چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
زرده تخم مرغ بخوریم یا نخوریم
تخممرغ از وعدههای غذایی پرمصرف و پرطرفدار به ویژه به عنوان صبحانه است که از گذشته تردیدهای بسیاری درباره خوردن یا نخوردن زرده آن وجود داشته است. بسیاری از مردم وقتی صبحانه خود را با یک املت بدون زرده میخورند، حس بهتری دارند و تصور میکنند که کار درستی کردهاند. آنها زرده طلایی تخم مرغ را بدون اینکه لحظهای درباره خواص آن بیندیشند دور میاندازند و اگر به آنها بگویید دور انداختن زرده تخممرغ اصلا هم برای سلامتیشان مفید نیست، قطعا متعجب خواهند شد. در این گزارش به نقل از پایگاه اینترنتی مانی دات یواس نیوز، به توصیف باورهای غیرعلمی و حقایق جالبی راجع به زرده تخم مرغ میپردازیم که از خواندن آن شگفتزده میشوید:
در هفته بیش از ۳ تخممرغ نخورید
قبل از اینکه درباره زرده تخم مرغ صحبت کنیم بگذارید کمی راجع به تخممرغ کامل حرف بزنیم. بسیاری از مردم اصلا نمیدانند منشا این نقل قول که در هفته بیش از سه تخم مرغ نخورید کجاست. این دستورالعمل نخستین بار در دهه ۷۰ میلادی پس از آنکه انجمن قلب آمریکا اعلام کرد میزان کلسترول خون انسان باید به کمتر از ۳۰۰ میلیگرم در روز محدود شود، صادر شد. به دنبال اعلام این خبر، انجمن قلب آمریکا توصیه کرد میزان مصرف تخم مرغ باید به سه عدد در هفته محدود شود تا کلسترول خون از میزان اعلام شده فراتر نرود.
از آنجا که یک تخم مرغ درشت ۲۱۱ میلیگرم کلسترول دارد، لذا اعمال این محدودیت منطقی به نظر میرسد. اما جالب اینجاست که انجمن قلب آمریکا مدتی بعد دستورالعمل قبلی خود را بهروزرسانی کرده و این قضیه را روشن کرد که خوردن تخم مرغ آن هم به صورت کامل به عنوان یکی از بخشهای مهم وعدههای غذایی روزانه محسوب میشود. این انجمن همچنین اعلام کرد: در صورتی که تخم مرغ جایگزین سایر غذاهای پرکلسترول نظیر گوشت شود، خوردن بیش از یک عدد تخم مرغ کامل در روز نیز یک رژیم غذایی سالم محسوب میشود.
دور انداختن زرده تخم مرغ
زرده تخم مرغ علاوه بر داشتن میزان بالایی پروتئین، محتوی چربیهای غیراشباع و بسیار مفید برای سلامت قلب شامل چربی امگا- ۳ است. بسیاری از مردم از چربی و کلسترول موجود در تخم مرغ به ویژه در زرده آن وحشت دارند اما فراموش میکنند که سایر غذاها نظیر گوشت قرمز، ماکیان و لبنیات نیز به همین اندازه یا حتی بیشتر چربی و کلسترول دارند. علاوه بر این، نتایج مطالعات مختلف نشان میدهد که چربیهای اشباع شده کلسترول خون را بیش از کلسترول موجود در غذاها افزایش میدهند. بنابراین زرده تخم مرغ با داشتن ۱/۶ گرم چربی اشباع که این میزان ۸ درصد کل میزان مجاز مصرف روزانه برای بدن است، قابلیت تبدیل شدن به یک رژیم غذایی سالم را دارد. زرده تخم مرغ علاوه بر این سرشار از بسیاری از مواد مفید و مغذی نظیر ریبوفلاوین، ویتامین D و ویتامین ب۱۲ است.
زرده تخممرغ همچنین مواد مغذی نظیر کولین و سلنیوم را در دل خود جای داده است. مطالعات جدید نشان میدهد که کولین در رشد مغزی جنین نقشی حیاتی ایفا میکند لذا غذاهای سرشار از کولین نظیر تخم مرغ برای زنان باردار بهترین رژیم غذایی محسوب میشوند. آنتیاکسیدان سلنیوم نیز یک ماده حیاتی است که در بهبود سیستم ایمنی و تنظیم هورمونها نقش دارد. نتایج مطالعات نشان میدهد سلنیوم همچنین از بدن در مقابل برخی سرطانها محافظت میکند. البته نباید از کنار آنتیاکسیدانهای فتوشیمیایی نظیر زئاکسانتین و لوتئین به سادگی گذشت. هر دوی این آنتیاکسیدانها به خانواده کاروتنوئیدها تعلق داشته و نقش حیاتی و موثری درسلامت چشم دارند. مطالعات مختلف نشان میدهد این آنتیاکسیدانهای فتوشیمیایی خطر ابتلا به تحلیل نقطه ماکولار چشم (دژنراسیون ماکولا) را کاهش میدهد. این عارضه که سبب از بین رفتن بینایی میشود در سنین بالا رخ میدهد. علاوه بر این شواهد مختلف نشان میدهد لوتئین برای سلامت پوست و قلب مفید است.
تکلیف دوستداران تخم مرغ چیست؟
از آنجا که یک تخم مرغ کامل با داشتن حجم بالایی از مواد مغذی بسیار مهم و حیاتی تنها ۷۰ کالری انرژی دارد، باید تخم مرغ را به صورت کامل خورد. نکته جالبتر اینکه انجمن قلب آمریکا تخم مرغ را در فهرست غذاهای سالم زیر یک دلار قرار داده و این مساله نیز تخم مرغ را یک انتخاب بسیار ارزان کرده است. اگر میخواهید نیمرو، املت یا کوکو طبخ کنید، زرده و سفید را مخلوط کنید تا مواد مغذی حیاتی آن را حفظ کنید ضمن اینکه چربی و کلسترول را در رژیم غذایی خود کاهش میدهید. این شیوه به شما کمک میکند که دستورالعمل روزی یک تخم مرغ را نیز رعایت کنید.
تمام پروتئین تخم مرغ در سفیده
اگرچه سفیده تخم مرغ محتوی میزان بالایی پروتئین است اما زرده آن را نیز نباید نادیده بگیرید. یک تخم مرغ بزرگ ۳/۶ گرم پروتئین در سفیده و ۲/۷ گرم پروتئین در زرده خود دارد. این بدین معناست که ۶۰ درصد پروتئین موجود در تخم مرغ در سفیده آن و ۴۰ درصد دیگر در زرده آن است. پس دفعه بعدی که خواستید زرده تخم مرغ را دور بیندازید بیشتر فکر کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست