یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
دست های پرپینه و دل های خسته
استان سیستان و بلوچستان، پهناورترین استان کشور است و به تنهایی با مساحت ۱۱ استان برابری می کند اما در حال حاضر با معضلا ت فراوانی دست به گریبان است. جوانان از بیکاری و فقدان فرصت های شغلی این استان رنج می برند. در این راستا نماینده کارگران سیستان و بلوچستان نیز حرف هایی برای گفتن دارد. گل محمد بامری، بیکاری را عامل اصلی بحران در این استان می داند و اعتقاد دارد بسیاری از فرصت ها نادیده گرفته شده اند علا وه بر اینکه هماهنگی لا زم بین گروه های موثر وجود ندارد. وی با انتقاد از تخصیص اعتبار و تسهیلا ت برای کارگاه های کوچک زودبازده می گوید: ۸۷۰ میلیارد تومان سهم استان سیستان و بلوچستان برای اشتغال زایی است اما اختصاص اعتبار به ایجاد اشتغال منجر نمی شود بلکه در بسیاری از موارد، اعتبارات در مواردی هزینه شده که نه تنها اشتغال زایی نداشته است بلکه بر تورم لجام گسیخته نیز دامن زده است. وی از به جریان افتادن وام های اشتغال زایی در مسیرهای غیرواقعی خبر می دهد و می گوید: با تسهیلا ت اشتغال زایی کارگاه های کوچک زودبازده ماشین سواری خریدند وبه سفر می روند اما اهداف مورد نظر از این وام ها محقق نشده است.
وی از پرداخت وام برای کارگاه های تعویض روغنی، تراشکاری و مواردی از این دست انتقاد می کند و می گوید: برای تعویض روغن ۲۵ میلیون و برای تراشکاری ۱۵ میلیون تومان تسهیلا ت داده اند و برای پرداخت این وام ها هفت خوان رستم را تعریف کرده اند اما پس از پرداخت وام نظارتی وجود ندارد و مبالغ دریافتی در مسیرهایی غیر از اهداف تعیین شده هزینه می شود که اشتغالزا نیست.
وی با تاکید بر اینکه اگر ۸۷۰ میلیارد تومان را صرف احداث کارخانجات بزرگ می کردند اثربخش تر بود، می گوید: کنترل تسهیلا ت اختصاص یافته در کارگاه های بزرگ آسان تر است و می توانستیم با پرداخت این تسهیلا ت اشتغال پایداری را رقم بزنیم.
بامری می افزاید: دولت می توانست کارگران را به نسبت وام ها در کارخانه سهیم کند که در این صورت کارگر خود را مالک کارخانه می دانست و در راستای بقای آن گام برمی داشت.
وی از اینکه استاندار، فرماندار و سایر مسوولا ن برای تصمیم گیری ها از نمایندگان کارگر و کارفرما نظرخواهی نمی کنند انتقاد کرد و گفت: از زمانی که شورای اشتغال استان و کارگروه های تخصصی تشکیل شده نمایندگان کارگر و کارفرما به این جلسات دعوت نشده اند و تصمیمات دولتی است و به عبارت بهتر دولت خودش می برد و خودش می دوزد اما در صورت ایجاد بحران، گناهان را با کارگر و کارفرما تقسیم می کنند.
بامری با اشاره به نرخ ۱۵ درصدی بیکاری در استان می گوید: هنگامی که نیروی جوان و فعال کشور بیکار باشد و نتواند در راستای صحیح مولد باشد از توان خود در جهت منفی استفاده می کند، مواد مخدر جابه جا می کند، به اشرار ملحق می شود، جنایت و فساد می کند و هزینه هایی را به کشور تحمیل می کند که می توانست در راستای اشتغال زایی هزینه شود که نمونه آنها شرارت های رخ داده طی ۲ سال اخیر است و به شهادت نیروهای مخلص کشور در نیروهای انتظامی و نظامی منجر شد.
عضو کانون عالی شوراهای اسلا می کار کشور خواستار احداث واحدهایی در استان سیستان و بلوچستان می شود که نیازهای روزمره مردم را تامین می کنند و می افزاید: مواد غذایی، داروسازی، مواد بهداشتی و بسیاری از مواد مورد نیاز را از سایر استان ها تامین می کنیم که هزینه حمل و نقل به قیمت مصرف کننده آنها می افزاید در صورتی که اگر کارخانه این مواد ضروری را در استان احداث کنند به اشتغال پایدار منجر می شود.
وی از کارگروه اشتغال استان انتقاد کرده و می گوید: کار گروه اشتغال باید شامل افرادی متخصص و درگیر بیکاری و اشتغال زایی باشند تا پس از مطالعات تخصصی بتوانند تصمیم تاثیرگذار بگیرند اما این مهم در استان محقق نمی شود.
نماینده کارگران استان از ترانزیت کالا به عنوان یکی از فرصت های شغلی یاد می کند و می افزاید: اگرچه استان سیستان و بلوچستان در بحث ترانزیت کالا از چابهار به افغانستان و آسیای میانه از توان قابل توجهی برخوردار است اما نبود امنیت باعث شده تا این ظرفیت اشتغال زایی در حد و اندازه های خود ظاهر نشود. به عبارت بهتر کدام سرمایه داری حاضر می شود کالا و سرمایه را خود از مسیری عبور دهد که به وسیله اشرار تهدید می شود؟ بنابراین در مرحله اول بحث ترانزیت کالا باید امنیت را در سطح استان ایجاد کرد و سپس به رونق استان از این طریق اندیشید.
وی از کشاورزی به عنوان یکی از مهم ترین گزینه های اشتغال زایی استان یاد می کند و می افزاید: در بحث کشاورزی نیز مطالعه تخصصی انجام نشده است. بیش از ۸ سال است که استان با کم آبی و بارش کم باران مواجه است اما طی این ۸ سال برای زمان بارندگی سیل بند و آب بند ایجاد نکرده ایم به همین دلیل است که سال ها در انتظار باران فراوان می نشینیم اما کار موثری انجام نمی دهیم تا دعاهایمان مستجاب می شود اما همین باران که در آرزویش لحظه شماری می کردیم سیل می شود و خانه هایمان را خراب می کند و جان زن و فرزندانمان را می گیرد.
وی با اشاره به خشک بودن رودخانه سیستان می گوید: سازمان آب منطقه ای متولی رودخانه هاست اما می بینیم که استاندار و فرماندار با این اداره هماهنگ نیستند و در نتیجه رودخانه به موقع لا یروبی نمی شود در نتیجه آبی در آن جریان نمی یابد و رودخانه ها خشک می شوند.
بنابراین ملا حظه می شود که ندانم کاری، تداخل مسوولیت ها و عملکرد خارج از حیطه باعث شده که فرصت های شغلی هدر برود.
در این رابطه نماینده مردم زابل در مجلس هفتم نیز حرف هایی برای گفتن دارد. ابوالقاسم مختاری معتقد است وام های اشتغالزایی تا حدودی توانسته مشکل بیکاری را کاهش دهد اما به حدی نبوده که تاثیر موثری داشته باشد و در حال حاضر میزان بیکاری در استان در خوش بینانه ترین حالت بالا ی ۱۵ درصد است. این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس به ظرفیت های اشتغالزایی در کشاورزی اشاره می کند و می افزاید: خشکسالی باعث شده بود از توان کشاورزی در کاهش معضل بیکاری بهره مند نشویم که امسال و در اثر بارش مناسب باران شاهد رونق کشاورزی بودیم.
وی از ترانزیت به عنوان مناسب ترین ظرفیت اشتغال زایی استان یاد می کند و می افزاید: متاسفانه در اثر بی توجهی مسوولا ن از این ظرفیت به خوبی استفاده نشده است.
مختاری، نبود صنایع مادر را یکی از معضلا ت استان می داند و می گوید: در این راستا باید دولت سرمایه گذاری کند هر چند که سیاست دولت با توجه به برنامه چهارم توسعه کاهش تصدی گری و کوچک شدن است اما این مهم را نمی توان در استان های محروم از دولت انتظار داشت بلکه باید دولت در این استان ها سرمایه گذاری کند تا باعث تشویق بخش خصوصی به سرمایه گذاری شود.
نماینده زابل در مجلس هفتم از گردشگری به عنوان مناسب ترین ظرفیت در اشتغال زایی استان یاد می کند و می افزاید: متاسفانه در اثر عملکرد نامناسب سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آثار باستانی استان به درستی معرفی نشده و گردشگران برای سفر به این استان تشویق نمی شوند.
وی بهترین حالت برای اشتغال زایی را کارگاه های کوچک می داند و می گوید: از طریق کارگاه های کوچک می توانیم به اشتغال زایی و رفع معضل بیکاری در این استان امیدوار باشیم.
مختاری با اشاره به همجواری استان با کشور افغانستان که مرکز تولید مواد مخدر جهان است می گوید: اگر به فکر اشتغال زایی و ایجاد انگیزه زندگی با اهداف و رویکردی مثبت برای قشر جوان و تحصیلکرده نباشیم نمی توان انتظار داشت که این جوانان دست روی دست بگذارند و تحقیرها را تحمل کنند به همین دلیل به بزهکاری روی می آورند که هزینه آن به مراتب سنگین تر از هزینه های اشتغال زایی خواهد بود.
مختاری خواستار توجه ویژه مسوولا ن به استان های محروم می شود و می گوید: امیدواریم این بحران ها روز به روز کاهش یابد و صنایع تاثیرگذار که به مشاغل پایدار منجر می شود در استان های محروم ایجاد شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست