چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
سعی میکنیم دندانتان را نکشیم
گاهی در مورد دندانهایی که تاج آنها از بین رفته و نیاز به درمان ریشه هم دارند این سوال برای بیمار و دندانپزشک مطرح میشود که آیا بهتر است دندان را با درمان ریشه و بازسازی تاج حفظ کرد یا اینکه دندان را کشید و به جای آن ایمپلنت گذاشت؟ تلاش میکنم ابعاد مختلف این مساله را برای شما روشن کنم.
اولین نکتهای که باید به آن دقت کنیم، این است که هیچ چیز جایگزین دندان طبیعی نمیشود و همواره باید تلاش کنیم حتیالمقدور از کشیدن دندان اجتناب کنیم. با توجه به این مساله واقعیت این است که در اکثر موارد سوالی که مطرح کردیم موضوعیت ندارد؛ یعنی یا دندان با درمان ریشه و بازسازی تاج قابل نگهداری است یا چنین نیست که در این صورت چارهای جز کشیدن دندان نداریم. به عبارت دیگر، همه تلاش ما این است که حتیالامکان دندان طبیعی حفظ شود. اگرچه ایمپلنت در حال حاضر بهترین انتخاب برای جایگزینی دندانهای ازدست رفته است، اما همانطور که گفتیم هیچگاه جای دندان طبیعی انسان را نمیگیرد. مثلا الیاف خاص دور ریشه دندان طبیعی دارای خاصیت جذب فشار وارد بر دندان هستند و به دندان تا حدی قدرت انعطافپذیری و مقاومت در برابر فشار را میدهند در حالی که ایمپلنت هر چقدر هم کارآمد و مفید باشد این خاصیت مهم را ندارد.
اگر به هر دلیل درمان ریشه امکانپذیر نبود یا اینکه تاج دندان آنقدر تخریب شده بود که امکان بازسازی آن وجود نداشت یا در مواردی که پیشبینی میشود درمان ریشه و بازسازی تاج بهرغم هزینه زیاد چندان به عمر دندان اضافه نمیکند، میتوان به ایمپلنت یا انتخابهای دیگر اندیشید. تصمیمگیری در این مورد در وهله اول بر عهده دندانپزشک است که قطعا باید همواره منفعت بیمار را بر منفعت خود مقدم بدارد و بهترین درمان را با در نظر گرفتن همه شرایط، انتخاب کند.
در پایان باز هم توجه خوانندگان محترم را به اهمیت پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان جلب میکنیم. به هر حال پوسیدگیهای شیارها و حفرات تاج دندانها خصوصا در سطوح جونده دندانهای آسیا ۸۰ درصد پوسیدگیهای دندانی را بهویژه در کودکان و نوجوانان شامل میشوند. شیارها و حفرات تاج دندانها به دلیل اینکه توسط بسیاری از مردم بهطور کامل تمیز نمیشوند، از نواحی شایع پوسیدگی دندانی هستند. روشهای مختلفی برای کنترل و پیشگیری پوسیدگیهای دندانی وجود دارد از قبیل استفاده از ترکیبات مختلف فلوراید، تغذیه مناسب، کاهش و کنترل مصرف مواد قندی، رعایت بهداشت دهان ودندان فردی و معاینات منظم دندانپزشکی. پس اگر حداقل روزی ۲ بار مسواک زدن با خمیردندان حاوی فلوراید، اجتناب از خوردن مکرر مواد قندی پوسیدگیزا و مراجعه مرتب سالی یکبار به دندانپزشک جهت معاینه دندانها را در برنامه عادی زندگی خود قرار دهیم، هیچگاه سوال بالا در مورد دندانهای ما مطرح نمیشود!
دکتر محمدرضا خامی
متخصص دندانپزشکی اجتماعی، عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست