یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
راهی به رهایی
میخواهیم به خیر و نیکی برسیم اما ترس به دلمان میآید که آیا راه درستی را در زندگی انتخاب کردهایم، راهی پر از خیر و نیکی و عاقبت به خیری؛ نه فقط در این دنیای فانی، که در زندگی و حیات دیگری که در انتظارمان است؟! چگونه میتوان به جواب رسید و چه کس میتواند جواب سوال ما را بدهد جز یکتاآفرینندهای که از حال ما آگاه است؛ آفرینندهای که به ما میگوید: «شما به خیر و نیکی نمیرسید مگر آنکه از آنچه دوست میدارید انفاق کنید و هر چیزی را به هرکیفیّتی که انفاق کنید، خداوند به تحقیق از آن آگاه است» (آل عمران/ ۹۲) و یا در آیهای دیگر از سوره بقره میخوانیم: «کسانی که داراییهای خود را در شب و روز و نهان و آشکارا، انفاق میکنند، پاداش آنان نزد پروردگارشان برای آنان خواهد بود و نه بیمی بر آنان است و نه اندوهگین میشوند.» اما انفاق چیست؟چگونه باید انفاق کرد و حد و مرز آن کجا است؟ ....
در سادهترین تعریفها انفاق را این گونه معنا کردهاند: دستگیری از نیازمندان و تهیدستان. هر کس به اندازه امکانات و توانمندی خویش وظیفه دارد که نقایص موجود در زندگانی افراد را جبران و کمبودهای آنان را پاسخگو باشد. همانگونه که خداوند نیازمند و فقیر را با فقر و نداری امتحان میکند، ثروتمندان را نیز این گونه میآزماید.
کمک به افراد نیازمند اگر همراه با خلوص نیت و به خاطر رضای پروردگار باشد، دارای تأثیرات بیشماری است. برخی از آثار آن در همین جهان مشاهده میشود و برخی از آثار آن در جهان دیگر، به عنوان پاداشهای اخروی، ظاهر میگردد.
در روایات فراوانی به برخی از این آثار اشاره شده است. از جمله پیشگیری از حوادث و مرگهای ناگهانی و دور شدن بلاها و گرفتاریها.
● اما از چه چیزهایی باید انفاق کرد؟
▪ انفاق از بهترینها
متاسفانه بسیاری از ما فکر میکنیم اگر کالایی بیفایده در خانه داریم میتوان آن را بخشید ودل خوش بود که ما هم انفاق کردهایم و حتما مورد لطف و مرحمت خدا قرار گرفتهایم. در حالی که در قرآن میخوانیم: «شما به خوبی و نیکی ابداً نمیرسید مگر آنکه از آنچه را که دوست دارید انفاق کنید و هر چیزی را به هر کیفیّتی انفاق کنید، خداوند تحقیقاً به آن مطّلع است» (آل عمران/ ۹۲).
اما گاهی بخشش و انفاق انجام میگیرد و چیزی هم که مورد انفاق واقع میشود حتی گرانبها هم هست اما همه اینها موجبات یک عمل نیکو را فراهم نمیآورد چرا که برای خدا نیست و رگههای پر رنگی از ریا در آن دیده میشود!
خداوند در اینباره در قرآن میفرماید« صدقات خود را به سبب منت و آزار تباه نسازید.»
انفاق باید برای خدا باشد و از روی ریا و خودنمایی نباشد و مستلزم منّت بر گیرنده و آزار وی نگردد و از اموال پاک و محبوب بوده باشد.
البته زمانی میتوان یک انفاق کامل را بدون کم و کاست انجام داد و دل به آن بست که مورد قبول قرار گیرد و از صمیم دل و جان صورت گیرد و این امر ممکن نیست مگر اینکه از ثواب کار آگاه باشیم.
همچنین خداوند میفرماید: «کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق میکنند سپس به دنبال انفاقی که کردهاند منت نمیگذارند و آزاری نمیرسانند پاداش آنها، نزد پروردگارشان است. علاوه بر این نه ترسی بر آنها است و نه غمگین میشوند.» انفاق در راه خدا در صورتی در پیشگاه پروردگار مورد قبول واقع میشود که به دنبال آن منت و چیزی که موجب آزار و رنجش نیازمندان است، نباشد بنابراین کسانی که در راه خداوند بذل مال میکنند ولی به دنبال آن منت میگذارند یا کاری که موجب آزار و رنجش است، میکنند، در حقیقت با این عمل ناپسند اجر و پاداش خود را از بین میبرند.
▪ آثار انفاق بر فرد
جدا از جنبه اجتماعی انفاق و آثار آن در نزدیکی افراد به همدیگر و کمرنگ کردن فاصله طبقاتی انفاق تاثیرات مستقیمی بر زندگی شخصی ما دارد که در آیات و احادیث به آنها اشاره شده است. از جمله:
ـ برکت دادن به اموال: قرآن کریم میفرماید: «مثل کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق میکنند همانند دانهای است که هفت خوشه برویاند که در هر خوشه صد دانه باشد، خداوند برای هرکس که بخواهد [آن را] چند برابر میکند و خدا گشایشگر داناست».
ـ رفع بلا و مرگ بد:رفع بلا، دوری از مرگ سوء و...، از اثرات انفاق است که در روایات نیز به آن اشاره شده است. امام باقر(ع) میفرمایند: «صدقه ۷۰ بلا و نیز مرگ سوء را از انسان دور میکند چرا که صاحب صدقه هرگز با مرگ سوء از دنیا نمیرود.»
ـ طول عمر: پیامبر اکرم(ص) میفرمایند: «صدقه و صلهرحم شهرها را آباد میکند و بر عمرها میافزاید.»
ـ شفای بیماری: از دیگر آثار مهم، صدقه و انفاق، شفای مریض است که نقش اساسی و مهمی دارد و اثر آن بارها به تجربه رسیده است. حدیثی که به این مساله تصریح میکند از پیامبر اکرم(ص)، امام صادق(ع)، امام کاظم (ع) و امیرمومنان(ع) نقل شده است. «بیماران خود را به وسیله صدقه درمان کنید.» و در حدیث دیگری میخوانیم که مستحب است مریض با دست خود صدقه بدهد.
ـ رفع فقر: از امام باقر(ع) نقل شده است: «نیکی و صدقه فقر را دور میکند.» آثار معنوی انفاق: از نظر قرآن کریم انفاق در راه خدا، تجارتی پرسود و معاملهای ارزشمند است که موجب جلب پاداشهای عظیم و رسیدن به بهشت الهی شده، انسان را از هول و هراس قیامت ایمن کرده و موجب نجات از عذاب دردناک الهی میشود.
ـ آرامش روحی و روانی: از جمله آثار اعمال نیکو به طور عام و انفاق به طور خاص، رسیدن به آرامش روحی و روانی است که شامل فرد میشود، درباره نقش انفاق در ایجاد آرامش میتوان به این آیه استشهاد کرد: «کسانی که اموال خود را در شب و روز و نهان و آشکار انفاق میکنند، پاداش آنان نزد پروردگارشان خواهد بود و نه بیمی بر آنان است و نه اندوهگین میشوند.»
ـ وسیله تقرب به خدا: قرآن کریم میفرماید: «گروهی از عربهای بادیهنشین، به خدا و رستاخیز ایمان دارند و انفاق خویش و دعاهای رسول خدا را مایه تقرب به خدا میدانند. آگاه باشید اینها، مایه تقرب آنهاست، بهزودی خداوند آنها را در رحمت خود وارد خواهد کرد و به یقین خدا آمرزنده و مهربان است.»
● آثار انفاق بر جامعه
با انفاق و بخشش اختلافات طبقاتی که در اثر بیعدالتیهای اجتماعی در میان طبقه غنی و ضعیف پیدا میشود از بین رفته و سطح زندگی کسانی که نمیتوانند نیازمندیهای زندگیشان را بدون کمک دیگران رفع کنند، بالا میآید تا و حداقل لوازم زندگی را داشته باشند و از همه مهمتر زنده کردن روحایمان و برادری انسانی در میان مسلمانان است و در آیه ۲۶۲ سوره بقره میفرماید: «کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق میکنند، سپس به دنبال انفاقی که کردهاند، منت نمیگذارند و آزاری نمیرسانند، پاداش آنها نزد پروردگارشان (محفوظ) است و نه ترسی دارند و نه غمگین میشوند.»
منبع: آیات قرآن کریم، پژوهش کانون اقتصاد و قرآن کریم، کانونهای تخصصی قرآن کریم، سازمان فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور.
سحر حبیبی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست