دوشنبه, ۱۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 3 March, 2025
کودک در انتظار شیر اختصاصی

۱) قصد داریم بحث را به موضوعی اختصاص دهیم که در رسانههای غیرتخصصی با این تصور که ممکن است در دامنه حوصله مخاطب نباشد، کمتر مطرح میشود، یعنی ورود به جزییات ترکیب ساختاری شیر انسان و مقایسه آن با شیر گاو. امیدواریم با بررسی اجمالی ترکیبات اصلی شیر انسان و اشاره به برخی جزییات مقایسهای آن در برابر ترکیبات موجود در شیر گاو و همینطور انواع شیرخشک (که پایه اغلب آنها نیز شیر گاو است)، علاوه بر اینکه دلیل تاکید و پافشاری کارشناسان تغذیه و متخصصان اطفال در زمینه تغذیه نوزاد با شیر مادر روشنتر شود، اعتقاد مادران گرامی در انجام آن راسختر شود.
۲) در ابتدا باید یادآور شویم که ترکیب شیر تمامی پستانداران بهطور اعجابانگیزی متناسب با روند رشد نوزادشان طراحی و خلق شده است. برای مثال میزان پروتئین شیر گاو تقریبا سه برابر شیر انسان است چرا که سرعت و میزان رشد گوساله و در نتیجه نیاز به پروتئین دریافتی آن خیلی بیشتر از نوزاد انسان است. این مساله در مورد میزان شیر ترشحشده نیز به خوبی مشهود است. از آنجاییکه مصرف بیش از حد هریک از مواد مغذی دریافتی در دوران نوزادی (با توجه به عدم تکامل ارگانهای حیاتی مانند کبد و کلیه) میتواند نتیجهای معکوس در روند رشد ایجاد کند، توجه به این تفاوتها از سوی والدین میتواند نقشی اساسی در انتخاب و ادامه نحوه تغذیه در یکی از مهمترین دورانهای رشد انسان یعنی در دو سال اول زندگی داشته باشد. بنابراین آنچه در ادامه و در مقام مقایسه بین شیر انسان و شیر گاو مطرح میشود، تایید و یادآوری تناسب بینظیر شیر تولیدشده توسط هر جاندار با نیازهای تغذیهای منحصر به فرد نوزاد خودش است و نه برتری مطلق شیر انسان یا بیفایده بودن شیر گاو.
۳) بحث را با پروتئین ادامه میدهیم که دیدیم از نظر کمی در شیر گاو به شکلی نامناسب چند برابر نیاز نوزاد انسان است و مازاد آن باید پس از تبدیل به مواد قابل دفع در کبد از طریق کلیههای تکاملنیافته نوزاد دفع شود. این مشکل در مورد کیفیت پروتئین موجود در شیر گاو نیز صادق است چرا که پروتئین غالب در آن از نوع کازیین است که در قیاس با لاکتالبومین (که پروتئین اصلی شیر مادر است) در دستگاه گوارش نوزاد به سختی هضم و جذب میشود. بنابراین با هضم و جذب آسانتر پروتئین موجود در شیر مادر، معده نوزاد سریعتر خالی و امکان تغذیه مجدد و کمک به روند وزنگیری و رشد وی زودتر فراهم میشود. نوع اسیدهای آمینه تشکیلدهنده لاکتالبومین موجود در شیر مادر نیز به گونهای است که دارای بالاترین تطابق ممکن با نیازهای نوزاد در روند تکاملی و رشد وی باشد. مثلا شیر انسان دارای متیونین کم و سیستیین بیشتری نسبت به شیر گاو است که این امر با توجه به عدم توان نوزاد در ایجاد آنزیمی که تبدیل متیونین به سیستیین را بر عهده دارد، نیاز حیاتی به این اسیدآمینه را برآورده میکند. اسیدآمینه تارین نیز بر خلاف اسیدآمینههای تیروزین و فنیلآلانین در شیر مادر بیشتر است. نقش این اسیدآمینه در تکامل سیستم عصبی و مغز انسان حیاتی است. این در حالی است که بالا بودن تیروزین و فنیلآلانین موجود در شیر گاو برای تکامل اعصاب مرکزی بهویژه در نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا آمدهاند (نوزاد نارس) میتواند نقشی بازدارنده داشته باشد.
۴) یکی از مهمترین تفاوتهای ترکیبی شیر مادر با تمامی مواد غذایی که ممکن است به نوزاد داده شود، از جمله شیر گاو یا انواع شیرخشک، وجود برخی آنزیمها و ایمونوگلوبینهای طبیعی است. آنزیمها علاوه بر کمک در هضم و جذب مواد مغذی مانند کربوهیدراتها یا چربیهای موجود در شیر میتوانند با تجزیه دیواره سلولی باکتریها از ابتلا به بیماریهای عفونی نیز جلوگیری کند. لیزوزیم از جمله این آنزیمهاست که در شیر مادر به وفور وجود دارد. وجود ایمونوگلوبینهای گوناگون مانندIgA، IgG، IgE و لاکتوفرین در کنار محیط اسیدی دستگاه گوارش نوزادی که با شیر مادر تغذیه میشود، باعث میشود، این نوزادان در برابر ابتلا به عفونتهای گوناگون ادراری، گوارشی و گوش میانی، مصونیت بیشتری داشته باشند. به عنوان مثال، طبق آمار موجود، نوزادانی که با شیشه تغذیه میشوند سه تا چهار برابر بیشتر به اسهال مبتلا میشوند. وجود لاکتوز در شیر مادر که بیش از ۸۰درصد کربوهیدرات شیر مادر را تشکیل میدهد در کنار فاکتور بیفیدوس باعث رشد عامل غیرپاتوژن و بسیار مفیدی به نام لاکتوباسیلوس بیفیدوس در دستگاه گوارش کودک میشود که عامل اصلی تبدیل لاکتوز به اسید لاکتیک است و همین محیط اسیدی ایجادشده توسط این عامل در دستگاه گوارش، هم در بالا بردن حلالیت و جذب برخی مواد مغذی موجود در شیر مانند کلسیم موثر است و همچنین از رشد بسیاری از عوامل بیماریزا همچون «ای.کولا» جلوگیری میکند. این فاکتور مفید و حیاتی در محیطی که حاوی پروتئین کم و لاکتوز زیاد باشد بهتر شکل میگیرد، یعنی شرایطی که در شیر مادر با وجود نسبت یک به هفت به خوبی فراهم است. این نسبت در شیر گاو برابر با یک به چهار است که عملا امکان تولید این فاکتور در آن به صفر میرسد.
حمید خواجه پور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست