دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مسواک را روی زبانتان هم بکشید
بوی بد دهان از خود دهان نشات میگیرد و عمدتا ناشی از تکثیر نوعی باکتری گرم منفی موجود در دهان است. بنابراین توصیه میشود برای رفع مشکل از دهان شروع کنیم که سادهتر و کمهزینهتر است و درصد موفقیت آن نیز بالاست...
برای رفع این مشکل باید از روشهای ساده خانگی آغاز کرد، در صورت عدم موفقیت برای رفع مشکلات اساسیتر به دندانپزشک مراجعه و در نهایت در صورت باقی ماندن مشکل از سلامت قسمتهای دیگر بدنمان مطمئن شویم.
۱) مسواک زدن
حداقل ۲ بار در روز مسواک بزنید. مسواک زدن قبل از خواب از اهمیت زیادی برخوردار است. در افراد مستعد به بوی بد دهان، بعد از هر وعده غذایی مسواک زدن توصیه میشود. ذرات غذایی بهخصوص گوشت، تخممرغ و پروتئینها باید به خوبی از بین دندانها تمیز شوند. در صورت عدم دسترسی به مسواک، جویدن یک سیب بعد از غذا میتواند در تمیز کردن ذرات غذایی بسیار کمک کند. تمیز کردن دندانها توسط چوب درخت زیتون تلخ نیز توسط برخی توصیه میشود. خمیردندانهای حاوی آنتیبیوتیک به دلیل پیشگیری از تشکیل پلاک میکروبی تا ۱۲ ساعت بوی بد دهان را کاهش میدهند اما نمیتوان ار آنها بهطور دائم استفاده کرد.
۲) استفاده از نخ دندان
نخ دندان تنها راه موثر برای تمیز کردن ذرات غذایی و پلاک میکروبی از فضاهای بین دندانی است. استفاده روزمره از نخ دندان هم برای کنترل بوی بد دهان و هم پیشگیری از پوسیدگیهای بین دندانی بسیار مفید است.
۳) تمیزکردن سطح زبان
ذرات مخفی شده لابهلای پرزهای چشایی باید با مسواک یا سایندههای مخصوص این کار تمیز شوند. امروزه مسواکهایی به بازار آمده که پشت مسواک یک تمیزکننده تعبیه شده و در کاهش بوی بد دهان بسیار موثرند.
۴) تمیزکردن دندانهای مصنوعی
اگر دندان مصنوعی ثابت یا متحرک یا دندان مصنوعی کامل دارید حداقل روزی یکبار آن را کاملا تمیز کنید. درست به روشی که دندان پزشکتان توصیه کرده است.
۵) نوشیدن آب به مقدار کافی
برای مرطوب نگاه داشتن دهان و جلوگیری از خشکی آن باید به مقدار زیاد آب و مایعات بنوشید (به غیر از قهوه و نوشابههای حاوی الکل که خود باعث خشکی دهان میشوند). استفاده از آدامسها و آبنباتهای بدون شکر برای تحریک ترشح بزاق و شستن باکتریها و ذرات غذایی مفیدند. در صورتی که به خشکی دهان مزمن دچارید ممکن است پزشک یا دندانپزشک داروهایی را برای ترشح بزاق تجویز کند.
۶) تغذیه مناسب
از تغذیه متعادل استفاده کنید. غذای شما باید حاوی موادی مانند دانهها و تخم گیاهان، حبوبات، خشکبار و میوههای مغزدار و سبزیجات خام و پخته به مقدار کافی باشد. در صورت ابتلا به یبوست برای رفع آن بکوشید. از کربوهیدراتهای ساده و نرم مانند قند و شکر و محصولاتی که با آرد کاملا سفید درست میشوند بپرهیزید. آب تمامی میوهها و سبزیها به خصوص سبزیهای سبز بسیار مفیدند. استفاده منظم از چای دانه شنبلیله میتواند در رفع بوی بد دهان کمک کند. یک قاشق مرباخوری از بذر شنبلیله را در نیم لیتر آب سرد بریزید و به مدت ۱۵ دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید و پس از صاف کردن بنوشید.
۷) تعویض به موقع مسواک
از مسواک با برس نرم استفاده کنید و هر ۴-۳ ماه آن را تعویض کنید.
۸) دهانشویهها
اگر بوی بد دهان ناشی از تشکیل و تجمع پلاک باکتری روی دندانها باشد اغلب دندانپزشک دهانشویههایی را توصیه میکند که کشنده باکتری هستند. تحقیقات نشان میدهد دهانشویههای حاوی ستیل پیریدینیوم کلراید یا حاوی کلرهگزیدین موثرترند. ترکیبات دیگر مثل کلرین دیاکسید و روی نیز در خنثی کردن ترکیبات بودار تولید شده توسط باکتری موثرند. باید متذکر شد دهانشویههای آنتیباکتریال باید به طور محدود استفاده شوند. کرفس از سبزیجات با ارزش در رفع بوی بد دهان است. دو فنجان آب را بجوشانید و سپس چند ساقه کرفس درشت خرد شده همراه یک قاشق چایخوری بذر گل میخک داخل آن بریزید. حین خنک شدن مخلوط را چند بار به هم بزنید. سپس آن را صاف کنید به صورت دهانشویه یا قرقره به کار ببرید.
۹) مراجعه منظم به دندانپزشک
حداقل یک تا دو بار (بسته به شرایط دهان) در سال برای کنترل وضعیت دهان و دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید. پوسیدگیها و عفونتهای دهان و دندانی، لثههای جرمدار و متورم و خونریزیکننده حتما باید توسط دندانپزشک درمان شوند. اگر صرفا برای بوی بد دهان به دندانپزشک مراجعه میکنید، بهتر است تا سه ساعت قبل از ساعت ملاقات چیزی نخورید و ننوشید، سیگار نکشید و مسواک نزنید. از عطر و لوسیون معطر استفاده نکنید و اگر در یک ماه گذشته از آنتیبیوتیک استفاده کردهاید، وقت خود را تغییر دهید.
دکتر فرناز مهدیسیر
استادیار دانشکده دندانپزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست