چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

خورشید (ستاره)


خورشید (ستاره)

خورشید یا خور یا هور یکی از ستارگان کهکشان ماست. و تنها ستاره سامانه خورشیدی می باشد. منبع اصلی نور وگرما ودر یک کلام زندگی بر روی زمین این ستاره است که با فاصله ای حدود ۱۵۰ میلیون …

خورشید یا خور یا هور یکی از ستارگان کهکشان ماست. و تنها ستاره سامانه خورشیدی می باشد. منبع اصلی نور وگرما ودر یک کلام زندگی بر روی زمین این ستاره است که با فاصله ای حدود ۱۵۰ میلیون کیلومتری از زمین قرار گرفته و قطری تقریباً معادل ۱میلیون و ۳۹۰ هزار کیلومتر و همچنین وزنی معادل ۳۳۰ هزار بار سنگین تر از زمین دارد.

خورشید تنها ستاره منظومه شمسی است و حدودا شامل ۸۶/۹۹% درصد جرم کل منظومه شمسی را تشکیل می دهد. خورشید به دلیل جرم عظیمش (نسبت به دیگر اجرام منظومه شمسی) دارای نیروی گرانش بسیارقوی است ، طوری که سیارات را وادار کرده در مدارشان به دور خورشید گردش کنند.

مشخصات فیزیکی خورشید :

۱) قطر خورشید درحدود ۱,۳۹۲,۰۰۰ کیلومتر یا ۱۰۹ برابر قطر زمین است.

۲) جرم خورشید ۳۳۳,۰۰۰ برابر جرم زمین است (جرم زمین ۱۰۲۷×۶ ) و مقدار جرمی که خورشید از دست می دهد درحدود ۴/۲ میلیون تن در ثانیه است.

۳) قطر خورشید حدود ۱۳۹۲۰۰۰ کیلومترکه معادل ۱۰۹ برابر قطر زمین است.

۴) وزن مخصوص خورشید ۴۱/۱ گرم بر سانتی متر مکعب است.

۵) حجم خورشید ۱۰۳۳× ۴/۱ سانتی متر مکعب که حدودا معدل ۱,۴۰۰,۰۰۰ برابر حجم زمین است .

۶) دمای مرکز خورشید ۰۰۰/۰۰۰/۱۵درجه کلوین(۲۰,۰۰۰,۰۰۰ درجه سانتی گراد) است.

۷) مدت چرخش وضعی: ۲۵ روزدر استوا که درحوالی قطب ها به ۳۴ روز می رسد.

۸) یک سال کیهانی زمانی است که خورشید یک بار به دور کهکشان می چرخد ودر حدود ۲۲۵ میلیون سال است.

۹) قطر زاویه ای خورشید درآسمان ۳۲ دقیقه است . قدر ظاهری خورشید ۷/۲۶- است .

ترکیب شیمیائی خورشید

در حدود ۹۹% وزن خورشید را گازهای هیدروژن(H۲) و هلیوم (He) تشکیل داده اند ، که از این مقدار نیز حدود ۶۰% هیدروژن ۳۹% هلیوم و یک درصد مابقی ، شامل سایر گازها می شود. در خورشید هرثانیه ۵۰۰ میلیون تن هیدروژن به هلیوم تبدیل می شود که فقط حدود ۵% آن به شکل انرژِی از خورشید خارج می گردد.

حسین منتظری