دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

یه دیسکت همه کاره


یه دیسکت همه کاره

آشنایی با DVD و ویژگی های آن

سال ۱۹۹۵م. استاندارد فنی که با نام DVD و توسط نه شرکت صنعتی برای یک نوع جدید از دیسک‌های دیجیتالی مطرح شد، توانست انقلابی در صنعت ذخیره‌سازی اطلاعات ایجاد کند.

Digital Video Disc یا Digital Versatile Disc یا دیسک دیجیتال همه منظوره که ما آن را با نام مخفّف DVD می‌شناسیم، همانند CDهای رایج است؛ با این تفاوت که به دلیل فشرده بودن طراحی آن، ظرفیت بالایی در ذخیره اطلاعات دارد؛ به طوری که یک DVD معمولی، قادر خواهد بود تقریباً هفت برابر یک CD، اطلاعات در خود ذخیره کند.

یک دیسک DVD، از چندین لایه پلاستیک پلی‌کربنیت به همراه یک لایه طلایی، یک لایه آلومینیومی و یک لایه لاکی در سطح بیرونی آن، تشکیل شده است و اطلاعات نیز به صورت برآمدگی‌هایی در سطح آن ذخیره می‌شود. DVDها برخلاف CDها می‌توانند یک طرفه یا دو طرفه باشند. همچنین هر دو طرف یک DVD، می‌تواند دارای یک لایه نامرئی، جهت افزایش ظرفیت ذخیره‌سازی باشد. از این رو، ظرفیت ذخیره‌سازی اطلاعات در DVDها و براساس یک طرفه یا دو طرفه بودن و نیز یک لایه یا دو لایه بودن، متغیر است.

ظرفیت ذخیره‌سازی اطلاعات در DVDهای یک طرفه یک لایه، ۷.۴ گیگا بایت، در DVDهای دو طرفه یک لایه، ۴.۹ گیگا بایت، در DVDهای یک طرفه، ۵.۸ گیگا بایت و در DVDهای دو طرفه دولایه، ۱۰.۱۷ گیگا بایت می‌باشد.

از سال ۱۹۹۶م. که استفاده از DVDها در بازار، رواج یافت، به تدریج، بر قابلیت‌های آن نیز افزوده شد، به طوری که تکنولوژی DVD توانست ظرفیت و کیفیت ذخیره‌سازی را به نحوه چشم‌گیری متحول سازد.

بدون شک، زمانی که نیاز به استفاده از DVD دارید، با واژه‌ها و عناوین مختلفی مواجه خواهید شد؛ عناوینی چون DVD-R ،DVD+R ،DVD+R.w ،DVD+RDL ،DVD-R.w که در این مقاله به اختصار، به هر یک خواهیم پرداخت.

R –DVD و DVD-R.w که با علامت «-» نمایش داده می‌شوند، شکل‌‌هایی از DVD هستند که اولین بار توسط انجمن DVD و از سوی شرکت‌های سونی، هیتاچی، میتسوبیشی و چند شرکت دیگر، پایه‌گذاری شدند؛ در حالی که DVD+R و DVD+R.w از سوی انجمن Alliance مطرح شده‌اند و توسط ۲۰۰ شرکت، از جمله hp، سونی، یاماها و Dell، مورد حمایت قرار گرفتند.

شکل‌‌های مختلف DVD، تقریبا از زمانی مطرح شدند که امکان رایت در DVDها فراهم گردید. از این رو، ابتدا باید بدانیم هریک از این شکل‌‌ها چه خصوصیتی دارد و برای چه نوع کاربردی، مناسب خواهد بود.

● DVD-RAM

DVD-RAM، مخفف عبارت DVD Random Access memory است. این DVD در هر طرف، ۷.۴ گیگا بایت ظرفیت ثبت اطلاعات دارد. همچنین می‌تواند دو رویه بوده، ظرفیتی برابر ۴۰.۹ گیگا بایت فضا برای ذخیره داشته باشد. ظرفیت موسیقی برای دیسک یک طرفه، ۲۹۶ دقیقه و برای دیسک دو طرفه، ۵۹۲ دقیقه است.

DVD-RAM توسط اکثر دستگاه‌های Player و درایوهای DVD حمایت نمی‌شود و تنها برخی از شرکت‌ها مانند پاناسونیک و LG اقدام به تولید درایوی نموده‌اند که از شکل DVD-RAM حمایت می‌کند. دسترسی به اطلاعات در این نوع دیسک‌ها، به صورت تصادفی بوده، قابلیت خواندن و نوشتن اطلاعات را دارند.

ذخیره‌سازی حجم بالایی از اطلاعات، از خصوصیات این نوع دیسک‌ها می‌باشد از این رو، جهت گرفتن پشتیبان

(Back up)، از اطلاعات بسیار مفید خواهد بود.

قابلیت بازنویسی مجدد اطلاعات یا Rewritable، یعنی امکان چند بار رایت اطلاعات بر روی این نوع دیسک‌ها وجود داشته و عمر مفید آنها بالا و در حدود یک‌صد سال است.

نکته دیگر این‌که جهت خواندن و نوشتن اطلاعات آنها، بایستی از DVD-RAM استفاده کرد.

● DVD-ROM

DVD-ROM یا DVD Disc player، درایوی است که دیسک‌های DVD را اجرا می‌کند و قابلیت نوشتن در آنها را ندارد. از منظر دیگر، این نوع DVD می‌تواند صرفاً به منظور خواندن استفاده شود. از این رو، فیلم‌هایی که خریداری یا اجاره می‌شوند، بر روی این نوع، ذخیره می‌شوند.

● DVD-R

DVD-R، اولین شکل منتشر شده از DVD است که قابلیت رایت به کمک یک دستگاه رایتر DVD را دارد و ظرفیتی برابر ۷.۴ گیگا بایت در هر طرف را دارا می‌باشد.DVD -R ، شامل دو نوع حرفه‌ای، برای تولید نرم‌افزار و نوع تجاری، برای استفاده عموم می‌باشد.

DVD-R ، non-rewriteble است؛ یعنی همانند CD-Rها، تنها یک بار رایت می‌شود؛ اما می‌توان چندین بار اطلاعات آن را خواند. این دیسک‌ها، جهت ذخیره اطلاعات با ظرفیت بالا، صوت، فیلم و موسیقی، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مکانیزم دسترسی به اطلاعات در این نوع DVDها، به صورت ترتیبی است و برای نوشتن اطلاعات بر روی آن، بایستی از درایوهای DVD-R استفاده شود.

بالاترین سرعت برای درایوهای DVD-R، معادل ۴X است. دیسک‌های DVD با قابلیت نوشتن یک مرتبه که دو نوع DVD-R و DVD+R را شامل می‌شوند، در حال حاضر، سازگارترین شکل DVD هستند و در اکثر DVD playerها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

● DVD+R

DVD+R نیز تنها یک بار رایت می‌شود. دستگاه‌هایی که دارای این نوع استاندارد هستند، می‌توانند اطلاعات را بر روی دیسک‌هایی با شکلDVD+R رایت کنند.

بالاترین سرعت در درایوهای DVD+R نیز در حدود ۴X می‌باشد. شکل DVD+R نیز سازگاری مطلوبی با DVD player و درایوهای DVD-ROM موجود در بازار دارد.

● DVD-R.w

DVD-R.w نوعی DVD با قابلیت رایت مجدد و Rewritable است و امکان رایت برای ۱۰۰۰ مرتبه و ظرفیت ۷.۴ گیگا بایت در هر طرف را دارا می‌باشد. عمر مفید این DVD ها، ۳۰ تا ۵۰ سال است. مکانیزم دسترسی به اطلاعات ذخیره شده در این نوع رسانه نیز به صورت ترتیبی است و استفاده اصلی آن در ضبط ویدئوهاست.

● DVD+R.w

DVD+R.w ، همانند DVD-R.w، دارای قابلیت نوشتن چندین مرتبه است؛ اما برای ذخیره‌سازی ویدئو فایل‌ها یا DATA از هر نوع یا ترکیبی، از این دو استفاده می‌شود. همچنین قادر به ذخیره‌سازی دو ساعت اطلاعات MPEG۲ می‌باشد. دیسک‌های DVD+R.w با اکثر DVD Playerها و درایوهای DVD موجود، سازگارند. همچنین سرعت ذخیره‌سازی اطلاعات در آنها بیشتر از DVD-R.w می‌باشد.

● DVD+R DL

فناوری به کار رفته در این دیسک‌ها همانند DVD+RW می‌باشد؛ با این تفاوت که دارای دولایه است و در نتیجه، ظرفیت این دیسک‌ها دو برابر مدل‌های قبلی است.

تمامی دیسک‌های DVD که از استانداردهای DVD-R ، DVD+R ، DVD-RW و DVD+Rw پیروی می‌کنند، در رده DVDهای ۵ و ۱۰ قرار می‌گیرند.

DVD۵ ، دیسک‌هایی با یک لایه و یک لبه و ظرفیت ۷.۴ گیگا بایت و دیسک‌های DVD۱۰، دولایه و دو لبه بوده، ظرفیت آنها ۴.۹ گیگا بایت است.

Dvd+R DL، جزء رده DVD یا DVD۱۸ محسوب شده، به ترتیب، دارای دولایه و یک لبه و ظرفیت GB ۸.۵ و دو لایه و دو لبه و ظرفیت ۱۵.۹ GB می‌باشند.

به طور خلاصه، مزایای عمده DVDها عبارتند از:

۱) بر خلاف نوارهای کاست و فلاپی‌ها، DVD تحت تأثیر میدان مغناطیسی قرار نمی‌گیرد.

۲) کیفیت اطلاعات حتی بعد از هزار بار استفاده، تغییری نمی‌کند و مانند روز اول خواهد بود.

۳) قابلیت کنترل توسط والدین را دارا می‌باشد.

۴) امکان اعمال چند زبان در زیرنویسی یک فیلم وجود دارد.

۵) کیفیت صدا و تصویر آنها در پخش فیلم‌ها، بالاست.

۶) امکان انتخاب فرمت نمایش تصویر را دارا می‌باشند.

رضوان السادات میرمحمدی

www.Itiran.com

www.Srco.ir

www.Ictna.Ir.news

www.Cometonet.com

www.Tebyan.net