پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
پیامبر اسلام و مبارزه با خرافات
داستانی است كه در كتب حدیث ما آمده است و حتی اهل تسنن هم نقل كردهاند. رسول اكرم(ص) از ماریه قبطیه پسری به نام ابراهیم بن رسول الله دارد. این پسر كه مورد علاقه رسول اكرم است در هجده ماهگی از دنیا میرود. رسول اكرم كه كانون عاطفه بود قهراً متأثر میشود و حتی اشك میریزد و میفرماید: دل میسوزد و اشك میریزد، ای ابراهیم! ما به خاطر تو محزونیم ولی هرگز چیزی بر خلاف رضای پروردگار نمیگوییم. تمام مسلمین، ناراحت و متأثر به خاطر این كه غباری از حزن بر دل مبارك پیغمبراكرم نشسته است. همان روز تصادفاً خورشید منكسف میشود و میگیرد. مسلمین شك نكردند كه گرفتن خورشید، هماهنگی عالم بالا به خاطر پیغمبر بود، یعنی خورشید گرفت برای این كه فرزند پیغمبر از دنیا رفته است. (۱)
این مطلب در میان مردم مدینه پیچید و زن و مرد یك زبان شدند كه دیدی! خورشید به خاطر حزنی كه عارض پیغمبراكرم شد گرفت، در حالی كه پیغمبر به مردم نگفته - العیاذ بالله- كه گرفتن خورشید به خاطر این بوده است. این امر سبب شد كه عقیده و ایمان مردم به پیغمبر اضافه شود، و مردم هم در این گونه مسائل بیش از این فكر نمیكنند.
ولی پیغمبر چه میكند؟ پیغمبر نمیخواهد از نقاط ضعف مردم برای هدایت مردم استفاده كند، میخواهد از نقاط قوت مردم استفاده كند. پیغمبر نمیخواهد از جهالت و نادانی مردم به نفع اسلام استفاده كند، میخواهد از علم و معرفت مردم استفاده كند. پیغمبر نمیخواهد از ناآگاهی و غفلت مردم استفاده كند، میخواهد از بیداری مردم استفاده كند، چون قرآن به او دستور داده:«ادع الی سبیل ربك بالحكمهٔ و الموعظهٔ الحسنهٔ و جادلهم بالتی هی احسن.» (۲) وسایلی ذكر كرده است.
[پیغمبر نفرمود] عوام چنین حرفی از روی جهالتشان گفتهاند، « خذ الغایات و اترك المبادی» (۳)، بالاخره نتیجه خوب از این گرفتهاند، ما هم كه به آنها نگفتیم، ما در اینجا سكوت میكنیم. سكوت هم نكرد. آمد بالای منبر صحبت كرد، خاطر مردم را راحت كرد، گفت: این كه خورشید گرفت به خاطر بچه من نبود.
مردی كه حتی از سكوتش سوء استفاده نمیكند، این گونه باید باشد، چرا؟
برای این كه اولاً اسلام احتیاج به چنین چیزهایی ندارد. بگذار كسانی بروند از خواب های دروغ، از جعل ها و از این جور سكوت ها استفاده كنند كه دینشان منطق ندارد، برهان و دلیل ندارد و آثار حقانیت دینشان روشن و نمایان نیست.
اسلام نیازی به این جور چیزها ندارد. ثانیاً همان كسی هم كه از این وسایل استفاده میكند، در نهایت امر اشتباه میكند. مثل معروف:" همگان را همیشه نمیتوان در جهالت نگاه داشت"، یعنی بعضی از مردم را همیشه میشود در جهالت نگاه داشت، همه مردم را هم در یك زمان میشود در جهالت و بی خبری نگه داشت، ولی همگان را برای همیشه نمیشود در جهالت نگه داشت. گذشته از این كه خدا اجازه نمیدهد [و به عبارت دیگر] اگر این اصل هم در كار نبود، پیغمبری كه میخواهد دینش تا ابد باقی بماند آیا نمیداند كه صد سال دیگر، دویست سال دیگر،هزار سال دیگر مردم میآیند جور دیگری قضاوت میكنند؟! و بالاتر همین كه خدا به او اجازه نمیدهد.
پینوشت ها:
- البته این مطلب فی حد ذاته مانعی ندارد. به خاطر پیغمبر ممكن است دنیا زیر و رو بشود. اینها مسأله مهمی نیست.
- نحل/۱۲۵.[به راه پروردگارت با حكمت(دلایل عقلی) و اندرز نیكو دعوت كن و با بهترین روش با آنان به بحث و مجادله پرداز.]
-[به هدف ها بپرداز و وسایل را رها كن.]
مجموعه آثار، جلد ۱۶، ص ۱۰۸،استاد شهید مرتضی مطهری.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست