سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی به پیشینه منصورون


نگاهی به پیشینه منصورون

گروه منصورون به عنوان یک تشکیلات سیاسی ـ فرهنگی, فعالیت خود را از سال ۱۳۴۹ هجری شمسی آغاز کرده و هسته های اولیه این جمعیت در میان جوانان مذهبی سه شهر اهواز, خرمشهر و دزفول در استان نفت خیز خوزستان ایجاد شد

«انهم لهم المنصورون و ان جندنا لهم الغالبون»

گروه منصورون به عنوان یک تشکیلات سیاسی ـ فرهنگی، فعالیت خود را از سال ۱۳۴۹ هجری شمسی آغاز کرده و هسته‏های اولیه این جمعیت در میان جوانان مذهبی سه شهر اهواز، خرمشهر و دزفول در استان نفت خیز خوزستان ایجاد شد.

مهمترین انگیزه بنیانگذاران این حرکت اجتماعی در آن هنگام، چاره‏جویی برای فقر عمومی و فراگیر، شکاف‏های طبقاتی گسترده بین فقیر و غنی، نفوذ و سلطه نیروهای بیگانه آمریکایی و انگلیسی بر منابع نفتی کشور، اجرا نشدن احکام متعالی اسلام در جامعه و رعایت نکردن شأن و احترام اهل بیت پیامبر ـ علیهم السلام ـ در عرصه فرهنگ عمومی بود.

بنیانگذاران این جمعیت، تحقق این اهداف را تنها با رشد فرهنگ عمومی و تربیت کادرهای انسانی متخصص و متعهد و در گرو راه‏اندازی یک حکومت اسلامی بر مبنای تئوری ولایت فقیه به رهبری حضرت امام خمینی (ره) می دانستند و باید افزود که اعضای هسته‏های اولیه آن در آستانه برگزاری جشن‏های دو هزار و پانصدمین سال راه اندازی رژیم شاهنشاهی به اعتراض اجتماعی خود افزودند و کوشیدند با جلب همراهی مردم شهرهای اهواز، خرمشهر و دزفول، حرکت ملی را برای تحقق این اهداف ساماندهی کنند.

در این باره باید گفت که کانون‏های اصلی این اعتراض‏های اجتماعی پراکنده، از سوی ساواک (سازمان اطلاعات و امنیت کشور) شناسایی و سرکوب شد و بنیانگذاران این گروه روانه زندان شدند، اما از آنجا که ماهیت حرکت اعتراضی آنها، فرهنگی ـ اجتماعی بود، با گذراندن دوره محکومیت زندان، به تدریج و در سه سال همگی اعضا آزاد شدند و به دنبال آن، با استفاده از فرصت انتقال و تبادل تجربه‏ها در زندان، دوباره خود را سازماندهی کردند.

در این مقطع، هدف اصلی جمعیت منصورون، تربیت کادرهای متخصص و متعهد در بستر یک حرکت اجتماعی ـ فرهنگی پی در پی با هدف تداوم مبارزه مردمی با رژیم وابسته شاه و راه اندازی یک حکومت اسلامی و مردمی بود که به دنبال تشدید فشارهای پلیس امنیتی شاه و لو رفتن شماری از اعضا، کادر اصلی گروه ناچار به گزینش زندگی پنهانی و مسلح شدند. آنان در سال‏های میانی دهه پنجاه، توانستند حوزه‏های حزبی و پایگاه‏های تشکیلاتی خود را در استان‏های تهران، قم، مرکزی، اصفهان، یزد، فارس، کرمان، خوزستان و لرستان گسترش داده و دامنه جذب و فعالیت نیروها و نیز حوزه عملکرد خود را به سراسر کشور تعمیم دهند.

این گروه همچنین در فاصله زمانی سال‏های ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۷، همگام با ملت ایران و در مبارزه با رژیم وابسته شاه، هشت شهید سرافراز را تقدیم آرمان‏های دین و ملت کرد، از جمله شهید عبدالحسین سبحانی، شهید غلامحسین صفاتی دزفولی، شهید مهدی هنردار، شهید کریم رفیعی، شهید عزیز صفری، شهید سید نورالدین شاه صفدری، شهید سید علی جهان آرا و شهید حسن هرمزی.

منصورون در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی، با همکاری شماری از گروه‏های مسلمان همچون توحیدی صف و موحدین، وظیفه حفاظت از جان امام (ره) را بر عهده گرفت.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی که طمع استکبار و فعالیت گروه‏های ضد انقلاب و نیز بهانه‏جویی‏های هدفمند رژیم بعث عراق، کشور را تهدید می‏کرد، بخشی از اعضای منصورون با الهام از فرامین حضرت امام خمینی (ره) با راه اندازی نهادهای انقلابی در زمینه حفظ تمامیت ارضی کشور فعالیت کردند که از آن جمله می‏توان به نقش شهید سید محمدعلی جهان آرا در کشف و خنثی‏سازی کودتای نقاب در پایگاه هوایی شهید نوژه همدان اشاره کرد. به این ترتیب، با هجوم سراسری ارتش بعثی عراق به خاک کشور، بیشتر اعضای منصورون که از سال ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۹ برای آرمان‏های انقلاب اسلامی و برقراری حکومت اسلامی، فعالیت‏های سیاسی ـ حزبی گسترده‏ای کرده بوده و یک دوره ده ساله از تجارب فشرده فعالیت فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، امنیتی و نظامی را با خود داشتند، با شنیدن فرمان عمومی حضرت امام خمینی (ره)، لباس رزم پوشیده و در همان نخستین روزهای تجاوز دشمن به جبهه‏های هشت سال دفاع مقدس پیوستند که البته باید یادآور شد در جریان این حماسه آفرینی‏ها، اسماعیل دقایقی، بنیانگذار و فرمانده لشکر ۹ بدر، سید محمدعلی جهان آرا، بنیانگذار و فرمانده سپاه خرمشهر، مجید بقایی، جانشین فرماندهی قوای زمینی سپاه و ده‏ها نفر دیگر از اعضای فعال و مؤثر منصورون به شهادت رسیدند.

در سال‏های پس از حماسه هشت سال دفاع مقدس، جمعیت منصورون می‏کوشد چشم بیدار ملت و شهیدان در پایش و پیمایش شرایط کشور باشد و با طرح پیشنهادهای کارشناسی در سطوح گوناگون، در تصمیم‏سازی کشور همچون سطح استراتژیک مدیریت امور اقتصادی و اجتماعی مشارکت کند.

آنان همچنین می‏کوشند تجارب و ارزش‏های دوران مبارزه و دفاع مقدس را در اوضاع کنونی کشور، بازخوانی مداوم کرده و روح آن را به نسل سوم انقلاب منتقل کند.

این جمعیت همچون گذشته، همگام با مردم و رهبر معظم انقلاب، در راستای تحقق کامل اهداف انقلاب و بیرون کردن فقر و بیکاری و تورم از کشور، تلاش می‏کند، چرا که آن را میدان دیگری برای تداوم جهاد مقدس خود در راه اسلام و ایران می‏داند.

همچنین همه ساله و در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب، جمعیت منصورون با برگزاری یک گردهمایی عمومی ضمن پاسداشت یاد و خاطره شهیدان، به بازخوانی راه و هدف آنان می‏پردازند و با یادآوری آرمان‏های شهیدان بر پاسداری از آزادی، استقلال و عدالت در جمهوری اسلامی ایران تأکید می‏کنند.

رضا بصیرزاده