پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

فاجعه نشت نفت و تبعات تعلیق حفاری عمیق در خلیج مکزیک


فاجعه نشت نفت و تبعات تعلیق حفاری عمیق در خلیج مکزیک

دستور تعلیق فعالیت های حفاری در خلیج مکزیک که در پی بحران نشت نفت صادر شد, شرکت های فعال در این منطقه را با کاهش فعالیت و تولید رو به رو ساخته است

دستور تعلیق فعالیت های حفاری در خلیج مکزیک که در پی بحران نشت نفت صادر شد، شرکت های فعال در این منطقه را با کاهش فعالیت و تولید رو به رو ساخته است.

تعلیق شش ماهه حفاری در آب های عمیق آمریکا در خلیج مکزیک که اواخر ماه مه آغاز شد، تولید و منافع فعالان صنعت نفت در این منطقه رو به رشد را تهدید می کند.

در چارچوب این تعلیق، شرکت ها حق حفر چاه های جدید در عمق ۱۵۲ متر و بیشتر را نخواهند داشت و باید با رعایت مسائل ایمنی لازم، عملیات چاه های در حال حفاری در آب های عمیق را به تدریج متوقف کنند.

این تعلیق، دو چاه کمکی که برای مهار چاه در حال نشت شرکت بی.پی در ماکوندو باید حفر شوند و دیگر چاه های کمکی لازم برای اهداف اضطراری یا فعالیت های لازم برای تعطیلی، توقف یا تکمیل چاه ها را در بر نمی گیرد. افزون بر این، تعلیق کنونی شامل چاه های تزریق آب و تزریق گاز، چاه های مخزنی همچنین فعالیت های لازم برای جلوگیری از فشار مخزن در چاه های در حال تولید نمی شود.

فعالیت های نفتی در خلیج مکزیک برای رشد تولید نفت آمریکا ضروری است. طبق محاسبات آرگوس، این تعلیق می تواند امسال رشد تولید آمریکا را از ۲۶۰ هزار بشکه در روز، به ۱۶۰ هزار بشکه در روز کاهش دهد. این منطقه محور رشد تولید بی پی و شورون است که بزرگ ترین مالکان ذخایر خلیج مکزیک هستند و نسبت به دیگر شرکت ها همچون اکسون موبیل و توتال که سهم کمتری از ذخایر این منطقه را در اختیار دارند، بیشتر از این تأخیرها تأثیر می پذیرند.

هم اکنون تولید نفت از آب های عمیق منطقه آمریکایی خلیج مکزیک حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز است. بانک انگلیسی بارکلی با اشاره به این که پروژه های بزرگ جدید بسیار کمی در سال جاری و سال آینده آغاز به کار خواهند کرد، پیش بینی کرده است که در سال آینده تولید نفت در این منطقه ۷۵ هزار تا ۱۵۰ هزار بشکه در روز کاهش داشته باشد.

طبق پیش بینی شرکت هالیبرتون نیز فعالیت های نفتی در آب های عمیق خلیج مکزیک در ۱۲ تا ۲۴ ماه آینده، تنها تا ۵۰ درصد سطح فعالیت های پیش از نشت نفت خواهد بود.

شرکت بی پی بیشترین تأثیر را از ممنوعیت حفاری خواهد پذیرفت. حدود ۱۱ درصد تولید این شرکت (۴۲۰ هزار بشکه) از آب های عمیق خلیج مکزیک به دست می آید و هدف این شرکت، رساندن این تولید به سطح ۵۰۰ هزار بشکه تا سال ۲۰۲۰ بوده است؛ در حالی که طبق برآورد بانک بارکلی، سهم نفت استخراجی از خلیج مکزیک در کل تولید شورون ۸ تا ۹ درصد، سهم کونوکو فیلیپس ۲ تا ۳ درصد و سهم اکسون موبیل، ۴ درصد است.

طبق برآورد دویچه بانک، بی پی حدود ۴/۲ میلیارد بشکه از ذخایر قطعی و احتمالی آب های عمیق آمریکا در خلیج مکزیک را در اختیار دارد که بیش از دو برابر ذخایر ۱/۱ میلیارد بشکه متعلق به شرکت شورون است. به علاوه بی پی با خرید ۴۰۴ میلیون بشکه از دارایی های شرکت آمریکایی دوون به قیمت ۷ میلیارد دلار، این سهم را افزایش می دهد. پیش بینی دویچه بانک این است که ممنوعیت حفاری سود بی پی در سال ۲۰۱۰ را ۳/۲ درصد کاهش خواهد داد.

طبق ارزیابی های دویچه بانک، ۶۴ درصد کل ذخایر جهانی قطعی و احتمالی شرکت بی پی شامل ۷/۳ میلیون بشکه، در آب های عمیق آمریکا در خلیج مکزیک قرار دارد، در حالی که ۳۸ درصد از ۸/۲ میلیون بشکه ذخایر شورون و ۴۰ درصد از ۲/۲ میلیون بشکه ذخایر شرکت شل، در این منطقه قرار دارد. توتال و اکسون موبیل، بیشتر در آب های عمیق آفریقا در آنگولا و نیجریه فعال هستند که شامل ۸۲ درصد ذخایر ۶/۲ میلیون بشکه توتال و ۸۷ درصد ذخایر ۱/۲ میلیون بشکه اکسون موبیل است.

بنا بر اعلام شرکت بی پی، این تعلیق می تواند بیش از ۵۰ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۱۱ و ۷۵ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۱۵ از تولید این شرکت بکاهد.

تونی هیوارد، رئیس شرکت بی پی، می گوید: ما در دو سال گذشته شاهد جهش تولید در خلیج مکزیک بوده ایم، اما تا پایان این دهه دیگر رشدی نخواهیم داشت. تحلیلگران معتقدند که تولید ۲۵ هزار بشکه میدان نفتی دورادو و تولید ۱۵ هزار بشکه میدان کینگ سوث نیز ممکن است با تأخیر رو به رو شود.

از میان ۱۷ تصمیم قطعی بی پی برای سرمایه گذاری در سال ۲۰۱۰، ۶ مورد آن در خلیج مکزیک است، اما به گفته بانک آی ان جی، تنها دو پروژه (توبولار بلز و گالاپاگس) ممکن است به تأخیر بیفتند و به احتمال زیاد توسعه میدان های مارس بی، آتلانتیس، نا کیکا و هورن منتین با مشکلی رو به رو نمی شود.

به گفته هیوارد، تمام تصمیم های سرمایه گذاری سال ۲۰۱۰ قطعی شده اند، اما روشن است که تعلیق چه تأثیرهایی خواهد داشت.

شرکت شورون اعلام کرده با توجه به برنامه این شرکت برای حفاری چند چاه در آب های آمریکا در خلیج مکزیک، این تعلیق ممکن است بر برنامه های حفاری این شرکت تأثیر داشته باشد. شورون وادار شده است عملیات حفر یک چاه در میدان موکاسن را متوقف کند و حفاری در میدان کورونادو را که قرار بود در سه ماه جاری آغاز شود، به آینده موکول کند.

این شرکت برای احداث سه سکوی نفتی در آب های عمیق آمریکا در خلیج مکزیک قرارداد منعقد کرده و در پی این است که در دوران تعلیق، جایگزین هایی برای آن پیدا کند. با ارائه دستور العمل های دولت، شرکت شورون درباره این که در چند ماه آینده چه عملیاتی در این سکوها قابل انجام است، تصمیم گیری خواهد کرد.

با توجه به زمان بندی طرح های توسعه شرکت شل در خلیج مکزیک که تعلیق کنونی تأثیر چندانی بر آنها ندارد، می توان گفت که شرکت شل خوش اقبال تر بوده است. چاه ۳ میلیارد دلاری پردیدو این شرکت با ظرفیت تولید ۱۳۰ هزار بشکه در روز، از ماه مارس تولید خود را آغاز کرد و پروژه های عمده این شرکت همچون میدان نفتی مارس بی که با همکاری بی پی توسعه یافته است، با ظرفیت تولید ۱۰۰ هزار بشکه در روز و میدان نفتی بیگ فوت با ظرفیت تولید ۶۵ هزار بشکه در روز، قرار است به ترتیب در سال های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴ افتتاح شود.

اما شل نیز مجبور است عملیات چاه کنار گذر خود برای اکتشاف در آب های عمیق ویتو و حفاری در میدان نفتی توباگو در پروژه توسعه پردیدو را متوقف کند. این شرکت عملیات یک چاه دیگر در پروژه توسعه آپاماتوکس را نیز که قرار بود تابستان امسال حفر شود، به آینده موکول کرد. به علاوه، این شرکت در میدان نفتی سزار تنگا با ظرفیت ۵۰ هزار بشکه در روز هم که قرار است در سه ماه دوم سال آینده با مشارکت شرکت آمریکایی مستقل آنادارکو آغاز به بهره برداری برسد، ممکن است با مشکلاتی رو به رو شود.

سزار تونگا یکی از سه پروژه ای است که آنادارکو روی آن حساب می کرد تا سقف تولید خود را تا سال ۲۰۱۲ به ۶۰ هزار بشکه در روز برساند. شرکت آنادارکو با سهم ۲۵ درصدی در موکاندو، پس از انفجار سکوی دیپوواتر هرایزن در ۲۰ آوریل امسال، شاهد سقوط ۴۳ درصدی ارزش سهم خود بود. این شرکت حفر یک چاه در میدان لوسیوس را به حال تعلیق در آورده، اما یک پروژه دیگر را در کالاسیتو تکمیل کرده است که در ماه های آینده سال جاری میلادی، تولید ۴۱۲ میلیون متر مکعب گاز طبیعی را آغاز خواهد کرد.