا بازیهای ویدیویی خرج میکنیم تا همین میزان از نتایج را تحصیل کنیم، حال آنکه کاملاً ناموفق هستیم و اغلب اثر مثبت اندکی به دست میآوریم.
با این همه، اکثر اقتصاددانان غربی هم اکنون درخت و محیط آن را نشانه رقتانگیزی از توسعهنیافتگی میدانند. آنها برای «مدرنیزاسیون» ارزش قائل هستند که محصول آن، قطع درختان و مجبور کردن افراد به پول دادن برای کسب نتایجی است که درخت حاصل میکرد. در زندگی مورد علاقه اینان، مردم در خانه میمانند و تلویزیون تماشا میکنند، بازیهای ویدیویی میکنند و در وب جهانگستر به پرسه زدن میپردازند. تفریحات تولید شده از سوی ابرشرکتها، جایگزین فرهنگ محلی میشود و مشترکات اجتماعی «محصور» میشوند. چیزی را که پیش از این در دسترس همگان بود- مکانهای تفریحی که همه به آسانی به آن دسترسی داشتند- تبدیل به کالایی میشود که باید برای آن پول پرداخت. همه این نتایج را اقتصاددانان به عنوان «رشد» اقتصادی میشناسند. پول در دستها جا به جا میشود که البته این امر عوارض جانبی خاص خود را هم دارد: چاقی، قرض بالا آوردن، تخریب محیط زیست، خشونت و هرزگی (سکس)، مرتبط با فرهنگ بازرگانی شده و تضعیف چهارستون جامعه.
این داستان داراییهای مشترکی است که بخشی از زندگی را تشکیل میدهد و خارج از بازار و دولت وجود دارد. داراییهای مشترک، اقتصاد مخفیای هستند که همه جا حضور دارند، اما به ندرت مورد توجه قرار میگیرند. این داراییهای مشترک، نظامهای حمایتی اصلی و اساس زندگی را تشکیل میدهند؛ چه به لحاظ زیست محیطی و چه به لحاظ اجتماعی. با این همه، این داراییهای عمومی در همه جا مورد هجوم، تخریب و سوءاستفاده قرار گرفتهاند. تخریب این داراییهای مشترک، موسیقی متن تمام مراحل «توسعه» بوده است. این امر رشتهای است که بسیاری از معضلات فعلی جهان را به هم مرتبط میکند. آلودهسازی آب و هوا، آلودگی صوتی، بینظمی و شکست اجتماع، لجنزار فساد فرهنگیای که از آن به «تفریحات» تعبیر میشود و تلاش برای دستکاری و مهندسی ژنتیکی زندگی؛ اینها و بسیاری دیگر از معضلات از این دست، محصول تخریب این داراییهای مشترک است. همه این معضلات، محصول آن است که به خاطر منفعت شخصی و خصوصی، داراییهای جمعی و عمومی را تخریب کرده ایم.
برای بیش از یک قرن، گفتمان عمومی در ایالات متحده، به صورت دوقطبی میان بخش خصوصی و بخش عمومی، حکومت در برابر بازار و شرکتها در برابر دولت، باقیمانده بود. این امر باعث ایجاد محدودیتی در فهم ملت از سیاستها و واقعیتهای اساسی شده است. محصول این امر آن بود که جهان در دو انتخاب خلاصه شد و سیاستهای رسمی نیز دچار کوتاهبینی شدند. یکی از این دو اردوگاه، خواهان وارد کردن همه چیز به بازار و تبدیل همه چیز به کالاهای قابل فروش است و اردوگاه دیگر با تکیه به سیاستها و برنامه دولت نهادی، به مبارزه برمیخیزد. درگیری و جنگی میان وال- مارت [فروشگاههای زنجیرهای و قدرتمند معروف آمریکا] و دولت رفاه درگرفته است که در یک سو، یکی خواهان حاکمیت مطلق شرکتها بر زندگیهاست و دیگری خواهان قاعدهگذاری دائمی زندگی است. اما یک سؤال اساسی باقی میماند که آیا چیز دیگری نیز وجود دارد؟
اگر در جواب بگویی «داراییهای مشترک»؛ میگویند: آیا منظور شما حکومت است؟ حال آنکه شاید بتوان گفت، در سیاست و رسانهها، مفهوم «داراییهای مشترک» به معنای صحیح آن وجود ندارد؛ داراییهای مشترک، امری اساسیتر از بازار و حکومت هستند. داراییهای مشترک عرصه گستردهای هستند که میراث همه ما که بدون ابزار و بدون پرداخت هزینه از آن بهره میبریم، در آن وجود دارد. اتمسفر و اقیانوسها، زبان و فرهنگ، دانش و اگاهی و عقل بشری، نظامهای حمایتی غیررسمی جامعه، صلح و آرامشی که آرزوی آن را داریم، ذرات ژنتیکی سازنده زندگی و... همهٔ اینها، بخشهایی از داراییهای مشترک ما هستند.
برخی از اینها مواهب طبیعتند و مابقی، تولید جمعی خلاقیت و تحمل بشری. اما همه آنها به همهٔ ما تعلق دارند و هیچکس حقی اختصاصی نسبت به آنها ندارد. ما همه با هم آنها را به ارث بردهایم و ارزش آنها برای حمایت ما از بازار و یا دولت، اساسیتر است. میتوان زندگی را بدون وزارت بازرگانی و یا سایت Amazon.com تصور کرد، ولی بدون زبان و یا هوای لازم برای تنفس، خیر. این یک مسئولیت بزرگ ایجاد میکند. چنان که ادموند برک در این زمینه مینویسد: «ما صاحبان موقتی و اجارهنشینان دائمی این حیطه هستیم و نباید حق خود بدانیم که این میراث را از میان ببریم».
ما باید چنان که مادربزرگهایمان در گذشته سفارش میکردند که «اگر تمیزتر نمیکنی، به همان تمیزی اول تحویل بده»، عمل کنیم. اما امروزه، بسیاری ضرورت این امر را درک نمیکنند. قیمت داراییهای مشترک قابل محاسبه نیست. با این همه، از آنجا که زبان خاصی برای صحبت کردن در مورد داراییهای مشترک وجود ندارد و چارچوب قانونی خاصی از آن دفاع نمیکند، داراییهای مشترک در معرض تعرض مداوم، مصادره و سوءاستفاده قرار گرفتهاند. هر روز شاهد خبر جدیدی در مورد تجاوز به امنیت و هماهنگی جامعه و حیطه عمومی، آگاهی عمومی، آب و هوا و دیگر داراییهای مشترک هستیم.
منبع: Odemagazine.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست