چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

درد صبحگاهی قلب را جدی بگیرید


درد صبحگاهی قلب را جدی بگیرید

تعداد قربانیان بیماری های قلبی و سکته در حالی بیشتر می شود که همه می دانند امکان ابتلا به این بیماری ها در افراد سیگاری دوبرابر است

طبق آمارها تصادف و بیماری های قلبی عروقی دو عامل مهم مرگ و میر ایرانیان است. تعداد قربانیان بیماری های قلبی و سکته در حالی بیشتر می شود که همه می دانند امکان ابتلا به این بیماری ها در افراد سیگاری دوبرابر است. وزیر سابق بهداشت چندی پیش اعلام کرده بود ۱۴ درصد از جمعیت بالای ۱۵ سال کشور دخانیات مصرف می کنند و ۴۰ درصد پسران و ۵ درصد دختران مصرف کننده مواد دخانی هستند. این در حالی است که کارشناسان نیز نسبت به کاهش سن سکته های قلبی در کشور هشدار می دهند و با این حساب معلوم نیست سکته قلبی در سال های آینده به چه سنی برسد.

● اطلاعاتی درباره سکته قلبی

پژوهشگران می گویند بیشترین سکته های قلبی در فاصله زمانی ۶ صبح تا ۱۲ ظهر اتفاق می افتد. به نوشته رویترز احتمال مرگ در اثر سکته قلبی در این ساعات بیشتر است. به گفته محققان اسپانیایی سیستم گردش خون و عضلات قلب در نخستین ساعات روز انرژی کمتری دارد و دلیل این ضعف به ریتم ساعت زیستی یا ساعت درونی بدن ارتباط دارد. پژوهشگران با بررسی اطلاعات مربوط به بیماران مبتلا به حمله قلبی و سکته دریافتند که بافت مرده عضلات قلب در افرادی که در فاصله ۶ صبح تا ۱۲ ظهر سکته کرده اند، حدود ۲۰ درصد وسیع تر از افرادی بوده است که در ساعات دیگری از روز دچار سکته شده اند.

● قلب به مثابه موتور بدن

طبیعی است که هر قدر اطلاعات بیشتری درباره عضله قلب و فشارهایی که ممکن است به حمله قلبی منجر شود، داشته باشیم، بهتر می توانیم به این عضله کمک کنیم. دکتر سیداحمد سررشته دار متخصص داخلی و فوق تخصص قلب به خراسان می گوید: قلب را مثل موتور یک خودرو تصور کنید. گفته می شود تا زمانی که خودرو گرم نشده است از به حرکت درآوردن آن خودداری کنید. قلب نیز در هنگام صبح مثل موتور سرد یک خودرو است که اگر ناگهانی به کار بیفتد خطراتی را به وجود می آورد.حال تصور کنید قلب فردی که سالمند است و رگ هایش مثل لوله های بنزینی که به موتور وصل شده، دچار تصلب شده و تنگ است، ناگهان تحت فشار قرار بگیرد. طبیعی است که در چنین شرایطی احتمال سکته افزایش پیدامی کند. فراموش نکنید که قلب یک انسان ۷۰ ساله مستهلک شده و مانند دیگر اعضای بدن مثل چشم، گوش ودندان ها پیر شده است.

حال تصور کنید یک خودرو مدل پایین با لوله هایی که بنزین را به سختی به موتور می رساند، بدون گرم کردن روشن شود. قلب فرد سالمند باید با آن همه استهلاک خون رابه تمام بدن پمپاژ کند و حدود ۱۰۰ هزار کیلومتر خون را حرکت بدهد. طبیعی است که عضله قلب در ساعات اولیه روز مستعد حمله است. درواقع گفته می شود بین ساعت ۴ تا۶ صبح در وهله اول و سپس ۶ تا ۸ صبح در وهله دوم قلب در معرض سکته است. به طور سنتی در زورخانه های ما عصرها و شب ها ورزش های سنگین انجام می شود. شما هیچ زورخانه ای را پیدا نمی کنید که سحر فعالیت داشته باشد. تمام ورزشکاران این رشته عصر و شب به فعالیت های ورزشی می پردازند.

● درد صبحگاهی قلب

دانشیار دانشکده علوم پزشکی مشهد درباره عوامل خطر حمله قلبی می گوید: بیشتر دردهای قلبی صبح بروز پیدا می کند و معمولا بیمار بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب یا به هنگام نماز صبح درد شدیدی در قلب حس می کند. بیشتر این بیماران این دردها را جدی نمی گیرند و اصرار دارند که تمام طول روز مشکلی ندارند در حالی که علامت اصلی سکته و حملات قلبی همین درد ناگهانی صبحگاهی است، خوب است بدانید که از هر ۴ نفر یک نفر از مبتلایان به حمله قلبی، دچار مرگ ناگهانی می شود.

مرگ ناگهانی زمانی است که از زمان شروع علایم تا فوت بیمار بیش از یک ساعت طول نکشد. در واقع وقتی عضله قلب در هنگام صبح تحت فشار قرار بگیرد، پس از چند بار پیش آگهی ممکن است فرد را دچار حمله قلبی شدید و سپس مرگ ناگهانی کند.بنابراین توصیه اکید، این است که سالمندان و میانسالان به هیچ عنوان ورزش صبحگاهی در هوای سرد را انجام ندهند و حتی بسیاری از ورزشکاران برای ادامه فعالیت های ورزشی و ورزش های سنگین باید تحت نظر متخصص قلب قرار داشته باشند و انواع تست ها از آن ها انجام شود زیرا حتی ممکن است یک ورزشکار حرفه ای جوان هم دچار سکته قلبی شود.

● عوامل خطر

وی با اشاره به این که قلب هر کس به اندازه مشت اوست، می گوید: قلب عضله مهمی است که وظیفه خون رسانی به دیگر ارگان های بدن را دارد. حال اگر فردی دچار اضافه وزن باشد، طبیعی است که بیشتر به زحمت می افتد و زودتر مستهلک می شود، بنابراین مردان ۴۰ سال به بالا که اضافه وزن دارند و خانم ها پس از دوران یائسگی باید نسبت به سلامت عضله قلب خود حساسیت بیشتری داشته باشند و حتما ورزش و فعالیت جسمی را تحت نظر پزشک انجام دهند.

همچنین سن سکته های قلبی به ۲ دلیل عمده کاهش یافته است و این مسئله در کشورهای در حال توسعه و فقیر بیشتر شیوع دارد. علت این امر این است که آگاهی و اطلاعات مردم درباره سلامت بدن در کشورهای در حال توسعه افزایش پیدا کرده است. اما مردم کشورهای در حال توسعه هم زمان با تغییر سبک زندگی، داشتن رژیم غذایی چرب و شیرین وزندگی ساکن یاد نگرفته اند که چگونه به فکر سلامت بدن خود باشند.ما باید به مردم تغذیه صحیح را آموزش دهیم. آنان باید یاد بگیرند که زندگی بی تحرک را کنار بگذارند، نسبت به افزایش وزن و چاقی شکمی که یکی از عوامل خطر اصلی بروز سکته های قلبی است، حساس باشند و از استرس و اضطراب دوری کنند. استرس روزانه به میزان زیادی سلامت جسمانی را تحت تاثیر قرار می دهد و هر قدر هم مردم به فکر سلامت جسمانی باشند، باز باید یاد بگیرند چگونه از استرس و اضطراب های روزانه بکاهند و بابت مسائل بیهوده دچار ناراحتی و استرس نشوند.

● بیماری‌های قلبی و سکته مغزی از عوارض سیستمیک مشکلات دهانی

بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، بیماری‌های ریوی، بیماری‌های آرتریت و تولد نوزاد زودرس در زنان باردار از جمله عوارض سیستمیک مشکلات دهانی است که در برخی موارد به واسطه استعمال دخانیات ایجاد می شود.دکتر محمدحسین خوشنویسان رئیس اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به بیماری‌های ناشی از استعمال دخانیات در محیط دهان و دندان، گفت: استعمال دخانیات یکی از مشکلات عمده‌ای است که فرد را مستعد بیماری می‌کند و همچنین در برخی موارد ممکن است سرعت پیشرفت بیماری را چندین برابر ‌کند. دکتر خوشنویسان ادامه داد: عفونت لثه با استعمال سیگار تشدید می‌شود. معمولا سیگاری‌ها دندان‌های خود را به خوبی تمیز نمی‌کنند و این عفونت‌ها بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، بیماری‌های ریوی و بیماری‌های آرتریت را به دنبال خواهد داشت. استعمال سیگار در زنان باردار نیز ممکن است به تولد نوزاد زودرس و کم وزن منجر شود. این عوارض از جمله عوارض سیستمیک مشکلات دهانی است که به واسطه استعمال دخانیات می‌تواند ایجاد شود.

نویسنده: عظیمی مروی