دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

دوباره نوازی Reprise


دوباره نوازی Reprise

اریک و فیلیپ سعی دارند تا نویسندگی پیشه کنند نوشته های اریک به خاطر فقدان استعداد توسط ناشری رد می شود اما دست نوشته های فیلیپ قبول شده و عملاً مرد جوان یک شبه تبدیل به نامی بزرگ در صحنه ادبیات نروژ می شود

▪ کارگردان: یواخیم تریر.

▪ فیلمنامه: یواخیم تریر، اسکیل ووگت.

▪ موسیقی: اولا فلوتوم، کنوت شرینر.

▪ مدیر فیلمبرداری: یاکوب ایهره.

▪ تدوین: الیویه بوگ کوته.

▪ طراح صحنه: راجر روزنبرگ.

▪ بازیگران: اندرس دانیلسن لی[فیلیپ]، اسپن کلومان هوینر[اریک]، ویکتوریا واینگه[کاری]، هنریک الوستاد[هنینگ]، کریستین روبک[لارس]، اود ماگنوس ویلیامسون[مورتن]، ربکا کاری یورد[یوهانه]، هنریک مستاد[یان ایویند]، پال اشتوکا[گیر]، سیگموند سیورود[استن اگیل دال]، توربیورن هار[ماتیاس ورگلاند]، تونه دانیلسن[اینگر، مادر فیلیپ]، الیزابت ساند[هانه، مادر اریکا]،.

▪ ١٠٥ دقیقه. محصول ٢٠٠٦ نروژ.

▪ برنده جایزه لاله طلایی بهترین فیلم از جشنواره استانبول، برنده جایزه بهترین کارگردانی، جایزه دن کیشوت و نامزد گوی کریستال جشنواره کارلووی واری، برنده جایزه دیسکاوری از جشنواره تورنتو، نامزد ٤ جایزه از جشنواره آماندا.

▪ ژانر: درام.

اریک و فیلیپ سعی دارند تا نویسندگی پیشه کنند. نوشته های اریک به خاطر فقدان استعداد توسط ناشری رد می شود. اما دست نوشته های فیلیپ قبول شده و عملاً مرد جوان یک شبه تبدیل به نامی بزرگ در صحنه ادبیات نروژ می شود. شش ماه بعد، اریک و دوستانش به ملاقات فیلیپ -که در آسایشگاهی روانی بستری شده- می روند تا او را بعد از دوره درمانی طولانی به خانه بازگردانند. اینک نوشتن آخرین چیزی است که به مغز فیلیپ خطور می کند، اما اریک هنوز علاقه اش به کار ادبی را حفظ کرده و سعی دارد دوستش را نیز ترغیب به نوشتن نماید…

● چرا باید دید؟

امیدبخش ترین فیلم اول سینمای اسکاندیناوی در دهه اخیر و نوید دهنده ظهور فیلمسازی بسیار خوش قریحه که با وجود آموزش در انگلستان بیشتر دل بسته سینمای موج نوی فرانسه و کارگردان هایی چون فرانسوا تروفو و ژان لوک گودار است.

دوباره نوازی فیلمی قدرتمند درباره رفاقت های مردانه، جنون و خلاقیت است. اما از عشق و اندوه نیز نیز چشم پوشی نمی کند و سهمی شایسته در زندگی شخصیت های جوانش به این دو می دهد. فیلم قصه بلندپروازی دو جوان است و شکست های آنان، اما یواخیم تریر در اولین سکانس فیلم به ما می گوید که این قصه ای محتمل است. شاید اتفاق افتاده یا بیفتد و شاید هم نه...

سبک روایی و بصری تریر نروژی نیست یا لااقل به سینمای کشورهای اسکاندیناوی شباهتی ندارد. پر تحرک و پر ضرباهنگ است. غنی و متمایز و در عین حال موقر است. شاید نمونه چنین فیلم هایی را فقط در سینمای فرانسه بشود یافت که به روابط میان هنرمندان و نقش قدرت خلاقه شان در تلاقی با زندگی شخصی یا وزمره می پردازد. در عین حال دوباره نوازی کالبدشکافی رفتاری یک نسل است. نسلی که خواستار تجاربی تازه ورای هر چیز موجود است.

نسلی که می پندارد هر چه در زیر این آسمان وجود دارد، کهنه است و تکراری... با این حال خود نیز مجبور می شود به تکرار رو آورد. معمایی که در پشت این تکرار نهفته شاید بتواند به شناخت دیگران و خود و حتی ادامه زندگی سبب شود. مانند کاری که فیلیپ می کند و بعد از بیرون آمدن از آسایشگاه بار دیگر بلیطی به مقصد پاریس برای خود و کاری می خرد. آن هم در همان روزی که سال قبلش به سفر رفته بودند.

دوباره نوازی ماجرای آنتوان دوانل های نروژی است. اریک و فیلیپ مانند آنتوان و دوستش هستند که می خواهند با شیطنت دنیای اطراف خود را کشف کنند. فیلیپ این شیطنت را دو بار با قبول مخاطره شمارش معکوس و بستن چشم هایش می آزماید. بار اول عشق کاری را می خواهد و بار دوم سوار دوچرخه است. او به دنبال چیست؟

نقطه مقابل وی اریک است که از رابطه با جنس مخالف می گریزد تا خود را وقف نویسندگی کند. او بر خلاف دوستش قریحه و نبوغی سرشار ندارد، اما با سخت کوشی و ممارست نویسنده می شود و خود را به محافل ادبی می قبولاند.

اما زمانی که با بت خود-استن اگیل دال نویسنده- روبرو می شود، از وی نصیحیتی مبنی بر پرهیز از شاعرانگی در نثر می گیرد. کاراکتری که بر اساس شخصیتی واقعی شکل گرفته: تور اولون[١٩٩٥-١٩٥٣] شاعر مشهور نروژی که یکی از برجسته ترین چهره های ادبی پس از جنگ نروژ بود و از مهم ترین نویسندگان دهه های ١٩٨٠ و ٩٠ ، تحت تاثیر برتون و جنبش سورئالیسم و به شدت مستقل که در ١٩٩٥ به زندگی خود خاتمه داد. همان کاری که استن اگیل دال می کند و دو قهرمان فیلم را مبهوت بر جای می گذارد.

دوباره نوازی آوایی خوش از سرزمین های بی آفتاب است. نویدبخش طلوع سینمایی تازه که طلیعه هایش با فیلم های پر فلای و داگور کاری قبلاً چشمان مان را نوازش داده بود. جانی تازه در رگ های سینمایی که با نهضت دوگما ٩٥ درخششی کوتاه داشت، اما یقیناً آینده متعلق به جوانانی خوش ذوق چون تریر است که یک یک از راه می رسند.

برای آشنایی بیشتر با یواخیم تریر و این فیلم به مصاحبه اختصاصی با وی در همین وبلاگ مراجعه کنید.

[Reprise اصطلاحی در موسیقی به معنای ارجاع و اشاره به آلبومی دیگر یا بازخوانی است. فیلم در برخی کشورها به نام تکرار پخش شده است..