دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

نیروی انگیزش موتور رفتاری انسان است


نیروی انگیزش موتور رفتاری انسان است

انسان فعالیت‌های مختلفی انجام می‌دهد. برخی از این فعالیت‌ها جنبه‌های اختصاصی‌تر به خود می‌گیرند و برخی فعالیت‌ها عمومی‌ هستند. برخی از این کار کردن‌ها تحت عنوان شغل فرد …

انسان فعالیت‌های مختلفی انجام می‌دهد. برخی از این فعالیت‌ها جنبه‌های اختصاصی‌تر به خود می‌گیرند و برخی فعالیت‌ها عمومی‌ هستند. برخی از این کار کردن‌ها تحت عنوان شغل فرد یاد می‌شوند. در هر حال در هر لحظه که انسان کار انجام می‌دهد، عوامل متعدی شیوه عمل و نتیجه حاصله را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

زمانی که بین توانایی‌های فرد و ویژگی‌های کار مورد نظر هماهنگی و همخوانی وجود داشته باشد تاثیر مثبتی بر شیوه عمل خواهد گذاشت. برخی از فعالیت‌ها به توانایی‌ها و خصوصیات ویژه‌ای نیاز دارند که بدون آن‌ها انجام کار به صورت مفید و ثمر بخشی انجام نخواهد گرفت.

در بحث انگیزش گفته می‌شود که طی جریان انگیزش نیروی لازم برای انجام کار فراهم می‌شود. در واقع انگیزش به منزله موتور رفتاری انسان بشمار می‌رود. از این جهت سطح انگیزشی فرد تاثیر بسیار زیادی در اقدام او به انجام کار و تداوم به انجام کار دارد. افرادی که از انگیزش کافی برخوردار نیستند یا در شروع به انجام کار مشکل دارند یا در شیوه انجام کار ضعیف و کند عمل می‌کنند. نتیجه کار این افراد معمولا به اندازه نتیجه کار افراد با انگیزه مفید و سودمند نیست.

افراد دارای انگیزش بالا توان بهتری در انجام کار دارند، سرعتشان بالاتر است، زودتر اقدام و شروع به کار می‌کنند. نواقص کمتری دارند و در صورت بروز مشکل تلاش بیشتری جهت رفع نواقص می‌کنند.

اصولا کارهایی که از درجه دشواری بالاتری برخوردار هستند و به عبارتی کارهای سخت تفاوت‌هایی از لحاظ مدت زمان مورد نیاز برای اتمام کار، نتایج مورد نظر و ... با کارهای ساده‌تر دارند. از این لحاظ ماهیت کار، سخت و آسان بودن آن نیز می‌تواند شیوه کار را تحت تاثیر قرار دهد. کارهای آسان راحت‌تر و سهل‌تر و در مدت زمان کمتری انجام داده می‌شوند و توجه و دقت مورد نیاز برای آن‌ها کمتر است.

روشن است کارهایی که دارای بازده مفید و بالایی هستند با تحت تاثیر قرار دادن سطح انگیزش افراد نحوه عمل و کار را تحت تاثیر قرار می‌دهند. البته چنین بازدهی زمانی بیشترین تاثیر را خواهد داشت که فرد از وجود چنین بازدهی آگاهی داشته باشد.

زمانی که فرد از نتایج کار خود به صورت پاداش مالی و ... اطلاع داشته باشد شیوه عمل او متفاوت از زمانی خواهد بود که هیچ گونه آگاهی از چنین مزایایی ندارد. این مساله قابل توجه مدیران کاری است که با آگاه ساختن افراد خود از نوع تشویق‌ها و پاداش‌های مورد نظر راندمان کار را بالا ببرند. قابل توجه است فقدان آگاهی افراد از نوع تشویق مورد انتظار و میزان آن بیشترین تاثیر مخرب را در عملکرد آن‌ها خواهد داشت نسبت به زمانی که از بازده پایین کار اطلاع داشته باشند.