چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

در خرید لوازم آرایش محتاط باشید


در خرید لوازم آرایش محتاط باشید

سرب, جیوه, فرمالدیید, تری کوزان, پارافین و برخی مواد آرایشی و بهداشتی ای که روزانه استفاده می کنیم, مخصوصا اگر از نوع غیراستاندارد باشند, حاوی مواد شیمیایی و ترکیب های سمی و سرطانزایی هستند که به راحتی از طریق پوست جذب می شوند

سرب، جیوه، فرمالدیید، تری‌کوزان، پارافین و...؛ برخی مواد آرایشی و بهداشتی‌ای که روزانه استفاده می‌کنیم، مخصوصا اگر از نوع غیراستاندارد باشند، حاوی مواد شیمیایی و ترکیب‌های سمی و سرطانزایی هستند که به راحتی از طریق پوست جذب می‌شوند...

بسیاری از افراد هم بدون آنکه متوجه باشند، با مصرف مدام این مواد، دچار مشکل‌های جسمی می‌شوند. ژیلیان داکون، روزنامه‌نگار فرانسوی، از افرادی است که به گفته پزشکان به دلیل استفاده از محصول‌های بهداشتی و آرایشی ناسالم، گرفتار سرطان پستان شده است. وی در کتاب معروف خود با نام «سرطان در رژلب شماست!» در مورد اختلال‌های هورمونی‌ای که مواد شیمیایی موجود در محصول‌های آرایشی بهداشتی ایجاد می‌کنند، صحبت کرده است. طبق آمار، فقط در آمریکا در دهه اخیر، ۶۰ هزار زن قربانی عوارض ناخوشایند ترکیب‌های شیمیایی سمی محصول‌های آرایشی و بهداشتی شده‌اند. سوختگی‌های موضعی، آلرژی‌ها، مشکل‌های پوستی و ریزش مو از عوارض کوتاه‌مدت و ابتلا به برخی سرطان‌ها، از عوارض بلندمدت این مواد هستند، بنابراین هنگام خرید لوازم آرایشی و بهداشتی مراقب باشید و حتما به مواد تشکیل‌ دهنده درج شده روی بسته‌بندی توجه کنید.

● رژلب

برخی رژلب‌ها حاوی فلزات سنگین سمی هستند؛ مثلا سرب از فلزات سرطانزایی است که در تعداد بسیار کمی از رژلب‌ها که جزو رژلب‌های غیراستاندارد و تقلبی هستند، وجود دارد و به سیستم‌ عصبی، کلیه، استخوان، قلب و خون آسیب می‌رساند و بیشترین خطرش متوجه زنان باردار است.

● شوینده های آنتی‌باکتریال

برخی از محصول‌های شوینده آنتی‌باکتریال حاوی مواد رنگی و ترکیباتی هستند که می‌توانند فرمالدیید آزاد کنند که سرطانزاست. اترگلیکول، سرب، جیوه، پارافین، پروپیل، وازلین، فتالات و تولوئن نیز از ترکیب‌های مسمومیت‌زای موجود در شوینده‌ها هستند. اگر این مواد به مدت طولانی‌ مصرف شوند، می‌توانند سرطانزا باشند. فتالات‌ها و پارافین‌ از طریق پوست جذب می‌شوند و یکی از عوامل محرک ابتلا به سرطان پستان هستند. وازلین موجود در برخی شوینده‌ها هم نوعی روغن معدنی است که در ارگانیسم ذخیره می‌شود و قابل‌ تجزیه نیست و می‌تواند به کبد آسیب برساند.

● شامپو و ژل حمام

اتانول از عناصر موجود در برخی شامپوهاست که می‌تواند باعث بروز سرطان مغز استخوان، دهان و زبان شود. فتول نیز ترکیب شیمیایی?ای است که قدرت مسمومیت‌زایی بالایی دارد و می‌تواند در برخی شرایط باعث ایست تنفسی و قلبی شود.

● رنگ مو

برخی رنگ موها حاوی حلال‌های صنعتی به نام دی‌اتانول‌آمین یا DEA هستند که می‌توانند باعث بروز مشکل‌های پوستی شوند. این مواد همچنین محرک شکل‌گیری ترکیبی سرطانزا به نام نیتروزامین هستند که عامل مشکلات کبد، کلیه و پانکراس است. برخی دیگر از رنگ‌ها هم حاوی فرمالدیید هستند که استنشاق بوی آن هم سرطانزاست. سرب نیز از جمله فلزات سنگین سمی و سرطانزای موجود در رنگ موهای صنعتی است.

● خمیر ریش

برخی خمیرهای ریش حاوی پینن هستند؛ یک ترکیب شیمیایی که در درازمدت به سیستم ایمنی آسیب می‌رساند.

● خط چشم

در برخی از خط چشم‌‌ها مولکولی به نام پالمیتات آسکوربیل وجود دارد. این ترکیب شیمیایی سرطانزا و عامل جهش‌ ژنی است.

● سایه چشم

برخی از سایه‌ها حاوی اکسیدآهن هستند که ترکیبی سرطان‌آور و جهش‌زاست.

● فیکساتور و تافت‌ مو

گاهی در برخی تافت‌های مو پلی وینیل‌پیرولیدن، مقادیر بالایی دی‌اکسین و پروفیلن گلیکول وجود دارد. این مواد از طریق استنشاق هم می‌توانند باعث بروز مشکل‌های کبدی و کلیوی شوند.

● کرم‌پودر

بعضی از کرم‌پودرها حاوی پروپیلن گیلکول هستند. این عنصر به دستگاه عصبی آسیب می‌رساند و آلرژن است و می‌تواند باعث ایجاد حالت تهوع، استفراغ، سردرد و مشکل‌های کبدی شود. در کرم‌پودرهای لوله‌ای نیز مریستات ایزوپروپیل وجود دارد. این ترکیب چرب می‌تواند عامل بروز کومدون باشد. در برخی از کرم‌پودرها هم مواد نگه‌دارنده‌ای از جمله پارافین وجود دارد که آلرژن است و می‌تواند عامل اختلال‌های هورمونی باشد و باعث بروز سرطان‌ پستان شود.

● خمیردندان و دهانشویه

در بعضی از خمیردندان‌ها، رنگ‌های آلرژن، ساکارین، رزورسینول و ترکیب‌های شیمیایی‌ای وجود دارد که می‌توانند عامل ابتلا به بیماری‌های خونی و حتی مرگ شوند. مصرف مرتب خمیردندان‌های حاوی پارافین هم می‌تواند باعث بروز بیماری‌های لثه و لک‌ روی دندان شود. یدوفرم نیز از ترکیب‌هایی است که در محصول‌های سفیدکننده دندان وجود دارد و به مینای دندان آسیب می‌رساند.

● لوسیون‌ بدن

برخی کرم و لوسیون‌های بدن حاوی روغن‌های معدنی مشتق از نفت مانند وازلین و پارافین هستند. این مواد در بدن ذخیره می‌شوند و تجزیه نمی‌شوند و می‌توانند به کبد آسیب برسانند.

● ریمل

ریمل‌ها مواد آرایشی‌ای دارند که به راحتی به باکتری‌ها آلوده می‌شوند و به این ترتیب سلامت چشم را به خطر می‌اندازند. در ضمن برخی از آنها حاوی ترکیبات سرطانزاست. برخی ریمل?ها حاوی ماده نگهدارنده‌ای مشتق‌ از بنزن یا جیوه هستند که می‌تواند باعث آلرژی و حساسیت‌های پوستی شود. پنتائوریتریتل نیز از فرمالدیید ساخته می‌شود و سمی است. برخی ریمل‌ها نیز حاوی کاترینوم -۲۲ هستند که ماده نگهدارنده است و می‌تواند باعث آلرژی شود. سولفونات پلی‌استیرن‌سودیک هم نوعی نونیل‌فنل است که می‌تواند عامل پوکی استخوان و سرطان مغز استخوان باشد.

● ضدآفتاب‌

برخی کرم‌ها، ژل‌ها، شیرپاک‌کن‌ها، اسپری‌‌های صورت و ضدآفتاب‌ها حاوی ترکیب آلرژی‌زای بنزنی هستند. این ترکیب می‌تواند لایه محافظ پوست را از بین ببرد و باعث تشکیل رادیکال‌های آزاد و پیری زودرس پوست شود. برخی کرم‌های ضدآفتاب نیز حاوی مواد نگهدارنده بوتیل‌پارافین هستند که مصرف طولانی‌مدت آن می‌تواند باعث بروز سرطان پستان در زنان و کاهش تولید اسپرم در مردان شود.

● صابون‌

صابون‌های کلاسیک، قدرت پاک‌کنندگی زیادی دارند اما از آنجا که pH آنها ۹ است، می‌توانند لایه چربی روی پوست را از بین ببرند و آن را خشک کنند. این صابون‌ها همچنین حاوی آمونیوم، فرمالدیید و فنول هستند که اگر روزانه به طور مرتب مصرف شوند، سرطانزا خواهند بود.

منبع: ریدرز دایجست

ترجمه:سمیه مقصودعلی