چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

متن کامل قسمت دوم برنامه جنجالی به اسم دموکراسی


متن کامل قسمت دوم برنامه جنجالی به اسم دموکراسی

برنامه به اسم دموکراسی پنج شنبه شب با پخش قسمت دوم از شبکه یک تلویزیون ایران, پایان یافت ولی تفسیرها و تحلیل های موافقان و مخالفان پخش این برنامه در سطح جهانی همچنان ادامه دارد

هدف دراز مدت بنیاد سوروس برای پیاده کردن فلسفه جامعه باز و حرکت کردن آن جامعه ، هر جامعه ای به سمت جامعه باز این است که میان حاکمیت و ملت شکاف ایجاد شود

برنامه "به اسم دموکراسی" پنج شنبه شب با پخش قسمت دوم از شبکه یک تلویزیون ایران، پایان یافت ولی تفسیرها و تحلیل های موافقان و مخالفان پخش این برنامه در سطح جهانی همچنان ادامه دارد .

متن کامل اظهارات هاله اسفندیاری،یحیی کیان تاجبخش و رامین جهانبگلو چهارشنبه شب در همین ستون منتشر شد و اینک قسمت دوم این توضیحات بدون داوری درباره محتوای ان ، منتشر می شود:

● کیان تاج بخش

"سرمایه اجتماعی" کتابی بود که من تالیف کردم و این کتاب قبلا در دفتر مطالعات سیاسی وزارت کشور به فارسی ترجمه شد.

این کتاب آقای پاتلان بوده یعنی کتاب مهم علوم سیاسی امریکایی،مربوط به اقای پاتلان به فارسی ترجمه شد بعد چند سال بعد من کتاب دیگری درباره سرمایه اجتماعی نوشتم و این باعث شد که این مقوله سرمایه اجتماعی قابل تدریس شود و من در یکی از کلاسهای دکترای دانشگاه تهران این بحث را طرح و تدریس کردم.

این باعث شد که افراد مختلف و چند تا از شاگردان این موضوع سرمایه اجتماعی را به عنوان رساله دکتری انتخاب کنند و بعدا مقالات علمی در این زمینه بنویسند.

برخی از این شاگردان مسئولیت رسمی در وزارت کشور و سازمان شهرداری ها داشتند و مقوله و مفهوم سرمایه اجتماعی را در مجلات رسمی وزارت کشور که به تمام شهرداری های کشور فرستاده می شود برای نخستین بار آنجا مطرح شد و به عنوان حکمرانی خوب و سرمایه اجتماعی محلی در واقع این بحث اشاعه پیدا کرد و نهایتا در بعضی از شعارهای انتخاباتی متوجه شدم که بحث سرمایه اجتماعی هم داره مطرح می شود.

● هاله اسفندیاری

یک نکته ای که برای تان بخواهم بگویم اینست که یک رابطه ای میان دولت، افراد و روسای بنیادها و مراکز تحقیقاتی وجود دارد و مانند درب های گردانی هستند که می چرخند و آدم از یک در می رود و ازآن در بیرون می آید.

مثلا رئیس انستیتو بروکینز معاون وزارت امور خارجه زمان کلینتون بود.

رئیس شورای روابط خارجه امریکا که واقعا یک نهاد بسیار با اهمیتی است در دوران ریاست جمهوری دوره اول بوش او رئیس برنامه ریزی برنامه های وزارت خارجه امریکا بود و اکنون رئیس شورای روابط خارجی امریکا است.

● کیان تاج بخش

بنیاد سوروس اسم دیگر آن موسسه جامعه باز است یا osa است که از فلسفه آقای کوپر برگرفته شده است.

اقای جرج سوروس از این فلسفه این برداشت را کرده که همانطور که اقای کوپر می گوید هر علم باید ابطال پذیر باشد و هر معرفت و دانشی باید قابل ابطال باشد و نسبت به آن باید شک و تردید به وجود بیاید.

هدف دراز مدت بنیاد سوروس برای پیاده کردن فلسفه جامعه باز و حرکت کردن آن جامعه ، هر جامعه ای به سمت جامعه باز این است که میان حاکمیت و ملت شکاف ایجاد شود و از طریق این شکاف آن قسمتهایی از جامعه مدنی که برمبنای فلسفه جامعه باز شکل گرفته و توانمند شده روی آن حاکمیت فشار بیاورد برای تغییر رفتار.

این شاید شتاب زده شود وقتی که حالت گرجستان باشد یا به تدریج به تغییر رفتار از طریق انتخابات و از طریق تغییر رفتارهای نرم و تدریجی باشد .

برای ایجاد این شکاف یا حاکمیت و دولت مرکزی باید تضعیف شود و یا بخش جامعه مدنی یا عمومی که همراه حاکمیت نیست باید توانمند شود.

● رامین جهانبگلو

از آنجا بود که این بحثی که من داشتم می کردم آن چیزی که به نظر خودمن اصلاح خشونت پرهیز جامعه ایران می آمد تقریبا افتاد به نوعی در دام ، می شه گفت.. در ذهنیت این نهادهای آمریکایی که به آن شکل جدیدی دادند و من را آشنا کردند با افراد مختلف وبا نهادهای مختلف واز آنجا کار من که در ned تمام شد و در یک ریپورت نهائی ، گزارش نهائی که من برای آن سازمان نوشته بودم من به این مسائل توجه کردم و این وضعیت تطبیقی بین جامعه مدنی و جامعه اروپای شرقی و وضعیت فروپاشی را با هم دیگر اشاراتی به آن کرده بودم آقای پلتنر من را آشنا کردند با نهاد وودرو ویلسون و خانم هاله اسفندیاری و در حقیقت خانم هاله اسفندیاری و نهاد وودرو ویلسون یک نهاد جدیدی شد که جایگزین ned شد و می شه گفت دنباله آن بحثی که در ned شروع شده بود را به یک نوعی دنبال کرد.

● یحیی کیان تاج بخش

هدف دراز مدت بنیاد سوروس برای پیاده کردن آن فلسفه جامعه باز و حرکت کردن آن جامعه و حرکت کردن هر جامعه ای به سمت جامعه بازاین هست که بین حاکمیت و ملت شکاف ایجاد شود و از طریق این شکاف آن قسمتهایی از جامعه مدنی که بر مبنای برنامه فلسفه جامعه باز شکل گرفته و توانمند شده روی آن حاکمیت فشار بیاورد برای تغییر رفتار این شاید شتاب زده شود یعنی به حال شتاب زده باشد وقتی به حالت گرجستان باشد یا میتواند به تدریج به تغییر رفتار از طریق انتخابات از طریق به اصطلاح تغییر رفتارهای نرم باشد یعنی به تدریج باشد برای ایجاد این شکاف یا دولت مرکزی یا حاکمیت مرکزی باید تضعیف شود یا آن بخش جامعه مدنی یا بخش عمومی که همراه با آن حاکمیت نیست باید توانمند بشود.

● یحیی کیان تاج بخش

سرمایه گذاری بنیاد سوروس بعد از فروپاشی نظام کمونیزم و شوروی این باید باشد که دنیای اسلام را مورد هدف قرار دهد و این در واقع همان حالت اتوپیک را نشان می دهد و استراتژی درازمدت این بنیاد را هم نشان می دهد و در واقع تا به حال بیشتر برنامه ها و سرمایه گذاری های بنیاد سوروس در اروپای شرقی و شوروی و آسیای مرکزی بوده ولی اکنون این بنیاد احساس می کند که کارش انجا اگر تمام نشده تقریبا تمام شده و الان کلا برنامه ها به سمت کشورهای دنیای اسلام اعم از ترکیه، کشورهای عرب، پاکستان، افغانستان و غیره است.

● هاله اسفندیاری

نماینده بنیاد سوروس با ما تماس گرفت از بنیاد فورد شنیده بود که مرکز ویسلون یک برنامه خاورمیانه شروع کرده و علاقه مند هست که یک برنامه ایران داشته باشد نماینده انیستیتو جامعه باز که بخشی از بنیاد سوروس هست با ما تماس گرفت آقای انتونی ریشتر و ایشان آمدند واشنگتن و یک جلسه ای برگزارکردند با رئیس برنامه بین الملل ومن و یک توضیحاتی ما برایشان دادیم که هدف ما چیست و چه کاری می خواهیم بکنیم و ایشان گفتند که علاقه مند خواهند بود از طرف بنیاد که این بنیاد به برنامه سخنرانی های ایران کمک مالی بکند.

● یحیی کیان تاج بخش

آقای شوارد نادزه خودشان نقل کردند که خیلی از ناآرامیها و تحولاتی که در گرجستان اتفاق افتاد از طریق حمایتهای نهادهایی بود که از طرف بنیاد سوروس حمایت می شدند و این برمی گردد به آن بعد دو اهمیت بعد دو چیست آن توانمند ساختن نهادها که با بنیاد سوروس در ارتباط هستند در شرایط خاصی بلافاصله می توانند در واقع مورد حمایت بنیاد سوروس باشند چه از انتقال پول واستفاده ازآن برای رسانه و برای اعتراضات خیابانی و برای فعالیتهای مختلف درانتخابات یا غیرانتخاباتی. به تدریج دردوسال گذشته که من قرارداد مشاوره ای داشتم در چند جلسه بسته بیشتر بسته با مدیران ارشد من چند نکاتی در صحبتها شنیدم.

● هاله اسفندیاری

من واقعا نمی دانستم که بنیاد سوروس چه نقش مهمی در فروپاشی شوروی داشته و بهر حال این بنیاد پول زیادی در شوروی خرج کرد بنیاد را یک شخصی به نام جورج سوروس درست کرد که ایشان مجاری الاصل هستند و بعداز جنگ دوم جهانی به آمریکا آمدند و یک ثروت نسبتا قابل ملاحظه ای بهرحال درست کردند برا ی خودشان و هدفشان برای کشورهایی که جز شوروی سابق بودند این بود که یک جامعه بازی بوجود بیاورند.پس با خود شوروی شروع کردند و الان هم در جمهوریهای آسیای میانه خیلی فعال هستند بخصوص خودشان علنا می گویند که موثر بودند یا عامل انقلاب مخملی در گرجستان بودند و بهرحال در اوکراین هم یک فعالیتهایی در زمینه انقلاب مخملی داشتند.

● یحیی کیان تاج بخش

و این باعث می شود که با پیشبرد برنامه vng در ایران آنچه دارد اتفاق می افتد یک مدل دموکراسی غربی با ngo توانمند ساز می شود یعنی تقویت می شود و چون این یک تعارض نهایتا یعنی شاید در شکلهای اولی برای تصمیم گیری و دور هم نشستن شباهتی باهم داشته باشند ولی نهایتا بر مبنای فلسفه ،اصول و سنت چه فرهنگ رسمی چه قوانین رسمی تعارضی بالاخره پیش می آید این می شود که در واقع این شکاف بین حاکمیت و ملت از طریق آن جامعه مدنی محلی نتیجه این کار خواهد بود.

‌● یحیی کیان تاج بخش

آقای بوش آمده است بگوید که ما می خواهیم دنیا را برای دموکراسی آماده کنیم ولی از دهنش درآمده ما می خواهیم دنیا را برای خودمان آماده کنیم بعد بلافاصله گفته نه منظورم یعنی برای دموکراسی وهانتیگتون در پاورقی گفته که همان حرف اولی است .

● هاله اسفندیاری

الان که نزدیک ۵ ماه هست که من درایران هستم و فرصتی پیش آمد که روی این مسائل که مطرح کردم فکر کنم و صحبتهایی هم دراین باره کردیم واقعا به این نتیجه رسیدم که این افراد وخود من بشویم حلقه های یک زنجیره ای که تشکیل شده از بنیادها مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها که به اسم دموکراسی به اسم توانمند سازی زنان به اسم دیالوگ حتی سعی کنند یک شبکه هایی را بوجود بیاورند که این شبکه ها نهایتا درداخل ایران منجر بشود به بوجود آوردن یک تغییرات خیلی اساسی در درون رژیم ایران یعنی واقعا متزلزل کردن این سیستم.

● رامین جهانبگلو

من الان که بر می گردم به این فعالیتهای چندساله ام از دوره آمریکا تا ایران می بینم که فعالیتهایی که داشته ام بیشتر در راستای منافع دشمنان ایران قرار گرفته تا در راستای منافع ملت ایران و از کرده خودم خیلی پشیمان هستم و فکر می کنم به بهترین وجه باید آن را جبران کنم.