پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

یک قدم تا رستگاری


یک قدم تا رستگاری

مروری بر جذاب ترین نیمه نهایی های تاریخ جام جهانی

۵) آلمان ۰-۲ ایتالیا (۲۰۰۶): آلمان از دید غالب مردم قهرمان جام‌جهانی بود به‌ ویژه پس از حذف آرژانتین در مرحله قبل که باعث شده بود آنها دست نیافتنی‌تر هم به نظر برسند. ایتالیایی‌ها می‌دانستند پیروزی در این بازی برابر با رستگاری است، چه آنکه فرانسه و پرتغال در سطحی نبودند که بتوانند ایتالیا را در فینال ببرند. بازی در ۹۰ دقیقه صحنه‌های جذاب زیادی داشت اما گلی دیده نشد. ایتالیا وقت‌های اضافه را انتحاری شروع کرد. کمتر از ۱۰۰ ثانیه پس از شروع وقت اضافه، زامبروتا و جیلاردینو تیر دروازه آلمان را به لرزه در آوردند. آلمان هم موقعیت گل به‌دست آورد اما پودولسکی تجربه لازم را برای گشودن دروازه بوفون نداشت.

آرچوندیا، داور بازی کم و بیش هوای میزبان را داشت. مرکل و پرودی هم در ورزشگاه بودند. ۲۸ دقیقه از اوقات اضافه گذشته بود که توپ زیرپای پیرلو افتاد. ایتالیا دو دقیقه فرصت داشت تا در پنالتی نبازد. ضربه پیرلو را لمان راهی کرنر کرد، ایتالیایی‌ها کرنر را زدند و گروسو روی پاس هوشمندانه پیرلو با یک ضربه دقیق کار آلمان را تمام کرد. پس از این گل آلمان دو حمله داشت؛ اولی به بیرون و دومی ختم به گل دوم ایتالیا. برای ایرانی‌ها گل دل‌پیرو توسط عادل فردوسی‌پور بسیار خاطره‌انگیز است. بازی بعد از گل دوم تمام شد و ایتالیایی‌ها در پوست خود نمی‌گنجیدند. باز‌ماندگان کالچوپولی در فینال بودند.

۴) فرانسه ۲-۱ کرواسی (۱۹۹۸): کرواسی در جام‌جهانی ۱۹۹۸ فوق‌العاده بود. آنها با استفاده از قدرت بدنی خاص بلوک شرق هر تیمی را زمین‌گیر می‌کردند. پیروزی۳ بر صفر ‌مقابل آلمان اوج کار کرواسی بود. در سمت مقابل فرانسه هنوز نتوانسته بود یک بازی حذفی را در وقت معمول ببرد و از کمک‌های داوران هم کم و بیش آسیب دیده بود. شوکر کمتر از یک دقیقه از آغاز نیمه دوم کرواسی را جلو انداخت و تورام خیلی سریع‌تر روی اشتباه مدافعان کرواسی بازی را مساوی کرد. دقیقه ۷۰ تورام باز هم گلی مشابه اولی زد.عجیب بود، او در ۱۴۱ بازی ملی به‌جز این بازی حتی یک ضربه هم به سمت دروازه نزده بود. تورام پس از زدن این دوگل تا سال ۲۰۰۸ که بازنشسته شد فقط یکبار دیگر برای فرانسه گل زد. کرواسی بدشانسی آورده بود اما ورق بازی زود برگشت. شش دقیقه بعد از گل، روی یک ضربه کرنر گوشه‌ای از دست بلان به آرامی به صورت بیلیچ خورد و او چنان شبیه‌سازی کرد که انگار مشتی از محمد علی کلی خورده است! بلان اخراج شد و حملات کرواسی پر دامنه‌تر ادامه یافت اما دیگر زمانی باقی نمانده بود و رویای چیرو به پایان رسید.

۳) آلمان‌غربی ۱-۱ انگلستان (۱۹۹۰): انگلیس که پس از جام‌جهانی ۱۹۶۶ همواره حضوری ضعیف در جام‌های جهانی داشت، این‌بار اسبش را برای قهرمانی زین کرده بود و خیلی‌ها با مشخص شدن بازی‌های نیمه‌نهایی، فینال انگلیس- ایتالیا را پیش‌بینی می‌کردند. بازی کم گل از آب درآمد و دلیلش حضور بودو ایگنر در دروازه آلمان و پیتر شیلتون در دروازه انگلستان بود به ویژه ایگنر که دو واکنش از چندین واکنشش در این بازی، وارد فهرست ۵۰ عکس‌العمل برتر دروازه‌بان‌های تاریخ فوتبال جهان شد. دقیقه شصتم بازی، اندی برمه پشت ضربه ایستگاهی ایستاد، شوت او به پل پارکر برخورد کرد و از بالای سر شیلتون وارد دروازه شد. چیزی به پایان بازی نمانده بود، انگلیسی‌ها داشتند دیوانه می‌شدند. هر چه می‌زدند، ایگنر می‌گرفت. دقیقه ۸۰ بازی پارکر که باعث به ثمررسیدن گل آلمان‌ها شده بود، پاس بلندی به لینه‌کر داد، یورگن کولر اشتباه کرد و لینه‌کر بالاخره گل زد. در وقت‌های اضافه هم وضع به همین صورت بود. انگلیسی‌ها باور نداشتند که شاید به فینال نروند. وقتی گاسکوئین در اواخر وقت اضافه کارت زرد گرفت و از بازی بعد محروم شد، مقابل دوربین های تلویزیونی اشک ‌ریخت. سرانجام کار به پنالتی کشید، هر دو دروازه‌بان پنالتی‌گیر بودند و هر دو تیم هم پنالتی‌زن‌های خوبی داشتند. آلمان‌ها کلاس پنالتی‌زنی گذاشته بودند. شیلتون هر چهار بار به سمت توپ رفت اما پنالتی‌ها مهار‌نشدنی بودند. در سمت مقابل استوارت پیرس که در جریان بازی دو بار مغلوب ایگنر شده بود، برای بار سوم هم مغلوب شد و ضربه پنالتی‌اش را هدر داد. کریس وادل هم بدترین پنالتی ممکن را زد و آلمان این ماراتن را به سود خود به پایان برد تا فینال احتمالی انگلیس- ایتالیا تبدیل به بازی رده‌بندی شود‌.

۲) آلمان غربی ۳-۳ فرانسه (۱۹۸۲): دو تیم هدفی جز قهرمانی نداشتند. جالب اینکه یورو ۱۹۸۰ را آلمان‌غربی برده بود و یورو ۱۹۸۴ را فرانسه. در اوایل بازی آلمان روی حرکت زیبای برایتنر توسط لیت‌بارسکی جوان به گل رسید. دقایقی بعد یک پنالتی بحث بر‌انگیز برای فرانسه گرفته شد.

شوماخر پنالتی‌گیر خوبی بود اما پلاتینی فریبش داد و بازی۱-۱ شد. یک ساعت از زمان بازی گذشته بود که یکی از وحشتناک‌ترین اپیزودهای تاریخ جام‌جهانی کلید خورد. پاتریک باتیستون که به تازگی به زمین آمده بود، در موقعیت تک به تک با شوماخر قرار گرفت، شوماخر هم که سنبل یک دروازه‌بان آلمانی بود با بالای پای خود ضربه‌ای به صورت باتیستون زد که ماه‌ها او را در بیمارستان بستری کرد. داور این صحنه را خطا تشخیص نداد‌! در ابتدای وقت‌های اضافه باز هم یک خطای عجیب غریب دیگر برای فرانسه در گوشه محوطه جریمه گرفته شد و ترزور مدافع افسانه‌ای فرانسه روی ارسال ژیرس آنها را جلو انداخت. دقایقی بعد خود ژیرس بود که روی پاس پلاتینی با یک ضربه مهار‌نشدنی بازی را ۳-۱ کرد. در ظاهر کار آلمان تمام بود اما آنها آلمان نام داشتند و مثل همیشه غیرقابل پیش‌بینی به نظر می‌رسیدند. سه دقیقه قبل از پایان وقت‌های اضافه رومنیگه که تازه به بازی آمده بود روی یک کار تیمی فوق العاده زیبا اختلاف را کم کرد. روند بازی در وقت دوم به شکلی بود که هر لحظه امکان داشت آلمان گل بعدی را هم بزند.سرانجام در دقیقه ۱۰۸ فیشر با یک ضربه قیچی برگردان بازی را ۳-۳ کرد. کار به ضربات پنالتی کشید. این نخستین بار بود که یک بازی جا‌م‌جهانی به پنالتی می رسید. در پنالتی هم فرانسه شانس برد داشت اما پس از پنالتی هدر‌رفته اشتیلکه، آنها دو پنالتی خراب کردند و در نهایت آلمان بازی را برد.

۱) ایتالیا ۴-۳ آلمان‌غربی (۱۹۷۰): این بازی به عنوان دومین بازی برتر تاریخ فوتبال جهان انتخاب شده. ایتالیا هشت دقیقه پس از شروع بازی توسط بونینسنیا به گل رسید. پس از این گل ایتالیا عقب نشست و آلمان پشت سر هم حمله می‌کرد. آلبرتوزی بیش از ۱۰ بار آلمان و به ویژه گرد مولر را در گلزنی ناکام گذاشت اما سرانجام در دقیقه ۹۰ شنینلگر بازی را مساوی کرد. بازی در وقت‌های اضافه به اوج زیبایی و جذابیت رسید. گرد مولر با استفاده از ناهماهنگی آلبرتوزی و بورنیچ آلمان را پیش انداخت اما بورنیچ خیلی سریع جبران کرد و بازی را به تساوی کشاند. لوئیجی ریوا در آخرین ثانیه های وقت اضافه ایتالیا را به زیبایی جلو انداخت. در شروع وقت اضافه دوم باز آلبرتوزی چند موقعیت را مهار کرد اما گرد مولر گل برتری آلمان را به زیبایی زد. ایتالیایی‌ها همان توپ را از دروازه بیرون آوردند و با چند پاس توسط جیجی ریورا که به جای ماتزولا به بازی آمده بود، گل زدند. اینقدر سریع گل زده می‌شد که حساب نتیجه از دست تماشاگران خارج شده بود. آلمان پس از گل چهارم ایتالیا سراسر حمله بود و ایتالیا جانانه دفاع می کرد. وقتی آرتور یامازاکی سوت پایان بازی را زد، همه از حال رفتند. بی‌شک یکی از دلایل باخت باورنکردنی ایتالیا در فینال، همین بازی سنگین بود.

مهدی احمدی