جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

بازگشت به اواخر دهه ۱۳۷۰


بازگشت به اواخر دهه ۱۳۷۰

سرانجام تكلیف استقلال برای فصل آینده مشخص و مقرر شد كه یك بار دیگر این تیم پرطرفدار و دردسرساز تهرانی همچون اواخر دهه ۱۳۷۰ توسط ناصر حجازی هدایت شود

● این بار كار حجازی و فتح الله زاده سخت تر است

سرانجام تكلیف استقلال برای فصل آینده مشخص و مقرر شد كه یك بار دیگر این تیم پرطرفدار و دردسرساز تهرانی همچون اواخر دهه ۱۳۷۰ توسط ناصر حجازی هدایت شود.

بر خلاف تصورات برخی افراد، به كارگیری مجدد حجازی نمی تواند آن قدرها هم تدبیر بدی باشد.

حتی نگاهی به مقطع و دوره اولیه مربیگری حجازی در استقلال كه حدود ۵/۲ سال طول كشید، به ما می گوید كه آن زمان عصر بدی نبود و بر عكس با موفقیت هایی قرین شد. در آن دوره آبی ها قهرمان لیگ ایران شدند و در جام باشگاه های آسیا نیز به فینال رسیدند و پس از جوبیلو ایواتای ژاپن نایب قهرمان شدند.

برخی افراد می توانند تا ابد این ایراد را به حجازی بگیرند كه چرا آبی ها به رغم برگزاری آن مسابقات در تهران فینال را ۱-۲ به رقیب شرق آسیایی واگذار كردند و یك فرصت مناسب را برای قهرمانی از دست دادند، اما آمار و وقایع سال های بعدی به ما می گویند كه در سال ۲۰۰۲ كه دوباره میزبان دوره نهایی شدیم، استقلال اصلا به فینال نرسید و سوم شد و از طرف دیگر باید پرسید از ۱۹۹۲ (سال قهرمانی پاس) كدام تیم ایرانی فاتح این جام شده است كه بتوان آبی ها را بابت واگذاری جام در آن سال به خصوص نكوهش كرد؟

كارنامه حجازی در آن مقطع نیز با اوصافی كه آوردیم، قابل توجه و مثبت بود و بعید است كه وی این بار هم از مربیان سال های اخیر استقلال در كارش ناموفق تر باشد. آبی ها فصل پیش با رهبری صمد مرفاوی به رتبه چهارم لیگ برتر ایران رسیدند و وقتی هم كه امیر قلعه نویی، سرمربی بود، به رغم تمام شرایط و امكانات مساعدی كه در اختیار او و تیمش بود، استقلال تنها یك مرتبه در جایگاه نخست لیگ قرار گرفت و در عصر آخر پورحیدری (۱۳۷۹ تا ۸۲) نیز استقلال فقط یك بار قهرمان شد و قیاس آن مسایل با شرایط زمان حجازی به ما می گوید كه اگر سایر مربیان استقلال در ،۱۰ ۱۲ سال اخیر ضعیف تر از حجازی عمل نكرده باشند، قوی تر هم ظاهر نشده اند.

● دور از كارهای اصلی

در عین حال مسایلی هست كه حجازی باید در این دوره جدید مورد توجه خود قرار دهد و در غیر این صورت ضرر خواهد كرد. او در سه چهار سال گذشته یا سرمربی تیمی نبوده و یا اگر بوده (مثل نساجی قائمشهر) مسوولیت اش به درازا نینجامیده و در تیمی مثل استقلال اهواز هم فقط مدیر فنی بوده است و بنابراین شاید از روند مستقیم كارها و امور اجرایی در لیگ برتر قدری دور مانده باشد.

این مشكل خاص زمانی بیشتر جلوه می كند كه در نظر بگیریم حجازی نه در تیمی عادی بلكه در باشگاهی بسیار پر مسوولیت مثل استقلال مصدر كار می شود و در آن جا هر رخداد كوچكی تبدیل به واقعه ای بزرگ می گردد. اگر حجازی حاشیه ها را مهار كند (كه از قضا در آن تخصص دارد) و راهكارهای فنی لازم را در تیم بیابد، می تواند با توجه به نفرات و نیروهای لایق حاضر در باشگاه نتیجه بگیرد و در غیر این صورت مشكلاتی را كه باعث كمرنگ شدن آبی ها در شماری از سال های اخیر شده، دست و پا گیر خواهد دید.

اوضاع فعلی آبی ها با آن چه ،۷ ۸ سال پیش بود، بسیار فرق می كند و كار قطعا بسیار سخت تر از آن زمان است و تنها نقاط مشترك این است كه مثل دوره اولیه، مدیر عامل باشگاه علی فتح الله زاده است و خود حجازی هم مصدر كار است. آیا این به معنای رجعت آبی ها به گذشته و به عصری است كه گفتیم؟ لابد حجازی از یاد نبرده است كه در روزهای آخر حضورش در استقلال مسایل و برخی ستیز های داخلی در این باشگاه به حد غیرقابل كنترل رسید و در نهایت وقتی استقلال بازی ۱-۳ برده از سایپا را با خوردن ۳ گل عجیب با شكست ۳-۴ عوض كرد، زیر پای حجازی خالی شد و همان مدیر عاملی كه او را سركار آورده و از وی حمایت كرده بود، در حالی كه او باور نداشت دست به عملی مخالف او بزند، حكم بركناری وی را صادر كرد و همان مدیر (فتح الله زاده) اینك دو ماه است كه دوباره سكاندار شده و به تازگی حكم سرپرستی موقتی اش به مدیر عاملی ثابت و قطعی تغییر یافته است.

● بعید است

هم مدیریت معمولا آگاهانه فتح الله زاده و هم رفتار انعطاف ناپذیر و محكم حجازی در مقام مربی چیزهایی هستند كه در این دوره بی ثبات به درد استقلال می خورند و بعید است كه این تیم در فصل آتی با این مدیر و مربی بدتر از فصل گذشته نتیجه بگیرد و این از حالا یك پشتوانه محكم و یك تضمین روحی و دفاعیه ظاهرا معقول برای مسوولان جدید آبی ها است تا حتی اگر آنان در قیاس با فصل پیش فقط یك پله بالا پریدند و سوم شدند، بتوانند بگویند كه موفق بوده اند، اما آیا این كافی است؟

حجازی بهتر از هر كس می داند كه اگر جامی را برای آبی ها به ارمغان نیاورد، به رغم تمامی محبوبیت بی كرانش نزد هواداران، ماندنی نخواهد بود. سوال این است كه كارایی حجازی در تنظیم استقلال به لحاظ فنی و راه اندازی آن در میدان مسابقات و نتیجه گرفتن در لیگ به چه حدی می رسد و آیا او كه به هر حال پا به سن گذاشته و در سال های اخیر روی نیمكت هیچ تیم لیگ برتری ننشسته تا چه حد می تواند به لحاظ فنی طرح های موثر به تیم دیروز و امروزش بدهد.

وحید رسولی