جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا

باز هم تکیه سیما بر باد


باز هم تکیه سیما بر باد

این شب‌ها سریال «تکیه برباد» اثر محمود معظمی با بازی مهدی فخیم‌زاده، فرامرز قریبیان، فلور نظری، اشکان خطیبی افسانه پاکرو و شهرام عبدلی در حال پخش از شبکه تهران است. با پخش این …

این شب‌ها سریال «تکیه برباد» اثر محمود معظمی با بازی مهدی فخیم‌زاده، فرامرز قریبیان، فلور نظری، اشکان خطیبی افسانه پاکرو و شهرام عبدلی در حال پخش از شبکه تهران است. با پخش این سریال که برای ماه مبارک رمضان تولید و با کمی تاخیر در حال پخش است، پازل سریال‌های مناسبتی سیما برای ماه مبارک رمضان تکمیل می‌شود و به راحتی می‌توان نمره‌ای بسیار پائین به عملکرد سیما در این زمینه داد.

می‌توان از حضور یک‌سری عوامل در سیما گفت که به واسطه نسبت‌های فامیلی نزدیک با عناصر پرنفوذ این سازمان مدام ناکامی رقم می‌زنند و باز هم با پروژه دیگری از راه می‌رسند و باز روز از نو یکبار در قامت نویسنده، یکبار بازیگر و حالا کارگردان و... حتی می‌توان از رواج عرفان‌های سطحی و عجیب غریب در سریال‌های سیما گفت که محدود به متولی عزلت نشین شده و ترک دنیا کرده یک امامزاده شده تا گذشته را جبران کند یا کسی که این‌طرف و آن‌طرف می‌زند تا حق‌الناس‌هایش را صاف کند و... می‌توان از ترویج این نگاه غلط در آثار رسانه ملی گفت که خانواده افراد متمول را بی‌ظرفیت، از هم گسسته و غمگین و پر استرس نشان می‌دهد و تمام اقشار آسیب پذیر را مصداق «ماخانه به دوشان غم سیلاب نداریم» معرفی می‌کند، طوری که کم و زیاد مال دنیا اتحاد و یکدلی آن‌ها را برهم نمی‌زند.

نگاه‌های قالبی و صفر و صدی سیما به چنین مقوله‌هایی از آن‌جا ناشی می‌شود که مسئولان این رسانه ترجیح می‌دهند آثاری تولید شود که آن‌قدر خنثی باشند که به جایی برنخورد و تبعاتی نداشته باشد، حالا اگر سوای هزینه فرهنگی و سیاسی، هزینه اقتصادی کم‌تری هم داشت که چه بهتر و حاصل چنین نگاهی می‌شود سریال «تکیه برباد» انگار ماجرای صنعت خودروسازی که در آن با چند ضربه پتک و اره کرده اتاق، خودرویی به راحت تبدیل به مدل وانتی‌اش می‌شود یا موتور آن یکی سوار این یکی می‌شود و اسم جدید هم برای این غنچه نوشکفته می‌گذارند در سریال‌های سیما هم در حال تکرار است و اثری مثل «فاصله‌ها» با تغییر جنسیت شخصیت اصلی و چند تغییر دیگر می‌شود «تکیه بر باد»، همان طور که «او یک فرشته بود» شد «اغما» و... انگار آنقدر تمام اشکال داستانی به تصویر کشیده شده که تکرار افتادیم.

ناخواسته یاد صحبت‌های چند سال قبل حسین پاکدل از تهیه کنندگان سیما افتادم که وقتی طرح سریالی را براساس زندگی پروفسور حسابی به مسئولان سیما ارائه کرده بود پاسخ نامناسبی شنیده بود چون لابد زندگی مفاخر کشور در لابه‌لای این تکرارهای ملال‌آور جایی ندارد.