شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
در خدمت و خیانت سوسیس
سوسیس از آن غذاهای خیلی جالب است. از طرفی از پرمصرفترین غذاهای این دوره و زمانه است و از طرف دیگر بیشترین بار فحش و بدوبیراه و تهمت را به دوش میکشد. البته راحت بودن تهیه ساندویچ سوسیس و بقیه غذاهایی که از آن تهیه میشود، باعث شده که جوانترها چشمشان را روی خطرات سوسیس ببندند و فقط به طعم وراحتی آن فکر کنند. اما پدربزرگها و مادربزرگها همچنان در خط مقدم مبارزه با سوسیس و کالباس و این جور چیزها قرار دارند.
برای تهیه سوسیس ابتدا مواد اولیه تشکیلدهنده خمیر مایه سوسیس، به میزانهای مشخص در مخزنی با هم مخلوط شده و یکنواخت میشوند. آنگاه، همه افزودنیها و طعمدهندهها و مواد نگهدارنده به مخلوط اضافه میشوند، سپس مایه در دستگاهی مخصوص، به شکل زنجیروار بستهبندی شده و در صورت نیاز به فرایندهای بیشتر (مثل دودی شدن)، این کار در اتاقهای مخصوص به انجام میرسد. محصول نهایی در سردخانه نگهداری میشود و سپس در بین فروشگاهها توزیع میشود.
یکی از بحثانگیزترین موضوعات در مورد ترکیبات سوسیس، این است که بسیاری از مردم معتقدند که برخی از تولیدکنندگان، به جای استفاده ازگوشت در سوسیس، تکههای بیارزش چربی را به کار میبرند و کمتر از گوشت لخت استفاده میکنند. این یک واقعیت است که برخی تولیدکنندگان برای کاهش دادن قیمت تمام شده از گوشت کمتری استفاده کرده و مواد غذایی کمارزشتری را به کار میبرند. در حالی که تولیدکنندگان میتوانند با غنیسازی و مغذیتر کردن فرمولاسیون محصولاتشان هم موجبات سلامت مردم را فراهم نمایند و هم در دراز مدت با فروش بیشتر، سود بسیاری را عاید خود کند. البته با وجودی که هرچه قدر صاحبان کارخانجات سوسیسسازی قسم میخورند که ما از بهترین گوشتها استفاده میکنیم، بازهم هیچکس باور نمیکند، اما هنوز مردم مثل نقل و نبات سوسیس میخرند و میخورند. بههرحال، حتی اگر آشغال گوشت هم باشد، راحت و ارزان که هست!
● غیر از گوشت، دیگر چه؟
گذشته از نوع گوشتهای به کار رفته در تولید سوسیس، موادی که به عنوان افزودنی به سوسیس اضافه میشوند هم از مواد سئوالبرانگیزی هستند که اطمینان بر سر مجاز بودن آنها وجود ندارد. مطالعات نشان دادهاند، دریافت مداوم برخی از افزودنی هایی که در تولید سوسیس، به کار میروند، در درازمدت سلامتا فراد را به خطر میاندازد.
▪ نگهدارندهها:
یکی از بحثانگیزترین افزودنیهایی که در سوسیس استفاده میشود، نیترات است. وجود مقدار بالایی از نیترات، خاصیت ضدباکتریایی دارد و برای جلوگیری از فساد محصول به کار میرود. در ضمن، تثبیت رنگ محصول نیز در سوسیس توسط این افزودنی تامین میشود. نیترات افزودنی اجباری است که برای تثبیت رنگ و جلوگیری از فساد به کارمیرود این ماده در دستگاه گوارش به نیتریت و نیتروزآمین تبدیل میشود که بسیار سرطانزا است و باید از مصرف طولانیمدت و مداوم آن پرهیز شود.
▪ نمک:
یکی دیگر از افزودنیهایی که طعم پایه را در سوسیس ایجاد میکند، نمک است. مقدار نمک به نوع سوسیس بستگی دارد و میتواند بین۸/۱ تا ۲/۲ درصد از یک واحد سوسیس را به خود اختصاص دهد. حتی گاهی امکان دارد که مقدار نمک در سوسیسهای خشک و نیمهخشک به ۳ درصد نیز برسد. نمک گذشته از آنکه طعم مناسبی به گوشت میدهد به دلیل فعالیت ضدباکتریایی که دارد، در ساخت سوسیس استفاده میشود.
به دلیل وجود این افزودنی اجتنابناپذیر، مصرف این ماده غذایی در افراد مبتلا به فشار خون باید محدود شود و بهطورکلی به این بیماران توصیه میشود که اصلا از این ماده غذایی استفاده نکنند.
▪ فسفات:
در صنایع فراوردههای گوشتی از فسفات به منظور حفظ PHقدرت اسیدی وافزایش قدرت نگهداری آب توسط محصول به وفور استفاده میشود. مطالعات نشان داده است دریافت بیش از اندازه فسفر از طریق هر ماده غذایی به دلیل ایجاد اختلال و رقابت با جذب کلسیم،احتمال پوکی استخوان را در افراد مستعد خصوصا زنان یائسه و سالمندان بالا میبرد.
▪ رنگ:
در تولید سوسیس از ترکیبات رنگی نیز استفاده میشود. وجود رنگ مناسب در محصول موجب جذب خریداران میشود، زیرادر طول فرایند، گوشت تغییر رنگ میدهد.
▪ چربی:
چربی به کار رفته در سوسیس از نوع حیوانی است و برای افراد مبتلا به چربی خون وافراد چاق بسیار مضر قلمداد میشود. وجود چربی در این محصولات میزان کلسترول و تریگلیسیرید را بالا برده و احتمال بروز سرطان پانکراس را افزایش می دهد .
●وقتی سوسیس میخرید:
با وجود آنکه فرایندهای انجام شده زمان ماندگاری سوسیس را بالا میبرد، اما سعی کنید آن را فقط برای مصرف هر وعده خود خریداری نمایید و از نگهداری آن به مدت طولانی در فریزر خودداری کنید. سوسیس جز گروه گوشتها محسوب میشود و به دلیل مواد تشکیلدهنده آن، امکان نگهداری بیش از ۲ تا ۳ هفته وجود ندارد، زیرا مصرف مواد غذایی کهنه در علم تغذیه توصیه نمیشود. به علاوه، در هنگام خرید آن به تاریخ تولید و بینقص بودن بستهبندی آن توجه داشته باشید. به هیچ عنوان محصولاتی را که بستهبندیشان آسیبدیده هستند، خریداری ننمایید. توصیه میشود، این فراوردهها را از کارخانههای معتبر که دارای مهر استاندارد هستند خریداری کنید ، زیرا نظارتی که بر این کارخانهها وجود دارد، ایمنی بیشتر محصولات را فراهم میآورد. بسیاری از افراد تصور میکنند، هرچه سوسیسی صورتیتر باشد سالمتر است اما بسیاری از متخصصین رنگ آن را ملاک معتبری برای سالم بودن نمیدانند. داشتن بستهبندی مناسب و نداشتن بوی زننده و رنگ غیرطبیعی بهترین سوسیس است.
● فقط هفتهای یکبار:
به دلیل احتمال وجود انواع باکتریها نظیر سالمونلا در این ماده غذایی به ویژه در فصل تابستان که مسمومیت غذایی شیوع زیادی دارد، متخصصین عقیده دارند که پخت سوسیس در ۶ دقیقه سرخ کردن، کامل نمیشود و بلکه باید به مدت ۱۲ دقیقه آن را بر روی حرارت قرار داد. به همین دلیل شما میتوانید اول آن را آبپز کنید و سپس سرخ نمایید. با این وجود: مصرف سوسیس بهعنوان یک برنامه غذایی مداوم به هیچ عنوان توصیه نمیشود اما میتوان هفتهای یک بار از آن به عنوان یک شام حاضری استفاده نمود. مصرف انواع سبزیجات خام که سرشار از ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند در کنار سوسیس نیز تا حدودی از خطرات مصرف این سوسیسهای سرخ شده میکاهد. پس فراموش نکنید سوسیس هرچه کمتر، بهتر، آن هم از نوع استانداردش.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست