دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
دنیای آشفته آدم های دیجیتالی
افزایش ضریب نفوذ اینترنت و تلفن همراه در جوامع مختلف و پذیرفتن این ابزار در خانوادهها به عنوان ارکان جداییناپذیر، فصل جدیدی را در مناسبات خانوادگی و دوستانه رقم زده است.
این روزها نسل دیجیتالی آدمها را در هر گوشه و کناری از این دنیای پهناور به وضوح میتوان مشاهده کرد، چنانکه هر یک از این آدمهای دیجیتالی در دنیای کوچک اما پهناور خود، زندگی جداگانه و انفرادی مجزایی را برای خود رقم زدهاند.
در دنیای انفرادی آدمهای دیجیتالی بسیاری از روابط سنتی منسوخ شده و میلیاردها کاربر حرفهای و غیرحرفهای در دنیای خودساخته خود، سرگرم فعالیتهای فراوانی هستند؛ به گونهای که اکنون تفریح و سرگرمی، مطالعه، کسب و کار، ملاقاتها، مذاکرات و بسیاری از روابط از این دست در این دنیا رقم میخورد که فارغ از زمان و مکان میتوانند به زندگی روزمره خود ادامه دهند و بودن انسانها به حضور فیزیکی آنها دیگر وابسته نیست و آنلاین بودن آنها دلیلی مستدل بر حضور آنها است.
در دنیای آنلاین آدمهای دیجیتالی از هر قشری با هر سن و سال و تحصیلات و کسب و کاری را میتوان یافت که مشغول ساخت و سازهای خود در این دنیا هستند. در این دنیای پر از هیاهو انواع نگرانیها و آشفتگیهای ذهنی و روحی و درونی وجود دارد که دیگر خبری از آسایشها وآرامشهای زندگی سنتی را نمیتوان یافت.
هر یک از آدمهای دیجیتالی در این دنیای مجازی در حد و اندازه خود دنبال اختصاص بخشی از این فضا به خود هستند تا شکل و قیافه کرسیهای قدرت را نیز تغییر دهند.
این فضا اکنون به محلی برای رقابتهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حتی هنری تبدیل شده است و رسانهها از بازیگران قدرتمند آن محسوب میشوند که توانستهاند محدودیتهای دنیای واقعی را در هم بشکنند.
دنیای آدمهای دیجیتالی توفیق اجباری را برای ساکنان آن رقم زده است که از هیچیک از امکانات و فضاهای موجود در آن بینصیب نمانند و امکان دسترسی به اطلاعات و ابزارهای آن به طور مساوی برای همگان تقسیم شده است.
پویایی باطنی این شبکه به ظاهر آرام آنچنان سرعتی به سرویسها و خدمات آن بخشیده است که حتی دولتها را به این فکر انداخت تا برای ارائه خدمات سریعتر خود از آن بهرهمند شوند که این امر نیز بر وابستگی بیشتر آدمهای دیجیتالی به این دنیای مجازی افزود.
گرچه وابستگی به این دنیای مجازی چندان هم به مذاق انسانها بد نیامد و موجب شد تا افزایش آدمهای دیجیتالی هر کشور به عنوان یکی از شاخصهای توسعه انسانی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی آن محسوب شود و هر کشوری که از آدمهای دیجیتالی بیشتری برخوردار شد، بیشتر در کانون توجه و توسعه و مبدل شدن به قدرت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قرار گرفت.
اما این دنیای مجازی هم در اندازه خود تهدیدات بسیاری را برای ساکنان آن دربر داشت بهگونهای که هیچیک از ورودیهای این دنیا و ساکنان آن، از آنها در امان نبودند و پلیسی نیز در کنار نبود تا مفری برای نجات باشد بطوری که هر روزه بر آمار افزایش حوادث آن افزوده میشود و بر نگرانیهای هر روزه ساکنان آن میافزاید.
آدمهای دیجیتالی این روزها به شدت در دنیای به ظاهر آرام و امن اما آشفته و پردردسری سیر میکنند که نه تنها راه بازگشتی از آن وجود ندارد بلکه با سرعت هرچه بیشتر و تمامتر رو به جلو در حرکت است و اختراعات همین آدمهای دیجیتالی بر میزان تهدیدات آن نیز میافزاید.
سرعت سرسام آور دنیای مجازی به اندازهای رسیده است که حتی بسیاری از روشهای زندگی چند ماه گذشته در آن منسوخ شده و روشهای جدیدتری برای افزایش سرعت در آن ساخته میشود.
نمونه سرعت عمل در این دنیا کرهایها هستند که باوجود آنکه هنوز بسیاری از روشهای ارتباطی همچون ایمیل در میان بسیاری از کاربران معمول و مرسوم است، اما برای آنها منسوخ شده تلقی شده و روشهای دیگری را جایگزین ایمیل کردهاند.
نسل دیجیتالی کره به اندازهای در بهکارگیری فناوریهای نوین سرعت گرفتهاند که از بسیاری از کشورهای عرضه کننده این پدیده نیز جلو افتادهاند.
مصداق این امر آن است که پیام کوتاه و پیامرسانی فوری خارج از محل کار، به سرعت به ابزارهای نوشتاری مورد علاقه کرهایها تبدیل شدهاند و حتی براساس یک گزارش، نوجوانان کرهای استفاده از ایمیل را نیز متوقف کردهاند.
درحال حاضر نشانههای منسوخ شدن بسیاری از روشهای ارتباطی که روزها همگان را متعجب میکرد، به وضوح قابل مشاهده است و دنیای کنونی آدمها را کوچکتر از قبل کرده و در یک جعبه کوچک جای داده است.
رقابت روزافزون شرکتهای عرضه کننده خدمات آنلاین به مردم و سود سرشار از آن به اندازهای است که غفلت از آن موجب غفلت از روشهای توسعه و پیشرفت خواهد شد.
امروزه دولتها با تمام توان سعی میکنند تا هر آنچه که دارند را به منصهظهور بگذارند و برای پیشی گرفتن از دیگری تلاش کنند تا بتوانند بر افزایش شاخصهای توسعهای خود افزوده و خود را به قطبی کارآمد مبدل کنند.
اینک تلفنهای همراه و اینترنت هستند که دنیای بزرگ آدمها را در خود بلعیده و آنها را به گام نهادن در دنیایی بزرگتر واداشتهاند. چنانچه ذرهای از همسفر شدن با آن درنگ کنند، شاید سالیان سال راه طولانی را در پیش داشته باشند تا مهر کشور درحال توسعه و جهان سومی را از پیشانی خود بزدایند.
فاطمه ملکی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست