سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

خورشید كعبه


خورشید كعبه

سیزدهم ماه رجب سالروز ولا دت ابرمردی است كه خورشیدوار بر بام كعبه فرود آمد و دست در دست وارث ابراهیم, هیمنه و ابهت شرك و كفر را شكست و نظام اندیشه جاهلی را از هم گسست او فرزند ابوطالب و فاطمه بنت اسد است كه هر یك در افق انسانی خویش اسوه حسنه و نمونه ای از كمال و وارستگی در تاریخ بشریت به حساب می آیند

سیزدهم ماه رجب سالروز ولا‌دت ابرمردی است كه خورشیدوار بر بام كعبه فرود آمد و دست در دست وارث ابراهیم، هیمنه و ابهت شرك و كفر را شكست و نظام اندیشه جاهلی را از هم گسست. او فرزند ابوطالب و فاطمه بنت اسد است كه هر یك در افق انسانی خویش اسوه حسنه و نمونه‌ای از كمال و وارستگی در تاریخ بشریت به حساب می‌آیند.

سال تولد حضرتش ۳۰ ‌سال پس از عام‌الفیل بود و در دامن خانه توحید به دنیا آمد۱۱)؛ افتخاری كه در تاریخ بشر، به نام نامی او نوشته شده است. ای بارگهت قبله‌گه اهل نیاز / وی روضه حضرت تو خلوتگه راز/ در خانه كعبه زادی و زادگهت/ شد قبله مسلمین به هنگام نماز۲۲)

در سنین خردسالی علی(ع) قطحی بر جزیره‌العرب سایه افكند و قریش را در سختی معیشت قرار داد، حضرت محمد(ص) كه روزگاری در دامن لطف ابوطالب گام نهاده بود، حق‌شناسانه با عموی خود عباس همراه شد و سرپرستی علی و جعفر را عهده‌دار شدند و فرزند دلبند ابوطالب در دامان محمد پرورده شد و الگوی شایستگی و وارستگی را از حضرتش به عاریت گرفت. خود آن حضرت می‌فرماید: آن هنگام كه كودك خردسالی بودم، پیامبر مرا در آغوش محبت خویش پناه داد و در دامن لطف خویش پذیرایی‌ام كرد، در بستر مهر خود خواباند و عطر تن و جان شیفته‌اش را به من بویاند و می‌فرماید: همانند بچه شتری‌كه در پی مادر خویش روان است، من دنباله‌رو پیامبر بودم، هر روز رویكرد جدیدی از اخلا‌ق بلند حضرتش برای من آشكار می‌شد كه مرا نیز به پیروی از آن فرامی‌خواند. شخصیت والا‌ی محمد(ص) هر روز بیش از روز پیش در پرداخت شخصیت فرزند ابی‌طالب موثر می‌افتاد و در واقع نسخه دیگری از امین قریش را برای مسوولیت بس بزرگی آموزش می‌داد.

آن زمان كه فرشته وحی بر محمد فرود آمد علی جزو رازداران نزدیك پیامبر بود و در سنین جوانی و برخلا‌ف میل كهنسالا‌ن به آن حضرت ایمان آورد و بیش از پیش در خلوت انس او با خدا قرار گرفت. علی(ع) آنچنان در افق شخصیت پیامبر شكل گرفت كه ارزش‌های متعالی را به دست آورد. علی(ع) بی‌تردید تجسم عدالت است و نام و یاد و اندیشه‌اش دادگستری را در ذهن مخاطب تداعی می‌كند و منادی آزادی و حریت است و در پرتو اندیشه توحیدی، بشریت را به آزادی واقعی فرامی‌خواند، بنده خداست و عبودیت و بندگی در آستان حضرت معبود را افتخار و عزتی برای خود دانسته، نوع بشر را به ارزش‌های والا‌ی خداباورانه فرا می‌خواند و بشریت امروز بیش از هر عصر و زمان دیگری به علی و تفكر آن حضرت نیاز دارد تا دردهای بی‌درمان خویش با مراجعه به فطرت خداجویش كه در علی(ع) به عینیت نشسته است، درمان نماید. ‌ او نسخه كامل انسانیت است كه شرق و غرب همانندش را ندیده‌اند و هر اندازه كه بر عمر حضرتش بگذرد بر عظمت و والا‌یی‌اش افزوده می‌گردد. ابن ابی الحدید معتزلی كه بزرگ‌ترین و جامع‌ترین شرح را بر نهج‌البلا‌غه حضرتش نوشته است در ضمن اشعاری كه در اطراف ضریح حضرتش نوشته‌اند می‌گوید: یا برق ان جئت الغری فقل له / اتراك تعلم من بارضك مودّع. یعنی ای برق، اگر به وادی نجف رسیدی به او بگو آیا می‌دانی چه شخصیت عظیمی را در آغوش خود فشرده‌ای؟ در گستره خاك تو موسای كلیم، عیسای مسیح، محمد امین و جبرئیل و میكائیل و اسرافیل و دیگر فرشتگان و ملكوتیان مأوا گرفته‌اند و در ادامه، كه عشق آتشین محبت علی بر خرمن جانش می‌زند می‌گوید: ‌ ای نجف در تو نور خدا جلوه نموده، همان نوری كه بر پیشانی آدم ابوالبشر نقش بسته بود، همان نوری كه در صحرای طور بر موسی جلوه كرد.

اكبر حمیدزاده‌

پی نوشت:

۱- مروج‌الذهب سعودی ج ۳ ص

۲- دكتر سیدجعفر شهیدی