یکشنبه, ۱۰ تیر, ۱۴۰۳ / 30 June, 2024
مجله ویستا

«دایره زنگی» سوژه ای دیدنی


«دایره زنگی» سوژه ای دیدنی

این روزها ویدئوکلوپ ها و همین طور رسانه های تصویری دست از فعالیت کشیده اند و با ارائه فیلم های نه چندان موجه امور خود را می گذرانند به همین دلیل ما نیز بد ندانستیم با یک تیر چند …

این روزها ویدئوکلوپ ها و همین طور رسانه های تصویری دست از فعالیت کشیده اند و با ارائه فیلم های نه چندان موجه امور خود را می گذرانند به همین دلیل ما نیز بد ندانستیم با یک تیر چند نشان بزنیم و با فیلم دایره زنگی هم گذری به گذشته داشته باشیم و هم این فیلم را به عنوان واجب تر از نان شب و همین طور سینما را به خانه بیاورید معرفی کنیم، زیرا دایره زنگی برای تمام این سوژه ها قابلیت های لازم را دارد.

سایه نویسنده فیلم نامه، اصغر فرهادی بر فیلم سنگینی می کند، اگر نقش فیلم نامه را در دایره زنگی نادیده بگیریم از فیلم چیزی جز یک فیلم برداری روی دست تقریبا ماهرانه باقی نمی ماند.

فیلم با نمای تلویزیون روشنی که در حال پخش اخبار آب و هواست، آغاز می شود و در ادامه نما به روزنامه فروشی می رسیم که بر اثر باد شدید (آب و هوای نامساعد) روزنامه هایش پخش وپلا می شود.

این باد، زمینه ساز اتفاق های بعدی می شود و فضای مغشوش شهر را توصیف می کند، روابط علت و معلولی بسیار دقیق، موشکافانه و جذاب دارد.

اگر بگوییم دایره زنگی یکی از بهترین فیلم نامه های سینمای ایران را دارد، گزاف نگفته ایم تیپ ها و شخصیت های فیلم از هر قشر و گرایشی هستند.

عبدا... زاده و همسرش با گرایش های سنتی به بالای شهر آمده اند و فرزندانشان درگیر و دار مدرنیته اند.

خانم جعفری، مدیر ساختمان و مدیر مدرسه درگیر بد و خوب های اجتماع است... شیرین دختر فراری و اصلی ترین شخصیت فیلم، در تعلیق ماندن و رفتن و تنها گذاشتن پسرک جوانی که دل بسته صداقتش شده است دست و پا می زند...سیاهی و زشتی های جامعه را که در فیلم کوتاه پسر عبدا... زاده می بینیم، در فضای کمدی و طنزآمیز دایره زنگی راحت تر هضم می شود.

بازی ها نیز در دایره زنگی دیدنی است. مهران مدیری، صابر ابر، نگار فروزنده، گوهر خیراندیش و ... همگی بازی های قابل توجهی ارائه داده اند.

«دایره زنگی» درباره ماهواره نیست، درباره آپارتمان نشینی هم نیست. در این فیلم آدم ها و موقعیت هایشان مورد بررسی قرار می گیرد، البته اگر از جنبه کمدی به فیلم نگاه کنیم با وجود برخی ضعف ها برتری هایی نیز نسبت به کمدی های پیش از خود دارد، خلق موقعیت های کمیک نه تنها بدون منطق و زمینه نیست، بلکه با هدفی مشخص پیش می رود.

شوخی ها بیشتر زاییده اتفاق هاست و به موازات آن ها رخ می دهد، حتی سوء تفاهم هایی که به وجود می آید، باورپذیر جلوه می کند با این که همه نوع اتفاق خنده دار در فیلم رخ می دهد، شاید نتوان گفت فیلم یک کمدی صرف است.

شوخی از مد افتاده ای مثل به هم خوردن پیاپی آدم ها با یکدیگر چون جایش را به درستی پیدا می کند، می تواند همچنان خنده دار باشد.

استفاده از مجموعه بازیگران کمدی و غیر کمدی مثل امید روحانی نیز در جلوگیری از سقوط فیلم تا حد یک کمدی سطح پایین و کلیشه ای نقش موثر داشته است.«دایره زنگی» در کنار نقاط مثبت عاری از ایراد نیست اما این ایرادها به دلیل ریتم تند فیلم و شلوغ بودن صحنه ها چندان به چشم نمی آید.

یکی از نقاط ضعف فیلم، پایان آن است که مثل یک وصله ناجور به واقعیت ها می چسبد، چه طور ممکن است در شهری که شتر با بارش گم می شود، به این سرعت شیرین شناسایی و دستگیر شود.