چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

به بچه های خجالتی کمک کنید


به بچه های خجالتی کمک کنید

۱) موقعیت‌های مختلفی که موجب خجالت کودکتان می‌شود را کشف کنید. بعضی بچه‌ها فقط وقتی در یک گروه یا جمع هستند خجالتی می‌شوند، عده‌ای دیگر وقتی از آنها خواسته می‌شود در مقابل …

۱) موقعیت‌های مختلفی که موجب خجالت کودکتان می‌شود را کشف کنید. بعضی بچه‌ها فقط وقتی در یک گروه یا جمع هستند خجالتی می‌شوند، عده‌ای دیگر وقتی از آنها خواسته می‌شود در مقابل بچه‌های کلاس در مدرسه مطلبی را ارائه دهند، خجالتی می‌شوند. سعی کنید تشخیص دهید کودکتان برای اینکه در موقعیت‌های اجتماعی راحت‌تر باشد و دچار خجالت نشود، به چه مهارت‌هایی نیاز دارد.

۲) هیچوقت فرزندتان را با لقب <خجالتی> صدا نزنید. مطالعات نشان داده که بچه‌ها در حین رشد خود را با القاب خود وفق می‌دهند و سعی می‌کنند مانند لقبشان رفتار کنند. فشارهای والدین بر کودک خجالتی می‌تواند موجب ایجاد اضطراب و ناامنی در او شود و مشکل او را شدیدتر کند. هیچ‌گاه کودک را وادار نکنید که خود را به مرتبه‌ای بالاتر از سطح شخصی و فردی‌اش برساند.

اگر می‌خواهید از کلمه خجالتی در مورد کودکتان استفاده کنید حتما آن را با صفت مثبت و تحسین‌برانگیزی همراه کنید. مثلا حامد کمی در حضور دیگران خجالتی است اما فوتبالیست خوبی است.

۳) هرگز کودک خود را با بچه‌های دیگر مقایسه نکنید (به‌طوری که احساس بدی در او ایجاد شود) و هرگز اجازه ندهید دیگران هم به این روش به کودک شما لطمه وارد کنند.

۴) تصورات و افکار کودک خود را جدی بگیرید. با توجه و اهمیت دادن به نظر کودکتان شما به او اعتماد به نفس را می‌آموزید.

۵) به کودک خود کمک کنید تا توانایی‌ها و علاقه مند‌ی‌های خود را بشناسد به‌طوری که با پرداختن به آنها احساس خاص بودن و برجسته بودن کند.

۶) به دنبال فرصت‌ها و فعالیت‌هایی باشید که ارتباط کودکتان با سایر کودکان همسن و سالش را افزایش داده و به رشد او در این زمینه کمک کنید. کودک خود را تشویق کنید که در بازی و همکاری با دیگران همراه شود. فعالیت‌های یک نفره او مانند دیدن تلویزیون را محدود کنید.

۷) هرگز کودک خود را مجبور به انجام کاری که آن‌را غیرقابل تحمل می‌داند،‌نکنید. شما تنها پیشنهاد بدهید و صبر کنید تا کودکتان آمادگی انجام آن فعالیت را پیدا کند.

۸) لازم است از احساسات کودک خجالتی خودآگاه باشید و به او نشان دهید که احساس او را درک می‌کنید.

۹) در صورت نیاز از یک مشاور یا متخصص روانپزشک کمک بگیرید.

خجالتی بودن به معنای وجود یک معضل در کودک نیست. بلکه تنها به این معنی است که کودکتان در موقعیت‌های اجتماعی احساس راحتی نمی‌کند.

شما می‌توانید کتاب بخوانید، با والدین کودکان خجالتی هم‌‌صحبت شوید، دوره‌های آموزشی بگذرانید. اما اگر کودک شما نیاز به کمک فوری دارد بهتر است با یک مشاور صحبت کنید

دکتر مهشید چایچی